František Raboň věří, že Afrika mu bude sedět, rád by top ten

"Poepikovské" vystřízlivění, tak nazval své závodění po úspěchu na Cape Epic. Nyní má před sebou další vrchol sezony: mistrovství světa. Pomýšlí na desítku.... 

Autor: Jan Němec
František Raboň věří, že Afrika mu bude sedět, rád by top ten

Třicetiletý Plzeňák František Raboň by si ještě před rokem jen těžko dokázal představit, že touto dobou bude před každým závodem ladit nastavení tlumení a po závodě ze sebe utírat dekagramy bláta. Ze silnice skočil do terénu ve velkém stylu, Cape Epic mu vyšel, ale potom přišel útlum... "Nazval bych to vystřízlivěním. Myslel jsem si, že to bude jednodušší, musím se pořád učit," říká Fery v rozhovoru, který jsme pořídíli těsně před jeho odletem do Pietermaritzburgu na mistrovství světa v maratonu.

Fery, zhodnoť krátce tvou dosavadní sezonu na bikách...
Na Epicu jsem zajel super výsledek, stejně tak jako na těch prvních závodech v Africe. Nedávno jsem to rozebíral a musím říct, že na Cape Epic jsem byl 100% připravený, strávil jsem tam před tím tolik času, že jsem znal každý šutr. Další závody už byly naprosto o něčem jiným, třeba Garda hodina a čtvrt do kopce, pak to samé dolů. Každý závod, který jsem od Epicu jel, je něčím nový, něčím pro mě unikátní. Musím přiznat, že se cítím jako neoprofík...

Vypadá to, že Cape Epic ti byl ušit na míru.
V uvozovkách asi ano. Ale to je právě ten rozdíl mezi etapákem a jednorázovým maratonem. Cape Epic mi sedl naprosto po všech stránkách, seděly mi tratě, žádný hodinový kopce, měli jsme super materiál, navíc etapák, na který jsem zvyklý. Asi se taky nejelo takový šílený tempo. Kdežto jednorázový maraton se jede v úplně jiném rytmu, Jára se Susim to napálí od startu a já jsem v pytli, na to nejsem vůbec zvyklý. Myslel jsem si, že když si každý pojede za svý, tak bych mohl mít šanci si to pak dojet. Ale zjišťuju, že to často není možný. Na silnici minuta, dvě nic moc nejsou, ale na bikách strašně moc.

Skončil jsi o víkendu pátý na Malevilu, ztráta na prvního ale byla velká...
To je největší rozdíl, který vidím, což jsem si uvědomil teď po Evropě a Malevilu, a to jsou odstupy na prvního. Když chci soutěžit s těma nejrychlejšíma, nemůžu mít 13 minut ztrátu. Na Evropě budiž, tam jsem spadl, ale na Malevilu to byla rána, sice pěkné páté místo, ale ztráta děsivá.

Co s tím?
Dost jsem to v poslední době analyzoval, hlavně vzhledem k mistrovství světa. Chci tam vyzkoušet jet šrot od startu a zkusit vydržet s prvníma. Třeba pak po několika hodinách vybouchnu, ale pokusím se o to. Není možný začínat z dvacátý pozice, dopředu už se nedostanu. Ve věku, ve kterým jsem a po Cape Epicu, který mě výsledkově namlsal, mě dvacátý a bohužel ani desátý místa moc neberou, proto jsem nepřestupoval. Ano, to je takové "poepikovské vystřízlivění".

Ale nevypadá to, že by tě to srazilo na zem.
Ne ne, to by bylo špatný. Chci se zlepšovat, dál se učit, zkrátka to ještě za sebou nemám, ani ve třiceti letech.

Co ses za těch pár měsíců na biku už naučil?
Třeba to, že typ alpských maratonů pro mě nebude. Příští rok budu zase o něco zkušenější, budu si vybírat závody, které mi budou sedět. Třeba Bike Four Peaks ne, to byl pro mě očistec, třikrát hodinový kopec nahoru, pak zase šrot dolů...

Ještě otočení k Malevilu - pokud se nepletu, tak byl tvým prvním závodem na biku v Česku.
Pokud nepočítám Pražský schody, tak ano, byl to můj první maraton v Česku. Malevil se mi moc líbil, nadšený jsem byl z trati, hodně singlů a v lese. Musím říct, že mě tratě v Itálii nebo Rakousku nudily, ale Malevil jsem si fakt užíval. Ze závodů, které jsem zatím jel, se mi líbil nejvíc.

Jak se pro tebe závod vyvíjel?
Přijel jsem tam a neměl jsem osu do zadního kola. Klidně to tam napiš, jsem blbec a i ve třiceti letech se mi stane taková školácká chyba. Vystresovanej jsem jí sehnal 5 minut do startu a bez rozjetí to s Járou vydržet nešlo. Jirka Hudeček navíc přede mnou spadl a hned byla díra, byl jsem zahlcenej. Kluci byli pryč, chtěl jsem pak jet za nima totální šrot, ale všichni se za mnou vezli, tak jsem toho nechal, aby mě pak ostatní nepředjeli. Střídali jsme, trochu jsem taktizoval. Výsledek super, odstup na Járu děsnej.

František Raboň na Malevil Cupu 2014 táhne skupinu pronásledovatelů

S čím jedeš na mistrovství světa?
Afrika mi sedí, mohlo by mi to tam vyjít. Vím, že je to pár tisíc kilometrů od Kapského města, ale věřím, že Afrika mi bude nakloněna. Taktika je jasná, budu se snažit s nima vydržet co nejdéle.

S jakým výsledkem budeš spokojený?
Desítka by byla super, ale nechci o tom přemýšlet.

Foto: Miloš Lubas, Shaun Roy - Cape Epic/SPORTZPICS, Zoon Cronje - www.zooncronje.com

Přečteno - 25715x Tagy: rozhovory františek raboň
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyCape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
    Cape Epic 2024: newbie Petruš a Hník mohou těžit z týmové sehranosti
  2. OstatníOndřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
    Ondřej Cink vstupuje do výjimečné sezony
  3. OstatníMartin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
    Martin Stošek: Jsme malá disciplína, musíme v propagaci XCM udělat víc
  4. Ostatní závodyNení důvod se obávat. Jsme dobře připravení a pokorní, říká před Cape Epic Stošek
    Není důvod se obávat. Jsme dobře připravení a pokorní, říká před Cape Epic Stošek
  5. Ostatní závodyRozcvičku na Cape Epic si Katka Nash střihla na Cactus Cupu v Arizoně
    Rozcvičku na Cape Epic si Katka Nash střihla na Cactus Cupu v Arizoně
  6. OstatníPetr Vakoč si splní sen a skončí. Cape Epic bude jeho poslední závod na horských kolech
    Petr Vakoč si splní sen a skončí. Cape Epic bude jeho poslední závod na horských kolech

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #42 kilovkamladsi - vloženo: 06.08.2014 v 09:27:03

    odpověď na bajker — #41 já náhodou s Fošumovou nemám nic společnýho a pořád jsem s ní spojován... Cigi

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #41 bajker - vloženo: 04.08.2014 v 09:22:53

    odpověď na pvcyklo — #40 no jasně Fošumová a Cirkl-jedna je velká nula a druhej si říká profesionál-jalista! To mluví za vše. A zvláště Foš. bude kritizovat Feryho!!To sedí.

    1. na tento komentář reaguje kilovkamladsi — #42
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #40 pvcyklo - vloženo: 26.07.2014 v 14:16:26

    odpověď na mich.fosum — #39 Ty seš fakt blondýna :D no a Cigi radši no coment :D :D :D

    1. na tento komentář reaguje bajker — #41
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #39 mich.fosum - vloženo: 25.07.2014 v 10:36:46

    odpověď na servisman — #38 no co.. Cigimu se dobře jezdí když mu dělám společnost a má mě sebou na závodech! a ten FCB- ten je třeba mít! a třeba 2x. No ale stejně si myslíme (s Cig.), že Fery bude všude už jen podprůměr.., tak nějak do počtu!

    1. na tento komentář reaguje pvcyklo — #40
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #38 servisman - vloženo: 10.07.2014 v 10:42:57

    odpověď na mich.fosum — #37 no jo ozvala se známá blondýna Cirklová /ten musel úplně zblbnout/, ta tomu tak rozumí! Ještě, že už toho ježdění nechala! Já jí viděl na závodech, jak se snaží, má i novej FCB (asi anonymní) A nejlepší je, jak Cigimu "laikuje" každou jeho fotku a komentuje- no Fery-to se teda podívej na Cígům FCB-to je pro Bohy- takový máš mít sebevědomí...

    1. na tento komentář reaguje mich.fosum — #39
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #37 mich.fosum - vloženo: 10.07.2014 v 10:29:44

    odpověď na zirecek — #29 no jasně, že to byl kalkul a to chce Fery zase na silnici. Měl by radši skončit, nejde mu nic. To můj přítel Cigo /Cirkl/ přesedlal z bajků na silnici a jak mu to jde /s mojí velkou pomocí/ musí mít sebevědomí a někoho kdo s nim jezdí po závodech. Já už závodění nechala a věnuji se jen jemu..

    1. na tento komentář reaguje servisman — #38
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #36 Ondřej Kurri - vloženo: 04.07.2014 v 00:17:42

    Já se přiznám, že mě jeho výsledek na Cape Epic fakt hodně překvapil, protože jsem byl k jeho výkonnosti hodně skeptický. Teď je to tak nějak, jak jsem předvídal původně. Nicméně po tom CE je to s podivem.

    Nevidím do toho, ale jak už tady bylo napsáno, přístup určitě v posledních sezonách není správný. Ty zimní pohádky o tom, že nesehnal angažmá kvůli špatné situaci na trhu, snad nebral nikdo vážně. Kdyby skutečně byl elitním domestikem, jak o sobě tvrdil, angažmá by našel. Vždyť si pamatuju, že jednu sezonu nezávodil na velkých závodech snad od začátku července, protože mu prý sportovní manažer špatně rozuměl v telefonu. :-))

    JO, to určitě....

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #35 McBlacky - vloženo: 03.07.2014 v 19:13:43

    odpověď na xtrail — #34 to je spíš výmluva. Dost jich mělo pevnáka a tolik to tam nezakotvili.

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #34 xtrail - vloženo: 03.07.2014 v 19:09:05

    odpověď na pvcyklo — #33 Takže si neprojeli dvacetikilometrový úsek, kde byly schody a tam chytil Raboň třicet minut, protože měl hardtaila:-) To čapnul na každém kilometru minutu a půl:-)

    1. na tento komentář reaguje McBlacky — #35
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #33 pvcyklo - vloženo: 03.07.2014 v 18:03:30

    Zde se J.Kulhavý vyjádřil k ferymu http://sport.idnes.cz/horska-kola-kulhavy-rozhovor-d2z-/cyklistika.aspx?c=A140701_191143_cyklistika_rou . Osobně mám epica a jiný kolo už nikdy nechci ;-)

    1. na tento komentář reaguje xtrail — #34
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #32 Stanislav.Jirak - vloženo: 03.07.2014 v 15:15:50

    No nevím. Franta jezdí biky prvním rokem, tak nevidím důvod být přehnaně kritický. Co mě přijde mnohem horší je fakt, že Kristián Hynek opět na MS defektil nebo co a nedojel. Ten kluk ty biky jezdí přes 10 let a není skoro závodu, kdy by neřešil nějaký technický problém. I Letošní Cape Epic by totálně prosral, nebýt toho, že měl(i) setsakra kliku. Tuším v předposlední etapě, tak nějak ke konci Cape Epic, mu půjčili zapletené kolo jezdci z konkurenční stáje, protože to svoje rozštípal. Není spíš zarážející toto??

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #31 panzdenda - vloženo: 03.07.2014 v 13:21:15

    Hned v prvním rozhovoru s Frantou po přestupu k mtb mi připadalo, že Franta bikery lehce podceňuje a naivně si myslí, že s laxním přístupem, který měl v posledním období v Qick Stepu (na rozdíl třeba od Štybyho, který si naopak svým superprofesionálním přístupem okamžitě sjednal respekt a obdiv kolegů v týmu i vedení) si na bajkách vystačí. Samozřejmě teď zklamaně zjistil, že profi bikeři nejsou žádní šmrdlalové, mají taky nahrkáno 30 litrů za rok a s nikým se nemazlí. Takže, pokud bude Franta chtít, aby se s ním nevozili hobíci jako na Gardě, tak bude muset v tréninku hodně přitvrdit.

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #30 McBlacky - vloženo: 03.07.2014 v 09:55:18

    odpověď na Martin Bali-Jenčík — #27 techniku na průměr se naučí určitě a na 29 fullu musí projet všechno co je na maratonských tratích bez výrazné ztráty. V MTB je výhoda, že se uplatní i rozdílné typy, stačí najít formát závodu co mu sedí (pro něj víc rovin, menší technika) a může v klidu vyhrávat.

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #29 zirecek - vloženo: 03.07.2014 v 08:50:11

    Přestup kalkul byl. To je však dobře, je to zaměstnání, většina by kalkulovala, volila stejně. Avšak příliš mnoho silných řečí z jeho strany předem. Hodně komentářů závodů trochu mimo, místo toho, aby zase začal tvrdě makat než povídat a divit se průběhů MTB závodů. Možná se to ještě změní, začne dřít a možná půjde ještě výkonnostně nahoru. Myslím si, že předpoklady na to má, aby jezdil TOP 10. Avšak beze změny přístupu to nepůjde.

    1. na tento komentář reaguje mich.fosum — #37
    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #28 xtrail - vloženo: 03.07.2014 v 07:48:46

    odpověď na Martin Bali-Jenčík — #27 a proč nebýt jeho fanouškem i dál, když se nedaří? Faktem je, že to jeho letošní vystoupení může být game over. Ale spíš ho nechají ještě příští rok se na tom biku zmítat. Má to už za sebou a ta doba přijde na každého sportovce. Přestup na biky byl kalkul, nic jiného.

    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #27 Martin Bali-Jenčík - vloženo: 02.07.2014 v 20:26:36

    Myslím, že to příští rok nebude lepší, bude-li vůbec něco.

    Byl jsem jeho velkým fanouškem, ale mám pocit, že někdy kolem roku 2010 se to v něm zlomilo, smířil se s rolí „pouhého“ domestika bez dalších ambicí, a hlavě už tomu asi (nebo spíš určitě) nedával všechno. Měl štěstí, že ještě dostal velmi dobrou smlouvu v Quick Stepu na sezony 2012 a 13.

    Ve 30 letech už těžko zvládne techniku, a vrchařem nikdy nebyl. Je jiný typ jezdce než třeba Simoni, Heras, nebo Hruška. Myslím, že přestup do světa MTB byl ze strany F. Raboně i týmu jeden velký nesmysl. A spousta pohádek…

    1. na tento komentář reaguje xtrail — #28
    2. na tento komentář reaguje McBlacky — #30
    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #26 trance28 - vloženo: 02.07.2014 v 14:47:15

    odpověď na tomas.bic — #24 jediny co jsem se kde docetl, tak myslim na idnes rika Jarda, ze Fery zvolil spatne kolo, jel ht misto fulla. Ze mu to pry poradil Sauser, ale pak se mu omluvil, protoze jeden, asi 20 km usek, nemel najetej a bylo tam prej par kamenu :-) skoda, zrovna na MS se Fery moc nepredvedl a Kristian by se mel uz taky neucit jezdit bez defektu :-)

    odpověz na tento komentář
  18. avatar
    #25 leszczynski - vloženo: 02.07.2014 v 14:11:53

    odpověď na tomas.bic — #24 Každý den není posvícení. To platí v životě, při práci i ve sportu. Např. Cink patří ke špičce XC, ale v NM zajel bídně. To je přece normální. Nikdo není stroj.

    odpověz na tento komentář
  19. avatar
    #24 tomas.bic - vloženo: 02.07.2014 v 11:06:16

    Nevyšel někde nějaký článek, kde by Fery okomentoval závod? Držel jsem mu palce, věřil, že se prosadí, ale upřimně mě nepotěšil :-/ Škoda. Příčinu (defekt/jiné technické potíže/zdravotní potíže...?) jsem nikde neviděl.

    1. na tento komentář reaguje leszczynski — #25
    2. na tento komentář reaguje trance28 — #26
    odpověz na tento komentář
  20. avatar
    #23 panzdenda - vloženo: 29.06.2014 v 19:42:17

    Franta, bohužel, opět zklamal. Myslím, že když bude takto pokračovat, u spešlu brzy skončí a tím se definitivně uzavře i jeho profi-cyklistická kariéra.

    odpověz na tento komentář
  21. avatar
    #22 BikerMilan - vloženo: 29.06.2014 v 19:27:32

    Snad příští rok lépe.. :) A Kulhec skvělěj!! :)

    odpověz na tento komentář
  22. avatar
    #21 Michael Šimek - vloženo: 29.06.2014 v 13:14:24

    31minut (34. misto) za Jardou - http://mtbcrosscountry.com/races/marathon-world-championships/men-elite/#

    odpověz na tento komentář
  23. avatar
    #20 Michael Šimek - vloženo: 29.06.2014 v 12:48:33

    Tak se mu to moc nepovedlo, dojel daleko v poli porazenych

    odpověz na tento komentář
  24. avatar
    #19 McBlacky - vloženo: 28.06.2014 v 14:00:04

    já se nehádám, jen mi přišlo vtipný, když někdo napíše, že to sto kiláků tahá Ferry padesátkou a proto pak kotví finále. To, že se tak dá jet ve větší skupině nerozporuji. Při jednom giru (2011 nebo 2012) byly online přenosy ze SRM domestiků LIQ, pro představu parádní. Na špici při sjíždění v závěru 450-500 a v balíku 160-180.

    Mě přijde fajn, že to jde zkusit na biky.

    odpověz na tento komentář
  25. avatar
    #18 BikerMilan - vloženo: 27.06.2014 v 17:32:24

    odpověď na hsv — #16 Přesně tak. Na větších silničních závodech se jezdí běžně první hodina průměrem lehce přes padesát. Uvedu příklad, když jsem jel Praha-Vary-Praha, tak byla první hodina s průměrem okolo 52 km/h. Na závodech typu ProTour se takhle jezdí klidně i dvě hodiny. A právě Fery je jedním ze závodníků, který se to tempo staral. Takže je to bezpochyby velký borec! Navíc úspěchy ze silnice má.. Když ho člověk slyší mluvit, tak pochopí, že se jedná i velice inteligentního člověka, který dokáže v pohodě mluvit i v cizím jazyce. Fandím mu a úspěch mu přeji!!

    odpověz na tento komentář
  26. avatar
    #17 hovorka007 - vloženo: 27.06.2014 v 14:38:44

    Zajíci se počítají až po honu. ;-)

    Takže my se tady v klídku můžeme pošťuchovat, ale rozhodne se v DEN D na trati. A věřím tomu, že když zajede dobře, udělá radost i svým kritikům tady na fóru.

    odpověz na tento komentář
  27. avatar
    #16 hsv - vloženo: 26.06.2014 v 22:45:37

    odpověď na xtrail — #11 Nechytejte mně s McBlackym za slovo, smozřejmně jsem nemyslel sám, ale to je snad jasné. Nicméně se koukni na některé rovinaté etapy třeba na Giru nebo Tour, není vůbec problém, aby jel peloton první stovku za 2 hodiny, a špic tahá pár borců, ostatní jsou schovaní v balíku a po větru to fakt být nemusí. A pokud nedojíždíš v maratonech jako je Malevil v první padesátce, tak ti garantuju, že bys mu na švihu neuvisel ani deset kiláků. Já jsem náhodou rád, že to po vynuceném odchodu ze silnice nezabalil a doufám, že mu to bude jezdit čím dál tím líp. Navíc to není žádný náfuka a primadona, takže mu budu držet palce.

    1. na tento komentář reaguje BikerMilan — #18
    odpověz na tento komentář
  28. avatar
    #15 RN - vloženo: 26.06.2014 v 21:14:18

    Já bych ho tak rychle neodsuzoval. Uvidíme další sezóny. Hruškovi se taky všichni smáli, jak neumí jezdit a pak všem natrhnul kakadu na Sudetech.

    odpověz na tento komentář
  29. avatar
    #14 BikerMilan - vloženo: 26.06.2014 v 17:59:48

    Vůbec nechápu co tady řešíte. Vás by všechny Fery sfoukne jako svíčku! ;)

    Jako silničář byl vynikající. Jestli to nevíte, tak je mistrem Evropy v časovce! Má spoustu parádních výsledků z whirpoolu, ale i později z Pro Tour!

    Držím palce Ferymu na MS, ale i na ostatní mtb závody!

    odpověz na tento komentář
  30. avatar
    #13 Tomáš Růžička - vloženo: 26.06.2014 v 13:39:36

    odpověď na pavel.54321 — #12 No taky je možnost, že jsi prostě borec!

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744