GT Sensor Expert 2014

Hodně zajímavé novinky představilo GT na příští rok. My se nyní detailně podíváme na jednu z nich...

Autor: Petr Bureš
GT Sensor Expert 2014

Již začátkem prázdnin jsme vás informovali o tom, jaké novinky chystá americké GT na následující sezonu (GT 2014 - karbonová 27,5" revoluce). Dnes se společně podíváme na jednu ze zásadních novinek modelové řady trailbiků model Sensor Expert.

Jakkoliv karbon stále vládne nejvyšším patrům všech bikových firem, cenově dostupnější modely jsou produkovány v duralu. Ten se však na první pohled tvarově téměř neliší od jeho karbonových sourozenců.

Rám prostředního duralového modelu Expert je svařen z brilantně hydroformingem tvarovaných oversize duralových trubek z materiálu Alu 6069. Z tapered hlavové trubky ústí souběžně horní i dolní rámová trubka. Společně jsou provařené až téměř k logu GT. Spodní rámová trubka je výrazně esovitě prohnutá zejména proto, aby se do rámu vešel nízko položený tlumič. Horní rámová trubka je prohnutá o poznání méně a před sedlovou trubkou se z důvodu vyšší pevnosti rámu rozdvojuje.

Prvním, co okamžitě bije do očí, jsou horní vzpěry zadní stavby. Ty jsou z důvodu maximální pevnosti hodně masivní. U osy zadního náboje dokonce nebylo potřeba navařovat žádné komplikované patky, protože jak čep odpružení, tak úchyt zadní osy kola a post mount kotoučovky jsou rozesety na rozšířeném konci hydroformované horní levé vzpěry zadní stavby.

To nejzajímavější, co se rámu týká, GT uschovalo do středu kola. Nové modely Sensor dostávají totiž do vínku zcela přepracované odpružení, jehož základem sice stále zůstává plovoucí střed, ale vlastní přepákování je zcela jiné. Zásadní změnou je fakt, že v celém systému přibylo několik čepů a zadní stavba tak již není z jednoho kusu, ale spoléhá na oddělené horní a spodní vzpěry.

Hlavní čep zadní stavby je situován vysoko nad největší převodník. Pomocný čep spojující horní a dolní část zadní stavby najdeme podobně jako u čtyřčepových konstrukcí mírně pod a současně před osou zadního kola. Aby byly neblahé vlastnosti (tahání řetězu za pedály při pružení) vysoko položeného středu eliminovány, je tu tak zvaný Path link, který zajišťuje to, že se při propružení neprodlužuje vzdálenost mezi osou zadního kola a šlapacím středem.

Path Link je nově také prostředníkem mezi tlumičem a zadní stavbou. Celkově jsou tak na této součástce čtyři místa pro uchycení čepů odpružení, tlumiče a šlapacího středu. Zadní stavba disponuje 130 mm zdvihu což je o 10 mm víc než u stávajícího provedení.

Pokračovat na: Specifikace

Seznam stránek článku:

  1. GT Sensor Expert 2014
  2. Specifikace
  3. Fotogalerie
Přečteno - 44165x Tagy: gt tech2014 27.5
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: GT Force Carbon Elite
    Fotogalerie: GT Force Carbon Elite
  2. PreviewGT Force Carbon Elite - základní endurko
    GT Force Carbon Elite - základní endurko
  3. TechnikaFotogalerie: GT Fury 2024
    Fotogalerie: GT Fury 2024
  4. PreviewGT Fury 2024 - sjezdařův sen
    GT Fury 2024 - sjezdařův sen
  5. TechnikaFotogalerie: GT Stomper FS ACE
    Fotogalerie: GT Stomper FS ACE
  6. PreviewGT Stomper FS - nový dětský full
    GT Stomper FS - nový dětský full

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #8 madcat - vloženo: 07.08.2013 v 23:49:26

    Jinak je to teda složitý jak orloj. Možná to pojede dobře, ale údržba bude stát za to. Jak tu někdo píše pode mnou - super kolo pro servisy.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #7 madcat - vloženo: 07.08.2013 v 23:48:24

    odpověď na BikerX — #3 Tak si něco najdi o Schwinn Rocket - je to nemlich to stejný, akorát Schwinn měl zadní čep na horní vzpěře a tady to GT ho má na spodní.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #6 Stanislav.Jirak - vloženo: 07.08.2013 v 15:21:28

    odpověď na jara — #4 To je systém, se kterým bude člověk každý měsíc jedenkrát v servisu. :) Ideál pro servisy.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #5 bmarcel - vloženo: 07.08.2013 v 09:44:38

    Toto je starý systém, určite ste ho všetci videli na bikoch Mongoose. Akurát jeden čap preniesli dozadu, ale inak je to na "99%" podobné. Možno je starší, určite nie zastaralý. Ja som na ňom nikdy nejazdil ale recenzie boli vždy kladné. Tuhosť to má však špičkovú a u tohto GT bude pravdepodobne ešte lepšia.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #4 jara - vloženo: 06.08.2013 v 22:56:02

    At to funguje jak chce, ja bych to nechtel ani zadarmo. V jednoduchosti je sila a toto uz je na me moc. Hlavne bych to nechtel teda cistit. Tam se bude drzet sracek okolo toho pathlinku, cepu, presmykace, prevodniku....plus ty lanka a hadice tam. Celkem 7 cepu, no parada....

    1. na tento komentář reaguje Stanislav.Jirak — #6
    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #3 BikerX - vloženo: 06.08.2013 v 20:13:27

    odpověď na Miso — #2 Zřejmě máš Míšo asi nějaké jiné informace než my všichni ostatní, protože si nevybavuji, že bych něco podobného v minulosti někde viděl.

    1. na tento komentář reaguje madcat — #7
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #2 Miso - vloženo: 06.08.2013 v 16:17:46

    Zastarany a prekonaný system....fujj

    1. na tento komentář reaguje BikerX — #3
    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #1 Tygr - vloženo: 06.08.2013 v 14:53:47

    kompletní sexulka...

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744