Kolašínovou a Rauchfusse čeká světová premiéra v národním dresu

Na neděli se upírají oči maratonců celého světa, čeká je vrchol sezony v podobě mistrovství světa. Česko bude reprezentovat 9 bikerů, mezi nimi i dvojice nováčků...

Autor: Jan Němec
Foto: Jaroslav Svoboda, Miloš Lubas
Kolašínovou a Rauchfusse čeká světová premiéra v národním dresu

 

První část devítičlenné reprezentační skupiny dnes ráno vyrazila směr německý Singen - dějiště světového šampionátu v maratonu horských kol. Mezi ostřílenými matadory jako Kulhavý, Hynek či Boudný je i nastupující generace. Vůbec poprvé se v národním dresu na mistrovství světa MTB představí Johana Kolašínová (Sup Girls) a Marek Rauchfuss (Kellys Bike Ranch). Premiéru na MS v maratonu bude mít i Jitka Škarnitzlová (Česká spořitelna Accolade), ta má ovšem bohaté zkušenosti ze šampionátů cross country.

Pravda, příliš času na přípravu na mistrovství světa neměli. Oba dva se o své nominaci dozvěděli po úspěchu na nedávném Malevil Cupu. Ten Johana vyhrála a Mára dojel třetí za dvojicí zahraničních borců. Oba tak čekali na pozvánku do nároďáku. A dočkali se. 

Sedmadvacetiletá Johana, ambasadorka dámských modelů Superior, přítelkyně výborného bikera Martina Hamana, na kole nejezdí nijak dlouho. Začala do toho dupat až prý díky Martinovi. A tak je pro ní reprezentační dres velkým potěšením. "Já to popravdě ani moc nečekala, že bych na mistrovství světa mohla jet. Odbudu si tak svůj první start v repre dresu ještě o měsíc dřív, původně jsem totiž měla v plánu mistrovství Evropy XCM na Slovensku. Takže nominace mě potěšila a jsem moc ráda, že to vyšlo, je to skvělý bonus," svěřila se nám Johana, která si nejvíce cení stříbrné medaile z loňského mistrovství ČR v maratonu a celkového vítězství v Českém poháru 2016.  



 


Na co si před startem troufá? "Upřímně moc netuším, co by byl dobrý výsledek, nevím na jaké místo bych mohla pomýšlet, jedu do neznáma.  Ale dám do toho všechno, reprezentační dres jako takový je zavazující a já se budu snažit předvést to nejlepší," řekla bikerka z Opavy. O trati a o závodě ví jen základní informace. "Prý je to docela dost rychlé, nevím co kopce, takže těžko říct. Jedeme brzo, bude čas si to tam projet," doplnila Johana, která po dlouhé době osedlá pevné kolo. "Jezdím jenom na fullu, vloni vlastně úplně celou sezonu, takže to bude návrat na pevňáka."

Talentovaná sportovkyně začala s cyklistikou teprve před 4 roky. "Dřív jsem dělala plavání a atletiku, ale nic vrcholově. Kolo mě baví i díky Marťasovi," uvedla. A bavit se kolem chce dál, užívá si maratony, cross country jezdí jen kvůli tréninku a jak říká "na potrápení".

 

Daleko zkušenější Mára Rauchfuss není pro znalého fandu MTB žádným nováčkem, na české scéně působí řadu let, prošel mnoha týmy: CK MTB maraton Hlinsko, Samba Chic Racing, Scott Remerx Kolín, S&H Superior, Sram Rubena Trek a nyní hájí barvy Kellys Bike Ranch. Před 4 lety ho drtila špatně léčitelná nemoc, revmatická artritida. Po dlouhé pauze se vrátil a začíná zle šlapat na paty nejlepším a poprvé oblékne reprezentační dres.

"Ono to není úplně poprvé, byl jsem už na Evropě, shodou okolností právě na Malevilu. Jsem moc rád, že jsem si vyjel nominaci, i když jsem před tím nevěnoval Singenu moc pozornost, protože to není můj typ trati, mám rád delší kopce. Ale po Malevilu jsem věděl, že tam chci jet," líčil rodák z Hlinska.

 


Mára kvůli MS po Malevilu mírně upravil program. "Víkend před mistrákem jsem si dal volnější maraton - Bike Valachy, nic těžšího jsem nechtěl jet. Jezdil jsem tréninky do tahu, ale ono nebylo moc času měnit trénink. Zvažoval jsem, že tam dám 38 převodník, ale nechal jsem tam nakonec 36 zubů a nazul hladší pláště," popsal nám krátkou přípravu Mára, který stejně jako Johana zná o trati jen základní fakta. "Vím, že od startu je jeden delší asfaltovej kopec, kluci pojedou na krev, takže tam bude důležitý uviset v dobrý skupině. Pak by se to mělo nadělit, mohlo by to mít podobný průběh jako na ME před dvěma lety. Závod bude hodně rychlej, bude se zajídat díky krátkým a prudším kopcům, bohužel pro mě bez techniky. Až si projedeme trať, budeme moudřejší." 

Ambice prvního repre startu? "To je těžké. Rozhodně tam chci nechat 100 %, výsledkově nedokážu říct, rád bych byl do dvacky. Uvidíme, ale třeba se mi podaří zabudovat do rychlý skupinky..." vyslovil své přání do nedělního závodu Marek Rauchfuss, který bude na šampionátu sedlat svůj Kellys Hacker 90.

 

Světový šampionát maratonců startuje v neděli 25. června v německém Singenu, v 10:00 vyrazí na 80 km trať ženy, v 10:20 hod. na 98 km závod muži. Registrováno je v tuto chvíli 77 žen a 188 mužů včetně devíti českých jmen.

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyČeská spořitelna zahájila sezónu ve Španělsku
    Česká spořitelna zahájila sezónu ve Španělsku
  2. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  3. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  4. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  5. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
  6. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744