Kábrtová a Cirkl vítězi Transalp Challenge

Jana Kábrtová s Petrem Cirklem (Hrinkow — Rock Machine Cyklomax) zvítězili v pátém ročníku silničního etapového závodu mix dvojic Transalp Challenge...

Autor: Jan Němec

Jana Kábrtová s Petrem Cirklem (Hrinkow — Rock Machine Cyklomax) zvítězili v pátém ročníků populárního silničního etapového závodu dvojic Transalp Challenge. Když se řekne Transalp, znamená to start v německém Oberammergau, cíl u jezera Lago di Garda v Itálii a mezitím sedm etap přes Imst, Ischgl, Naturns, Livigno, Ponte di Legno a Kaltern, 852 kilometrů, 18 horských průsmyků a převýšení 18759 metrů. Za pět let svého trvání neměl tento závod na mužské pozici v kategorii smíšených dvojic jiného vítěze než Cirkla. Třikrát s Rakušankou Lisi Hager, loni s Ladou Kozlíkovou a letos s novou partnerkou Janou Kábrtovou, potvrdil jihočeský závodník hájící barvy rakouského týmu Hrinkow opět svou nadvládu.

Dvojice, která se dala kuriózně dohromady na Pražských schodech, však neměla na růžích ustláno. Po první etapě vedl tým Hrinkow — Rock Machine sice o čtyři minuty a následující den startoval v oranžových dresech vedoucích závodníků, avšak hned první sjezd druhé etapy ukázal, že vše může být jinak. Jana Kábrtová nezvládla v sedmdesáti kilometrové rychlosti zatáčku a skočila pod svodidly. Sama naštěstí vyvázla pouze s odřeninami a naraženinami, avšak kolo zůstalo nepojízdné. „Přední ani zadní kolo neprošlo rámem. Petr vypojil brzdy a řekl, že to musím zkusit dojet. Jenže po chvíli přišla obrovská rána. Protrhl se přední plášť. Tak jsme čekali a mávali kolem v očekávání, že nám někdo půjčí aspoň ten plášť, zatímco kolem nás projížděla jedna skupina závodníků za druhou a naše šance pomalu mizely. Naštěstí jel asi po dvaceti minutách kolem nezávodící cyklista a půjčil mi obě kola. Nakonec jsme ještě zjistili, že se jednalo o kamaráda našich největších soupeřů — Rakušáků Ruth Hagen a Martina Ganglbergera,“ líčí nejhorší zážitek Jana Kábrtová.

Druhou etapou však trápení českých favoritou neskočilo, ba naopak. „Po tom pádu jsme ztratili asi dvacet minut a navíc jsme ještě skončili v zadní skupině, kde nikdo nechtěl jet. Takže jsme nakonec museli jet osmdesát kilometrů sami, míhající jednu skupinu za druhou. Do cíle jsme dojeli s patnáctiminutovou ztrátou a úplně vysílení. Pak přišly dvě nejdelší etapy, kde jsme jeli podlahu, jenže na konci nám pokaždé došlo, já už jsem nemohl víc tlačit a chytli jsme další ztrátu,“ říká Petr Cirkl.

Před pátou etapou ztrácela česká dvojice téměř deset minut na tehdy vedoucí Sonja a Michael Bargetzovi z Lichtenštejnska (Martins Fahrradshop / Simplon). „Věděli jsme, že do toho musíme dát všechno. Po předešlém dnu jsem byla psychicky dost na dně, hlavně kvůli svému výkonu. Petr ale řekl, že nás to přece nezlomí. Vzali jsme za to hned v prvním stoupání a až do poloviny závodu se nám podařilo udržet se v hlavním balíku. Ve stoupání na Passo Mortirollo, kde se jezdí i Giro, jsme jeli úplně na hraně a drželi se vpředu. Ve sjezdu jsme pak něco ztratili, ale i tak z toho byla nakonec v cíli téměř čtvrt hodina náskoku,“ říká Kábrtová a Cirkl dodává: „V předešlých etapách jsem si myslel, že víc už si dávat nemůžu. Spletl jsem se. Dojížděl jsem se zavřenýma očima.“

Předposlední den se tak české duo opět obléklo do dresů lídrů a psychicky posilněno nakonec zvítězilo i ve zbývajících etapách. Jelikož Bargetzovi nakonec zabalili, konečný náskok se vyšplhal na 47 minut. Druhý český tým — David Klíma a Jaroslavem Stárkem, hájící barvy týmu Vokolek Import — obsadil v kategorii masters slušné šesté místo. Celkovými vítězi v hlavní kategorii se stali Martin Moser a Harald Hampel z Bikepalastu 1.

Výsledky:

Mix-týmy: 1. Jana Kábrtová/Petr Cirkl (Hrinkow — Rock Machine Cyklomax) 29:37.48,3; 2. Ruth Hagen/Martin Ganglberger (Orthomol Sport Bikeboard.At) +47.42; 3. Barbara Merkofer/Oliver Lehmann (Schwarzbarth Velos / Giant) +50.32.

Muži: 1. Martin Moser/Harald Hampel (Bikepalast 1) 26:42.10,7; 2. Malte Urban/Finn Heitmann (Team Lightweight 7) +13.44; 3. Stefano Casassa/Alexander Zelger (Südtirol Rewel 1) +20.54.

Masters: 1. Michel Roux/Bruno Mestre (Scott-Vélo 101) 27:14.33,1 ຯ. 6. David Klíma/Jaroslav Stárek (Vokolek Import) + 55.54

Grand Masters: 1. Toni Schreiber/Max Pritzl (Lightweight — Carbon Sports 3) 28:24.45,9

Ženy: 1. Petra Dibiasi/Alexandra Hober (Südtirol Rewel 3) 30:31.46,8

Text: www.peloton.cz

Přečteno - 7973x Tagy: svetovy pohar xc
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárBatten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
    Batten dala v Araxá dabl, Andreassen vyhrál po 4 letech
  2. Světový pohárSpecialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
    Specialized dál pokračuje v medailových žních, XCC v Araxá vyhráli Batten a Koretzky
  3. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  4. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  5. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
  6. Světový pohárCo ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
    Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 Buf - vloženo: 09.07.2007 v 13:49:09

    Jeantex Tour Transalp - Super výkon a gratulace. Jen jedna vada všichni špatně opisují nebo někdo zdrbal PR článek. Silniční závod nese oficiální název Jeantex - Tour - Transalp 2007.
    takto to vypadá jako by se již jel ten letošní bikový Transalp.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 Paw - vloženo: 04.07.2007 v 22:46:52

    Jana i Petr super - Super výkon. Jen se Jani nauč sjezdy, ale na druhou stranu jste pak předvedli fantastický morál a jak se říká "zážitky nemusí být jen dobré, hlavně že jsou silné".

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 Lucka V. - vloženo: 04.07.2007 v 14:26:04

    Gratuluju! - Oba jsou skvělí, Jana má letos neskutečnou formu! Mají můj nejhlubší obdiv!

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 tomas - vloženo: 04.07.2007 v 10:19:35

    gratulace - blahopřeji k super výkonu, že je Jana dobrá jsem věděl, ale že až tolik... klobouk dolů. překvapením pro mě je i to, že existuje silniční verze transalpu...

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 Zuzana - vloženo: 04.07.2007 v 09:21:54

    smekam - Pred Vami smekam. Neuveritelny vykon a velmi Vam oboum gratuluji!

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744