Jan Fojtík vyhrál Valachy tour a přemýšlí o triatlonu

"Mladej Foja" o víkendu završil úspěšné tažení seriálem Valachy Tour, když po MTB maratonu překvapivě vyhrál i triatlon...

Autor: Jan Němec
Foto: Valachy Tour
Jan Fojtík vyhrál Valachy tour a přemýšlí o triatlonu


Jan Fojtík završil letošní sezonu celkovým vítězstvím v seriálu Valachy tour, který se letos již počtvrté konal ve Velkých Karlovicích a okolí. Seriál zahrnuje pět závodů v různých disciplínách – noční závod na běžkách (letos pro nedostatek sněhu pořádaný jako noční závod v běhu), maraton horských kol, běh, duatlon a triatlon.

Biker Fojtík ve Valachy tour potvrdil svou všestrannost a skvělou fyzičku, když vedle závodu v jeho „vlastní“ disciplíně – maratonu horských kol, dokázal v nabité konkurenci vyhrát i další akce včetně Valachy mana, který je největším veřejným triatlonem v ČR a zapojilo se do něj 900 sportovců včetně specialistů na tuto stále populárnější disciplínu. V závěrečném závodu Běhej Valachy v sobotu 22. října mu k bodovému pojištění zlaté medaile stačilo doběhnout do cíle v libovolném čase. Na 12 km dlouhé trase s převýšením 360 metrů skončil jedenáctý.


„Je to pro mě skvělá tečka za sezonou a vrchol letošního roku. Původně jsem z Valachy tour znal jen závod horských kol Bike Valachy, kterého jsem se zúčastnil loni. Myšlenka celé tour mě ale tehdy zaujala - nápad propojit víc disciplín do seriálu pro dospělé i děti je skvělý, nic podobného u nás není. Zkusit zvládnout víc sportů pro mě byla výzva a obrovská motivace. Největším zážitkem byl triatlon, který jsem si vyzkoušel poprvé. Vítězství v něm pro mě bylo nečekané, překvapil jsem tak trochu i sám sebe. I když kolo pro mě samozřejmě zůstává číslo jedna, možná zkusím v budoucnu rozvíjet i triatlon,“ prohlásil Honza Fojtík.

Není bez zajímavosti, že Honzův starší bratr a rovněž úspěšný biker Ondra Fojtík zabodoval ve Valachy tour v roce 2014, kdy obsadil celkové druhé místo. Letos mu většina termínů kolidovala s jinými závody, na které se připravoval.


Mezi ženami první místo v seriálu Valachy tour 2016 obhájila Slovenka Kristína Néč-Lapinová, specialistka na triatlon a duatlon (letos vicemistryně Evropy v cross duatlonu).

Do jednotlivých akcí seriálu Valachy tour se během roku zapojily téměř 3 tisíce sportovců včetně dětí. Celkoví vítězové jsou vyhlašováni nejen mezi dospělými, ale v posledních dvou letech i v sedmi v dětských kategoriích. „Máme radost, že všestranných dětí, které zvládnou různé sporty, stále přibývá. Nezřídka u nás závodí celá rodina. Jsme rádi, že tak můžeme napomáhat tomu, aby děti neseděly jen doma u počítačů a víc se hýbaly. Nejde nám o vrcholové výkony, ale rekreační sportování a radost z pohybu,“ řekl prezident VALACHY TOUR Vladimír Sušil.

Pátý ročník Valachy tour odstartuje 22. února závodem na běžkách Noční stopa Valachy.

Více informací: www.valachytour.cz

 


Vítězové VALACHY TOUR 2016

Muži:

  1. Jan Fojtík – Drásal Cannondale
  2. Martin Holiš – MTB Ondřejník
  3. Radoslav Šíbl – Ekodrill Zlín

 

Ženy

  1. Kristína Néč-Lapinová - Rocktechnik
  2. Lucie Gruchalová – LowellPro Šafrata Bohumín
  3. Lucie Javorová – Valachbajk team
Přečteno - 7202x Tagy: jan fojtík valachy tour
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeBratři Fojtíkové v Brně otevřeli své cyklistické centrum
    Bratři Fojtíkové v Brně otevřeli své cyklistické centrum
  2. Ostatní závodyJan Fojtík musel na poslední chvíli měnit parťáka na Cape Epic
    Jan Fojtík musel na poslední chvíli měnit parťáka na Cape Epic
  3. Kolo pro životDozvuky Drásala 2017
    Dozvuky Drásala 2017
  4. PozvánkyValachy Tour pokračují duatlonem, MTB registrace otevřena
    Valachy Tour pokračují duatlonem, MTB registrace otevřena
  5. Ostatní závodyBike Valachy vyhrál favorit Jan Fojtík a Lucie Gruchalová
    Bike Valachy vyhrál favorit Jan Fojtík a Lucie Gruchalová
  6. Ostatní závodyValachy Mana vyhrál Čelůstka, bikeři si vedli na výbornou
    Valachy Mana vyhrál Čelůstka, bikeři si vedli na výbornou

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744