Etapák Brasil Ride v plném proudu, Novák a Fojtík u toho

Sedmý ročník Brasil Ride přilákal na start 250 párů z více než dvou desítek zemí světa, mezi nimi i řadu profesionálních bikerů - závod je zařazen do kategorie S1 kalendáře UCI.

 

Autor: Tomáš Gladiš
Etapák Brasil Ride v plném proudu, Novák a Fojtík u toho

Letošní ročník etapového MTB závodu Brasil Ride odstartoval prologem 15. října. Po šesti ročnících se největší etapák Ameriky přesunul z Chapada Diamantina do jižní Bahie. Brasil Ride má i letos celkem sedm etap, jejichž celková délka je 538,8 kilometrů s převýšením téměř 11 tisíc metrů. Od moře se postupně bikeři dostanou do hor přes města Arraial d'Ajuda, Eunápolis, Itabela a Guaratingu v oblasti São João do Sul. Poslední etapa startuje v sobotu 22. října a tento den se pojede také XCM Brasil Ride Marathon s dalšími více než 1000 startujícími.

Organizace závodu je brilantní. Závodní vesnice je složena z šedesáti stanů, z nichž dva mají 500 metrů čtverečních. Pro závodníky i organizátory je připraveno celkem 700 stanů na spaní, doprovod pro závodníky zajišťuje 47 vozidel včetně čtyřkolek a sanitek. V restauraci je podávána snídaně a večeře a je místem, kde se předávají ceny a probíhají briefingy před každou další etapou. V areálu jsou také sprchy, masáže, místo na mytí kol, bike park, neutrální servisní zóna Shimano, lékařské centrum a nebo zóna pro nabíjení mobilů, kamer a počítačů.

K favoritům závodu patří nizozemsko-česká dvojice Hans Becking a Jiří Novák (CST Superior Brentjens), která zvítězila ve dvou předchozích ročnících závodu. Proti nim se však postaví další silné dvojice, například Tiago Ferreira a Roel Paulissen, Lukas Kaufmann s Brazilcem Hugem Pradou, ve startovní listině jsou ale další silná jména jako Samuel Porro, Alexej Medveděv, Luis Leão Pinto, Soren Nissen či Italové Damiano Ferraro a Fabian Rabensteiner. Z Čechů v závodě startuje ještě Ondřej Fojtík, který se pro Brasil Ride spojil s Rakušanem Wolfgangem Krennem (Mitas Kaiser Force).

Nedělní prolog na 21 kilometrů vyhráli Ital Fabian Rabensteiner a Rus Alexej Medveděv (Trek San Marco II) před týmovými kolegy Samuelem Porrem a Damianem Ferrarem (Trek San Marco I). Pódium třetím místem zkompletovali Hugo Prado z Brazílie a Švýcar Lukas Kaufmann startující za tým Orthocrin Cannondale Lefty. Šestí byli Becking s Novákem a osmí Krenn s Fojtíkem. "Pro nás to byla na úvod hodně krátká etapa, ty další etapy by nám měly sedět více. Přesto jsme dojeli jen sekundu za týmem, který byl vloni na pódiu, takže se startem jsme spokojení," vzkázal z Brazílie Ondřej Fojtík.

První etapa dlouhá 128 kilometrů nabídla převýšení 2225 metrů a první opravdové maratonské závodění a vedla i přes národní park Pau Brasil. Vítězství vybojoval úřadující světový šampión Tiago Ferreira s parťákem Roelem Paulissenem (mistrem světa z let 2008 a 2009) s minutou náskoku před Rabensteinerem a Medveděvem ve žlutém. Ti o celkové vedení přišli, z dresu je svlékli v cíli třetí Hugo Prado a Lukas Kaufmann. Horký a dlouhý den zvládli i obhájci vítězství Becking a Novák, kteří přijeli do cíle na čtvrtém místě. Šestý byl Ondřej Fojtík se svým rakouským parťákem.

Oba Češi si ale v následující 92 kilometrů dlouhé etapě s převýšením takřka 3000 metrů vybrali svou porci smůly. Wolfgang Krenn se potýkal s alergickou reakcí na hmyzí bodnutí, po němž začal dokonce ztrácet vědomí. Po lékařském ošetření ale navzdory velké ztrátě pokračoval dál a z páté desítky se s Ondřejem nakonec propracovali až na 11. příčku. Jiří Novák měl pro změnu technické problémy. "Zničil jsem zadní kolo, měl jsem z toho festku až do depa," referoval Jiří Novák, jenž s Hansem Beckingem dorazil do cíle na 14. příčce.

Vítězství si po prologu zopakovali Fabian Rabensteiner a Rus Alexej Medveděv (Trek San Marco II), kteří vládnou také celkovému pořadí Brasil Ride 2016. Jiří Novák s Hansem Beckingem (CST Superior Brentjens) jsou pátí, Ondřej Fojtík s Wolfgangem Krennem (Mitas Kaiser Force) šestí.

"Brasil Ride je neskutečně náročný závod, ale zase se musí nechat, že zdejší hory a skály jsou neskutečný! Singly v kakaových a kávových plantážích jsou síla, dneska jsme navíc jeli singlem jak z Avataru. Ale moc koukám po okolí a málo sleduju trať, protože jsem zatím každý den lehnul," napsal z Brazílie Ňumi.

Více o Brasil Ride 2016 najdete zde či na Facebooku.

Pokračovat na: Video z etap

Seznam stránek článku:

  1. Etapák Brasil Ride v plném proudu, Novák a Fojtík u toho
  2. Video z etap
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyBrasil Ride Espinhaço 2024
    Brasil Ride Espinhaço 2024
  2. Český pohárSouboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
    Souboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
  3. Český pohárMistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
    Mistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
  4. Český pohárSP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
    SP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
  5. Český pohárToi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová
    Toi Toi Cup ovládli Konwa a Zemanová, v posledním díle vítězí Jidřich a Ungerová
  6. Český pohárFinále Toi Toi Cupu a MČR mládeže hostí Veselí nad Lužnicí
    Finále Toi Toi Cupu a MČR mládeže hostí Veselí nad Lužnicí

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744