Bubílek s Rauchfussem rozmetali soupeře v 1. etapě 4Islands

S desetiminutovým náskokem projeli cílem 1. etapy závodu Mitas 4Islands čeští bikeři Bubílek s Rauchfussem. Kvůli extrémnímu počasí čekají závodníky změny... 

Autor: Jan Němec
Foto: Aleš Bubílek
Bubílek s Rauchfussem rozmetali soupeře v 1. etapě 4Islands


Třetí ročník čtyřdenního etapového závodu po chorvatských ostrovech Mitas 4Islands MTB Stage Race dnes odstartoval na Krku. Pětašedesátikilometrovou trasu napříč ostrovem vyhrála česká dvojice Michal Bubílek a Marek Rauchfuss (Kellys Bike Ranch) s neuvěřitelným náskokem bezmála deseti minut!

"Těžko se tomu věří, fakt jsme moc nechápali.... bylo to dlouhý čekání v cíli na druhý kluky, jsme z toho trochu v šoku," informoval MTBS.cz Mára Rauchfuss, který vyjel s Michalem na první, asi nejtěžší kopec etapy společně s dalšími českými bikery. Filipem Adelem a Jan Jobánkem (Mitas Superior) a bratry Fojtíkovými (Force Mitas). Na náhorní plošině plné nepříjemných kamenů hoši na Kellysech zaútočili a začali si budovat náskok. Po první hodině závodu měli k dobru sice jen 45 vteřin, ale bezchybnou jízdou svůj náskok dál navyšovali. Navíc jejich soupeři se trápili s pády, defekty nebo zasukovanými řetězy. 

Dva české páry na prvních dvou místech...

"Když jsme se je snažili v technickým sjezdu dojet, tak se mi sekl řetěz a nýtovali jsme, ztratili jsme tam tak 5 minutek, ale i pak nám kluci ujížděli, takže 2. místo dobrý! Tratě jsou těžký, kamenitý, dneska měli technický problémy skoro všichni," vysvětluje Honza Jobánek. 

"Ostatním klukům se podařilo slušný manko. Kluci ze Supu i Fojové měli problémy a my se jich vyvarovali, sjezdy jsme jezdili v klidu, kameny jsou fakt ostrý. Ještě máme tři dny, defektový je to tady dost, zatim to nepotřebujeme hrotit a pojedeme jistotu. Vítr to ale celkem komplikuje, zítra bysme měli přejet trajektem na ostrov Rab, ale kvůli zimě a silnýmu větru se možná pojede opět na Krku...." říká Ráfek a ještě netuší, že jeho slova se nakonec ukázala jako pravdivá.

"Zítra se mělo jet na ostrov Rab, všechno je připravené, vyznačené, odpoledne ale přišli kapitáni lodí, že se blíží bouře Bora a nechtějí riskovat.... Takže se nově vyznačuje jiná etapa znovu na Krku. Lidi to berou celkem pozitivně, je to vlastně hodně zázračný, že tady dokáží něco tak rychle vyznačit. Takovéhle extrémní počasí je jednou za hodně let - dneska bylo 10 stupňů, byl trochu problém se vůbec obléct, hodně lidí to podcenilo a strašně mrzlo, že si ani nedokázali vzít pití na občerstvovačce," líčí Tomáš Přibyl, spolupracovník MTBS.cz jedoucí závod v kategorii Grand Masters (dnes 5. místo s Janem Gábrišem).


I takový může být pohled na Chorvatsko...

"Pravda, zatim jsme se tady moc neohřáli, kromě prvního krutýho výjezdu, kde se nám podařilo na větru odjet a náskok se navyšovat," přidává se Mára Ráfek, který má na další dny taktiku s Bublou jasnou; jet na jistotu a udržet si dres lídrů. Přeci jen desitiminutový náskok je hodně luxusní.

V čele průběžného pořadí v kategorii žen je favorozivané duo ze Švýcarska ve složení Esther Süss a Cornelia Hug (Swiss Girls), a to s ještě větším náskokem na druhé dámy v dresu Polizei SV Graz - Daniela Kratz a Angelika Tazreiter.

 

Výsledky 1. etapa:
1. Kellys Bike Ranch - Michal Bubílek / Marek Rauchfuss 2:43:19 hod.
2. Mitas Superior  - Filip Adel / Jan Jobánek 2:53:05
3. Calcit Bike Team - Bostjan Hribovsjek (SLO) / Luka Tavcar (SLO) 2:53:37
4. Force Mitas - Ondřej Fojtík / Jan Fojtík 2:58:21
5. G4 Fullgas - Steve Chainel (FRA) / Matthieu Converset (FRA) 2:59:54


Přehled výsledků ZDE

 

 

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyPrima Cup 2024 se rozjel v Hradci, na start se postavilo téměř 1000 bikerů
    Prima Cup 2024 se rozjel v Hradci, na start se postavilo téměř 1000 bikerů
  2. Ostatní závody4Islands startuje již zítra, čeští profesionálové letos chybí
    4Islands startuje již zítra, čeští profesionálové letos chybí
  3. Ostatní závodyČeská spořitelna zahájila sezónu ve Španělsku
    Česká spořitelna zahájila sezónu ve Španělsku
  4. Český pohárZávěrečný díl Prima Cupu hostil Mikulov, Rauchfuss a Vojta vítězí
    Závěrečný díl Prima Cupu hostil Mikulov, Rauchfuss a Vojta vítězí
  5. Ostatní závodyMarek Rauchfuss počtvrté nejrychlejší na Gočárových schodech
    Marek Rauchfuss počtvrté nejrychlejší na Gočárových schodech
  6. ZávodyFotogalerie: Redpoint Rallye Sudety 2023
    Fotogalerie: Redpoint Rallye Sudety 2023

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744