TEST Author Agang NM

Po dlouhé době jsme si vzali na paškál pevňáka, konkrátně endurko od Authoru a povožení na něm nebylo nezajímavé ...

Autor: Marek Pittl

Mezi testy na mtbs.cz se málokdy objevují hardtaily. Né každý mladý biker ale má na celoodpružený bike, ale i tak se touží projet v terénu. Proto horská kola vznikla a ani dnes se tenhle starý dobrý smysl neztrácí. Nároky na kola a obtížnost terénů se sice neuvěřitelně změnily, ale i dnešní rideři se chtějí zkrátka pořádně pobavit. A tak se stále více objevují kola, na kterých se dá řádit v těžkých sjezdech nebo polítat pár skočků cestou lesem.

A protože se tenhle směr bikingu už dávno tlačí i do nižších cenových hladin biků, není od věci občas nějaký model pro začínající freeridery omrknout. Tentokrát jsme prověřovali schopnosti pevného enduro biku Author A-gang n.m., stroje který přijde na necelých 20 000 korun.

Celá řada kol Autor A-gang je myšlena hlavně jako kola pro mladé a nebo začínající ridery. To je třeba mít na paměti. Pokusil jsem se k tomuto stroji tedy přistupovat tak, jako by to měl být můj první slušný bike, třeba k 15 narozeninám.

Je to vlastně taková malá rekonstrukce bikových začátků. Dnešní bikový teenager si už na první pohled užije podstatně univerzálnějšího, funkčnějšího a odolnějšího stroje. A-gang n.m. je bike stavěný na drsné jízdy lesem, občas nějaký ten skok ale taky kopec nahoru. Zkrátka pevné enduro.

Rám
A-gangu n.m. je vyráběný ve třech velikostech 14, 16,5 a 19 palců.

Hliníkové trubky jsou opravdu mohutné, horní je čtvercového průřezu o rozměru 37mm a po její spodní straně jsou vedena lanka a hadice. U hlavy se tenhle jeklík spojuje šikmým svárem s robustní spodní trubkou, která je zde obdélníková. Celý spoj s hlavou ještě podporuje trojúhelníková výztuha zespodu. No, působí to přinejmenším odolným dojmem.

Zadní stavba má čtvercové dvojitě prohnuté stojny spojené u sedlovky macatým plechem s logem "A". Zadní vidlice je rovná, u středu přechází do vylisované a bytelně působící spojky, u kotoučovky nalezneme taktéž bohatýrské zpevnění silnou výztuhou.
Geometrie odpovídá přesně účelu, pro který byl bike navržen. V testované velikosti 16,5 palce má bike určitě ambice povozit i jezdce, který má 180cm. Právě menší a kratší rám je pak obrovskou zbraní při používání A-gangu. Jeho hravá geometrie je určena spíše k jízdě dolů, tomu odpovídá i úhel hlavy 69 stupňů a krátký 55 milimetrový představec s oversize vlaštovkami se zvýšením 30mm.

Osazení
je sice kompromisní, ale je vidět, že tvůrci dbali nejen na jeho přijatelnou cenu, ale taky na výběr komponentů za daných podmínek maximálně přizpůsobených pro tvrdší používání. Vedle širších ráfků Jalco SDF s 36 černými dráty a pláštů Maxxis Ignitor šířky 2,10 jsou tu také povedené platformové pedály s výměnnými piny. Měniče ze sady Deore určitě neurazí, brzdy Hayes Sole se 160 mm kotouči jsou na možnosti biku určitě dostačující a jelikož jsme dostali kolo už trošku ježděné, brzdili tentokrát velmi slušně. Ke cti kola nutno ještě dodat, že má gripy se zajišťovacími šroubky a překvapivě akceptovatelné sedlo. Naopak kliky Suntour Duro a jejich čtyřhranná osa jsou jasně jen dočasné řešení a slabší je také přední odpružení. Vidlice RST Gila TnL má sice uzamykatelný 100 milimetrový krok, ale bez možnosti seřízení útlumu, což je nemoc mnoha dnešní levnějších biků. Moc nechápu, proč dávají výrobci i u kol těchto kategorií přednost celkem nepotřebnému uzavírání vidlice před nepostradatelnou možností seřídit si alespoň rychlost jejího odskoku, ale je to tak.

V praxi
se Author A-gang n.m. projevil v mnoha ohledech překvapivě. Začátek jízdy po městských trailech zvládal celkem solidně, i když kolo na asfalt to určitě není. Ignitory mají sice relativně mírný, ale otevřený vzorek a jejich síla je hlavně na suchém lesním podkladu. Při jízdě po silnici si tedy užijete pozitivních vibrací řídkého drapáku, ale i tak transit městem proběhl celkem bezbolestně. V lese to už byla jiná jízda.
V prvních stoupáních se s maximálně vytaženou sedlovkou na střední velikosti A-gangu začínám trošku kroutit a po několika stech metrech stoupání se dokonce začínám trošku přiklánět k teorii potřebnosti zavíracích vidlic, ale jde hlavně o cestu dolů. Tedy alespoň mě.
Na kopci jsou pocity smíšené, prudší kamenité a kořenité pasáže se mi bez odpružení a nášlapných pedálů rozhodně nepodařilo drtit dle očekávání. Zasunuji sedlo a po mírných, hladkých a hlavně stále klesajících stezkách se vezu zpátky do údolí. Se sedlem hodně popuštěným dolů je A-gang velmi hravý a ovladatelný, teď konečně doceňuji relativně malý rám. Na tvrdém suchém povrchu se pláště Ignitor ukazují jako rychlé, díky širokým ráfkům a hustým bočním výstupkům i výborně drží v naklopení a zatáčkách. Hardtaily sice nejsou mojí láskou a rozhodně ne pak pro jiné použití něž XC, ale i tak se s takovým pevným endurem dá v přiměřeně náročném terénu parádně projet.

I v praxi se však ukázalo, že slabé je odpružení. Upřímně do určité rychlosti se s Gilou dá jet docela pohodlně a zvladatelně, ale pak se dostanete do rozbitých míst nebo to pořádně popustíte a je po zábavě. Zpětný útlum je nedostatečný a progrese pružin nevýrazná. Totéž platí bohužel i při skákání, zejména na umělých skocích, trailsech a podobně. Neutlumená vidlice je značnou komplikací při odrazech. Štěstí v neštěstí je, že Gila určitě nevydrží věčně a tak se možná začínajícím bikerům podaří za vízo bez trojky z chování vyrazit z rodičů ještě pořádnou vidli a bude po problémech.

Co říci závěrem?
Nakonec asi nebylo od věci se projet a udělat po delší době tak zajímavou zkušenost.

Pocity jsou smíšené, ale pokud se ještě na chvíli zkusím vžít do pozice týpka, co s kolem pořádně teprve začíná, nestěžuju si. A-gang n.m. je stroj, který vám může ukázat, co vás na bikování bude nejvíc bavit, dá vám díky pevnému rámu dobré základy pro citlivou jízdu v terénu a pokud projde změnou vidlice můžete se na něm i zatraceně hodně vyjezdit. Je jasné, že návrat ke kořenům a jízda na pevném rámu není nic snadného. Ale i přesto, že máme o moc raději kola celoodpružená a tenhle bike raději vracíme, můžeme ho doporučit všem mladým jezdcům, pro které byl stvořen.

Foto : Petr Bureš

Přečteno - 17835x Tagy: testy
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Trek Fuel EX 8 29"
    Fotogalerie:  Trek Fuel EX 8 29"
  2. Testy - RecenzeTEST: Trek Fuel EX 8 29
    TEST: Trek Fuel EX 8 29
  3. TechnikaFotogalerie: Intense Primer PRO
    Fotogalerie: Intense Primer PRO
  4. Testy - RecenzeTEST: Yeti SB6c
    TEST: Yeti SB6c
  5. TechnikaFotogalerie: Superior XF Team Issue Di2
    Fotogalerie: Superior XF Team Issue Di2
  6. Testy - RecenzeTEST: Superior XF Team Issue Di2
    TEST: Superior XF Team Issue Di2

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #31 Miro - vloženo: 23.05.2008 v 12:44:59

    Bike - Mam tento bicykel s takymito upravami ...Vidla DJ3 a stred truativ firex... Buke je tazky ako blazon a jazdim na nom XC ...blbost ja viem ...ale podla mna je aj tak super ...a ku brzdam ...su velmi dobre... Pa las

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #30 Helga - vloženo: 15.01.2007 v 08:03:13

    http://red-jumpsuit-aparatus.engesite.com/index.html red jumpsuit aparatus http://dido-thank-you-lyric.engesite.com/index.html dido thank you lyric http://red-jumpsuit-appartus.engesite.com/index.html red jumpsuit appartus http://red-hot-chilie-pepper.engesite.com/index.html red hot chilie pepper http://red-auerbach.engesite.com/index.html red auerbach

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #29 Bysh-1 - vloženo: 14.01.2007 v 19:59:31

    http://heart-irwansyah.engesite.com/index.html heart irwansyah http://cubis-gold.engesite.com/index.html cubis gold http://heart-lagu-lirik.engesite.com/index.html heart lagu lirik http://heart-irwansyah-lagu-lirik.engesite.com/index.html heart irwansyah lagu lirik http://gold-frapp.engesite.com/index.html gold frapp

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #28 Bill12 - vloženo: 14.01.2007 v 10:20:03

    [url=http://hung-khanh-pham.engesite.com/index.html] hung khanh pham [/url] [url=http://drino-man.engesite.com/index.html] drino man [/url] [url=http://dam-vinh-hung.engesite.com/index.html] dam vinh hung [/url] [url=http://axe-murder-boyz.engesite.com/index.html] axe murder boyz [/url] [url=http://dem-frachise-boyz.engesite.com/index.html] dem frachise boyz [/url] [url=http://boyz-drift-lyric-teriyaki-tokyo.engesite.com/index.html] boyz drift lyric teriyaki tokyo [/url] [url=http://venga-boyz.engesite.com/index.html] venga boyz [/url] [url=http://kekai-boyz.engesite.com/index.html] kekai boyz [/url]

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #27 Bill12 - vloženo: 14.01.2007 v 08:17:15

    http://hung-khanh-pham.engesite.com/index.html hung khanh pham http://drino-man.engesite.com/index.html drino man http://dam-vinh-hung.engesite.com/index.html dam vinh hung http://axe-murder-boyz.engesite.com/index.html axe murder boyz http://dem-frachise-boyz.engesite.com/index.html dem frachise boyz http://boyz-drift-lyric-teriyaki-tokyo.engesite.com/index.html boyz drift lyric teriyaki tokyo http://venga-boyz.engesite.com/index.html venga boyz http://kekai-boyz.engesite.com/index.html kekai boyz

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #26 Bill12 - vloženo: 14.01.2007 v 04:42:34

    <a href=http://macho-man-randy-savage.online4buy.info/index.html> macho man randy savage </a> <a href=http://three-dyas-grace.hot4buy.info/index.html> three dyas grace </a> <a href=http://better-business-beauro.online4buy.info/index.html> better business beauro </a> <a href=http://dramatic-egg-hernes-irish-text.hot4buy.info/index.html> dramatic egg hernes irish text</a> <a href=http://word-scramble-solver.hot4buy.info/index.html> word scramble solver </a>

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #25 bill - vloženo: 14.01.2007 v 03:52:20

    gfjksdg flsh lgfjkh gf;

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #24 Bill10 - vloženo: 14.01.2007 v 00:38:27

    <a href=http://threedays-grace.hot4buy.info/index.html> threedays grace </a> <a href=http://amazing-grace-bagpipe.online4buy.info/index.html> amazing grace bagpipe </a> <a href=http://gracebros.hot4buy.info/index.html> gracebros </a> <a href=http://earthkeepers-four-grace-insight-power-wisdom.online4buy.info/index.html> earthkeepers four grace insight power wisdom </a> <a href=http://better-business-beauru.online4buy.info/index.html> better business beauru </a>

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #23 Bill9 - vloženo: 13.01.2007 v 20:24:03

    <a href=http://senegalese-twist.hot4buy.info/index.html> senegalese twist </a> <a href=http://word-unscrambler.hot4buy.info/index.html> word unscrambler </a> <a href=http://disorder-dont-factitious-say-word.hot4buy.info/index.html> disorder dont factitious say word </a> <a href=http://baseball-clemente-grace-hero-last-passion.hot4buy.info/index.html> baseball clemente grace hero last passion </a> <a href=http://jillian-grace.hot4buy.info/index.html> jillian grace </a>

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #22 Bill8 - vloženo: 13.01.2007 v 15:11:17

    [url=http://bonfante-garden.online4buy.info/index.html] bonfante garden[/url] [url=http://sherway-garden.online4buy.info/index.html] sherway garden[/url] [url=http://macho-man-randy-savage.online4buy.info/index.html] macho man randy savage[/url] [url=http://three-dyas-grace.hot4buy.info/index.html] three dyas grace [/url] [url=http://better-business-beauro.online4buy.info/index.html] better business beauro [/url]

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #21 Bill7 - vloženo: 13.01.2007 v 07:06:16

    [url=http://earthkeepers-four-grace-insight-power-wisdom.online4buy.info/index.html] earthkeepers four grace insight power wisdom[/url] [url=http://better-business-beauru.online4buy.info/index.html] better business beauru[/url] [url=http://keukenhof-garden.online4buy.info/index.html] keukenhof garden[/url] [url=http://banknorth-garden-td.online4buy.info/index.html] banknorth garden td[/url] [url=http://butchart-garden.online4buy.info/index.html] butchart garden[/url]

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #20 BillySpammer - vloženo: 11.01.2007 v 09:32:12

    http://sunshine-tutt.foruhome.com/index.html sunshine tutt
    [url=http://sunshine-tutt.foruhome.com/index.html] sunshine tutt [/url]
    <a href=http://sunshine-tutt.foruhome.com/index.html> sunshine tutt </a>

    0n79p7

    http://estate-real-sevierville-tn.hot4buy.org/index.html estate real sevierville tn
    [url=http://estate-real-sevierville-tn.hot4buy.org/index.html] estate real sevierville tn [/url]

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #19 Lukáš - vloženo: 16.12.2006 v 21:56:04

    pár měsíců ej-genga vlastním,tak přidám pár zkušeností.
    Vidlice RST je na kole jen aby bylo kam upnout přední kolo a proto,že bez vidle by se asi těžko prodalo...jiné opodstatnění nevidím.Na polní či lesní cestu by byla s kompromisi dostačují ale na enduro a lehčí downhill je k ničemu a navíc,jako bonus,v ní chrastí jak když se sypou hřebíky...
    takže po týdnu putovala do kopřiv a nahradila jí Marzocchi AM 3...
    tak jsem nějaký čas spokojeně jezdil...asi týden...než se mi vylomil pedál z kliky.To jsem opravil vysoustruženou vložkou.A byl klid. Na dva týdny:-)... než se mi "vykloktala klika spoji s osou-na čtyřhranu...kliky jsem nahradil klikami Truvativ Hussfelt 36/24z a je klid.
    A to mohu pokračovat...mizerný Hayes SOLE které brousily kotouč cca 5mm od vnějšího průměru kotouče,čímž po zajetí neustále dřeli(po povolení zas nebyla dostatečná účinnost) o paprsky kotouče-pomohla až úprava destiček upilováním,na úkor snížení brzné plochy(s třmenem nejde nijakpohnout).
    Výhrady mám i k pláštům...už jsem asi 8x lepil.(jsou dost slaboučký a lehce se propíchnou)
    Ale abych jen nekritizoval.Geometrie rámu mi vyhovuje a rám zatím i drží:-)pedály jsou super.
    Myslím,že by měl author pečlivěji vybírat komponenty které používá.Už si Authora nikdy nekoupím!
    AUTHOR...Kup a dodělej doma.

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #18 anonym - vloženo: 16.12.2006 v 21:24:04

    pár měsíců ej-genga vlatním,tak přidám pár zkušeností.
    Vidlice RST je na kole jen aby bylo kam upnout přední kolo a asi také proto,že bez vidle by se asi těžko prodalo...jiné opodstatnění nevidím.Na polní či lesní cestu by byla s kompromisi dostačují ale na enduro je k ničemu a navíc,jako bonus,v ní chrastí jak když se sypou hřebíky...
    takže po týdnu putovala do kopřiv a nahradila jí Marzocchi AM 3...
    takže jsem nějaký čas spokojeně jezdil...asi týden,než se mi vylomil pedál z kliky.To jsem opravil vysoustruženou vložkou.A byl klid. Na dva týdny než se mi "vykloktala klika spoji s osou-na čtyřhranu...kliky jsem nahradil Truvativ Hussfelt 36/24z a je klid.
    A to mohu pokračovat...mizerný Hayes SOLE ktery brousily kotouč cca 5mm d

    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #17 Quickslayer - vloženo: 11.12.2006 v 11:58:54

    Author shitu autor - Podle myho nazoru Author neumi postavit ram s peknym (modernim) designem ani grafikou a navic je jeste spatne osazuje..to je darek k 15 narozkam ktery akorat tak na***e.

    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #16 poli - vloženo: 03.12.2006 v 15:35:49

    lacinej vzhled trubek....author ma design docela slabý na to co se pohybuje ve světě....

    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #15 MrQ - vloženo: 27.10.2006 v 12:31:02

    Předesílám, že NECHCI kritizovat. Jen vznést požadavek bo tak něco k redakci. Nejde jen o tento článek, ve kterém by se mi líbilo méně subjektivity...

    odpověz na tento komentář
  18. avatar
    #14 Kozel - vloženo: 05.10.2006 v 13:13:46

    Zirecek - O tenhle pohled presne de, rodici de v prvni rade o cenu, dite ma radost. Bohuzel jen do te doby, nez vjede do lesa, neutlumena vidlice mu na prvnim korenu vyrazi riditka z ruky a on skonci na ARU ( jasne, mozna prehnane ). De o to, ze pri prihlednuti k urceni kola se setrilo na nespravnem miste v honbe za nizkou cenou.

    odpověz na tento komentář
  19. avatar
    #13 trojci - vloženo: 04.10.2006 v 23:18:42

    Bez nášlapů ani ránu! to dá rozum, ne?

    odpověz na tento komentář
  20. avatar
    #12 Zirecek - vloženo: 04.10.2006 v 15:51:13

    ... - Radek: Máš pravdu.
    Taky je pravda, že vidlice netlumená bude z pohledu lidí znalejších kola "k ničemu". Tenhle pohled nebude mít kluk u 15. narozenin u kola za tyhle peníze.
    Nechci se přít, máš pravdu, raději napsat sám článek než hledat chyby... .

    odpověz na tento komentář
  21. avatar
    #11 Radek /etbikez.com - vloženo: 04.10.2006 v 15:34:20

    Zirecku - Mozna by bylo vhodnejsi ukazat, jak bys to udelal lip. Co chces napsat o vidlici, ktera je sice levna, ale dost k nicemu, jinyho, ze je dost k nicemu?

    odpověz na tento komentář
  22. avatar
    #10 Zirecek - vloženo: 04.10.2006 v 14:41:03

    ... - Strooky: Asi stárnu, :-), pravopisné chyby, přílišný slang, slabší zařazení kola, tohle vše mi trochu nesedí u článku.
    Kolo je za daný peníz, nemůžu ho prohnat drobnohledem jak stroj za 50tisíc. Tohle je kolo pro kluka, kterého ho to buď chytne - přejde na lepší stroj nebo nechytne a kolo spíše odloží a bude ho užívat jen na přemístění. Jak píše autor - je to pořád stroj k 15 narozkám.

    odpověz na tento komentář
  23. avatar
    #9 anonym - vloženo: 04.10.2006 v 14:25:43

    vy všichni ste dě*ky

    odpověz na tento komentář
  24. avatar
    #8 dytrych - vloženo: 04.10.2006 v 14:21:13

    kolo k hovnu

    odpověz na tento komentář
  25. avatar
    #7 klárka - vloženo: 04.10.2006 v 13:49:57

    2sirecek - hele jako sirecku netlač se mi do mary, mislim ze pýše moc pjekně díky klárka

    odpověz na tento komentář
  26. avatar
    #6 STROOKY - vloženo: 04.10.2006 v 13:10:11

    to zireček: zkus tu svojí větu převézt do srozumitelnějšího jazyka....dík

    odpověz na tento komentář
  27. avatar
    #5 Zirecek - vloženo: 04.10.2006 v 11:44:27

    ... - Bylo by vhodnější, kdyby autor více věnoval čas spisovnosti, správnosti textové podoby, více přijmul fakt, že se jedná o kolo dané cenové kategorie, daného určení.

    odpověz na tento komentář
  28. avatar
    #4 Klárka - vloženo: 04.10.2006 v 11:41:29

    Abych si z tebe neudělala ozdobičku do vejpletu FRAJÍRKU.

    odpověz na tento komentář
  29. avatar
    #3 von - vloženo: 04.10.2006 v 11:40:07

    2 klarka: nauc se ty k-´-ko cesky, a jestli chces taky ti *ko podiktuju

    odpověz na tento komentář
  30. avatar
    #2 Klárka - vloženo: 04.10.2006 v 11:33:25

    2 VON: Já Máru Napitla M&#255;luju!!! Tak neurážej! Bi mě zajýmalo jak dýktuješ ti.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744