Albana neúspěch trápí víc než mě, říká Kristián Hynek

Přijeli bojovat o vítězství v Cape Epic 2017, nakonec ale byli rádi, že dojeli osmí. Dvojici Hynek - Lakata není přáno, ale Kristián hledal i pozitiva letošního závodu... 

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec a Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS
Albana neúspěch trápí víc než mě, říká Kristián Hynek

 

Být devětkrát v roli favorita a ani jednou nevyhrát, to už by se dalo nazvat smůlou.... Takový je osud Rakušana Albana Lakaty, sedmatřicetiletého parťáka Kristiana Hynka. Společně absolvovali svůj třetí Cape Epic, na kterém skončili osmí. Daleko za svým cílem - bojovat o vítězství. Tomu se letos ani nepřiblížili.

Tak co ti teď běhá hlavou, 15 minut po dojezdu Cape Epic 2017?
Nevím, jestli Albanovi nebo nám oběma společně není přáno, člověku se to nechce vzdát a chce to zkusit znova a znova. Mně to jedno vítězství taky nestačí :-) Rád bych si to zopakoval, určitě motivace tady je, doufám, že k tomu bude ještě možnost a podmínky. Všem nám letos na konci sezony vyprší kontrakt, takže se musí vyřešit toto a pak teprve můžeme řešit další rok. 


Kristian byl většinu času na čele svého týmu...

Alban evidentně nepřijel v dobré formě, jak moc jste to spolu řešili?
Asi není potřeba v těchto okamžicích žádných slov, on se mi vždycky po etapě omlouval i během etapy, když viděl, že je to v pytli, jeho to určitě trápí víc než mě. Já to znám, když je člověk v tý situaci… vloni jsem to byl já, kdo ten závod zkazil. Vím, jaký to je, být v uvozovkách viníkem týmovýho neúspěchu. Prostě si myslím, že není třeba slov, je z toho špatnej, bude mu to asi hodně dlouho ležet v žaludku a bude o tom přemýšlet.

Tuší, kde byla chyba?
Já myslím, že zatím asi netuší. Já mám svých pár tipů, ale nevím, jestli je na místě je zmiňovat. On třeba změnil hodně věcí letos, včetně toho, že změnil velikost rámu - vzal si XL, má nový posed a teď asi musí vyhodnotit, která z těch věcí se nepovedla nebo jestli to byla souhra všeho. Ale evidentně to neklaplo.

Neprobírali jste před závodem možnosti změny parťáka?
Během Andalusíe, když už Alban tam viděl, že to není ono, tak proběhl jakýsi náznak, že bych mohl jet s Jeremiahem Bishopem, ale já jsem to odmítnul hned zkraje. Možná bychom dojeli za současné situace líp, než jsme skončili my teď s Albanem, ale já jsem to v tu chvíli bral tak, že šance s JB na vítězství není určitě a šance vyhrát s Albanem, kdyby se dal dohromady, tak je. Řekl jsem si, že je lepší jít cestou buď, anebo, to znamená buď vyhrát, anebo dojet tak, jak jsme dojeli, než jít nějakou střední cestou. Hlavně my s Albanem patříme dohromady, nechtěl jsem to měnit.


Kristian hned po prologu věděl, že to letos nebude ono...

Kdybyste byli v top formě, dal by se porazit Nino?
Asi musím sportovně uznat, že v týhle formě, ve který oni byli, bychom je asi neporazili. Nevim, nedovedu si to představit. Troufnu si tvrdit, že já mám teď formu a dokázal bych tam s nima bojovat v nejužší špičce, takže si myslím, že by na tom byl stejně i Alban. Ale Nino předvedl absolutně bezchybnej závod, neměli žádnej problém, nedělali chyby… Snad jen když Stiernemann malinko zaváhal v první etapě. Oni si letos to vítězství jednoznačně zaslouží, o tom není pochyb.

Vždy vás provázeli defekty, jak jste s tím bojovali letos?
Měli jsme jeden jediný defekt, ale to spíš Albanovi ufouklo někde v zatáčce, ale pro jistotu jsme to vyměnili, protože Erik s JB byli kousek za náma. Jinak jsme letos prošli Epicem naprosto s čistým štítem. Tak to je aspoň jedna pozitivní věc po těch předchozích ročnících, kdy jsme defektů měli moře. Paradoxně snad nejhorší to bylo v roce 2014, když jsme to s Robertem vyhráli. Tam já jsem měl snad pět defektů během závodu. Takže teď mě to opravdu těší, že jsme to zvládli bez problémů.

Kristian v cíli Cape Epic 2017 s Giovanem a Albanem

Dokážeš i v téhle sitauaci najít na letošním závodě další plus?
Další pozitivum je to, že se cítím dobře. Ve finále i to, že jsem tady nemusel závodit úplně našrot do úmoru, tak si říkám, že by to mohl být velmi slušnej základ pro začínající sezonu. Tak doufám, že se výsledky dostaví.

Kristiane, jaký program tě čeká v nejbližší době? 
Nemám ještě pevně daný harmonogram, jediný, co je napevno, je Whiskey 50 v Americe v Arizoně na konci dubna. Předtím určitě budu chtít jet něco menšího a rychlejšího v Čechách. Moje oblíbený Trans Brdy bohužel minu, protože je ta Amerika zrovna ve stejném termínu. Vyberu si někde něco poblíž, nechce se mi teď cestovat, po třech měsících mimo domov… je čas se na chvíli usadit a užít si domácí pohody. 

Přečteno - 5718x Tagy: rozhovory cape epic kristián hynek
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  2. Týmy a klubyTým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
    Tým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
  3. PozvánkyKristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
    Kristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
  4. ZávodyFotogalerie: Cape Epic 2024
    Fotogalerie: Cape Epic 2024
  5. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  6. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744