Anna Šmídová mění kolo za kočárek

Stihli jsme to jen tak tak. Annu Šmídovou představujeme v okamžiku, kdy kolo odkládá k delšímu spánku..

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Rainer, Miloš Lubas
Anna Šmídová mění kolo za kočárek

Pozdě, ale přece. Seznamte se sedmadvacetiletou bikerkou z Tišnova, Annou Šmídovou. Že jste ji už delší dobu neviděli sedět na kole? Není divu. Aničku totiž brzy čekají rodinné povinnosti. Pro členku týmu Nilfisk Alto byla tato sezona na nějaký čas "poslední" a kolo bude muset ustoupit kočárku.

Sympatická černovláska se kolem bavila, nikdy neměla ambice vstoupit do olympijského cross country. Věděla proč. "Nemám na to buňky, jsem prostě vytrvalec a sedí mi závody do tahu bez změn tempa. To už mě lákala spíše silnice. Nejradši mám takové ty klasiky jako Malevil, Sudety, ale i jiné především horské a kopcovité maratony," říká Anička. "Ale měla jsem období, kdy mě cross country lákalo a taky jsem ho zkoušela."

S Honzou Hruškou a týmovou kolegyní Lenkou Fridrichovou

A jak to celé začalo? "Hrozně to letí. Když nepočítám rodinné výlety v dětství, tak je tomu v podstatě už 10 let, co jsem poprvé sedla na kolo. Z toho posledních 4-5 let jsem se cyklistice věnovala na vyšší úrovni. Na kole jsem začala jezdit s klukama tady od nás z Tišnova. Začala jsem jezdit a v podstatě hned i závodit. Z místního malého klubu cyklistů jsem později přešla do většího a následně do Nilfisku, kde jsem letos třetí rok," přibližuje své začátky Anička, která sice nikde nezářila v reprezentačním dresu, ale na svém kontě má několik významných výsledků.

"Hodně si cením celé loňské sezony, kdy se mi dařilo vyhrát snad vše, co jsem jela, a která nakonec vyústila v obhájení vítězství v KPŽ. Celkově bych asi vyzdvihla 2. místo na MČR v maratonu (2012), reprezentace na silničním etapovém závodě v Krásné Lípě (2014, 21. místo celkově), vítězství na slovenském etapáku Horal tour (2015), vítězství na Salzkamergut trophy (2015) a obě vítězství v seriálu KPŽ (2014, 2015), k čemuž je nutná vyvážená forma po celou sezonu," svěřuje se absolventka Vysokého učení technického v Brně, kde v současné době také pracuje pro společnost, zabývající se business developmentem pro evropské výzkumné projekty.

Jestli se na kolo vrátí, ukáže až čas. Její blízká budoucnost má nyní jasné směřování. Rodina. Co potom? "Možná druhé děťátko? :) ... Samozřejmě těžko říct, ale ráda bych měla větší rodinu. Od kola si dám určitě delší pauzu, i když nevylučuji, že se k němu ještě někdy vrátím," prozrazuje vítězka čtyř závodů letošního seriálu KPŽ.

"Musím přiznat, že se mi s ní loučí těžce. Jako člověk i jako závodnice byla moc fajn a tým se o ni opíral jak výsledkově, tak i marketingově/mediálně, kdy kombinace sympatické a usměvavé závodnice, která dokáže vyhrávat, a klidně i v blátě a na těžkých tratích, byla silná. Myslím si, že celý tým zatlačí slzu… Stejně jako já! Ale mám z toho velkou radost a doufám, že se vrátí ať už v jakékoliv formě, nebo jen přijde někdy ukázat do týmového stanu, jak se jí rozrůstá rodina... Věřím, že pomůže jistě výrazně posílit náš Junior team :-)“ uvádí k odchodu Aničky šéf týmu Nilfisk Jan Hruška.

 

Takže i za naši redakci přejeme hodně štěstí a bezstarostnou jízdu!

Přečteno - 8720x Tagy: anna šmídová
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Kolo pro životTo nejlepší na konec. Nové Město hostilo rekordní finále KPŽ
    To nejlepší na konec. Nové Město hostilo rekordní finále KPŽ
  2. Ostatní závodyŠmídová a Hartl zvítězili v Horal Tour 2015
    Šmídová a Hartl zvítězili v Horal Tour 2015

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Jíljí Lžící - vloženo: 01.11.2016 v 09:32:06

    "zabívající se"

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744