Kona Satori - 29" allmountain

Jeden z mála sériových allmountain biků, které se spoléhají na 29" kola...

Autor: Petr Bureš
Kona Satori - 29" allmountain

Není jich zatím mnoho. Z renomovaných značek je najdete jen u několika firem a většinou jde o biky se zdvihem 120 mm. Protože 130, případně 135 mm ve spojení s devětadvacetipalcovými koly mají v nabídce snad jen Kona, Niner a Specialized. Ovšem vstup dalších firem do tohoto segmentu se dá v brzké době očekávat.

Kona se tak řadí se svým modelem Satori k hrstce "průkopníků" (můžeme-li to tak říct), kteří již ve svých modelových řadách 2012 nabízejí vysokozdvihové devětadvacítky.

Na stránkách Kony se dočtete, že "Satori" je budhistický výraz pro osvícení, které je považováno za první krok k nirváně. Zajímavě pojaté PR:-) Na druhou stranu, Kona se vysloveně vyžívá v tvorbě netradičních názvů svých kol a při prvním představení novinek spojovala prezentaci tohoto fullu s již dříve na MTBS představeným hardtailem Honzo, což ve spojení obou názvů evokovalo parafrázi na jméno Hattori Hanzo známé například z kultovního snímku Quentina Tarantina Kill Bill...

Satori je duralový devětadvacetipalcový trailbike předurčený pro náročné terény. Kona při jeho výrobě použila zeslabovaný dural třídy 7005 hydroformovaný zejména u hlavové trubky.

Nechybí samozřejmě ani kuželová hlavovka s integrovanou spodní miskou uvnitř rámu. Veškerá lanka a hadice jsou vedeny vespod horní rámové trubky a přesmykač je k rámu uchycen prostřednictvím navářky na prohnuté sedlové trubce.

Zadní stavba, jak již bylo řečeno, disponuje 130 mm zdvihu. Jde o přepákovaný jednočep, jehož hlavní čep je situován na úrovni středního převodníku, ovšem oproti všem zvyklostem nikoli za, ale před středovou osou. Toho je docíleno díky kompaktnímu CNC středovému dílu rámu, do kterého je napojena jak spodní rámová, tak sedlová trubka a na kterém najdete také univerzální úchyt pro případné napínáky.

Dostatečnou tuhost celému biku pak dodávají ještě Maxle pevné osy jak na přední vidlici, tak na zadní stavbě.

Pokračovat na: Osazení - "klasika"

Seznam stránek článku:

  1. Kona Satori - 29" allmountain
  2. Osazení - "klasika"
  3. Fotogalerie
Přečteno - 22368x Tagy: kona 29 tech 2012
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Kona Process X DL
    Fotogalerie: Kona Process X DL
  2. Testy - RecenzeTEST: Kona Process X DL
    TEST: Kona Process X DL
  3. TechnikaFotogalerie: Ibis Ripmo V2
    Fotogalerie: Ibis Ripmo V2
  4. TechnikaFotogalerie: Giant Reign 29 2
    Fotogalerie: Giant Reign 29 2
  5. TechnikaFotogalerie: Kona Libre
    Fotogalerie: Kona Libre
  6. TechnikaFotogalerie: GT Sensor Carbon Elite
    Fotogalerie: GT Sensor Carbon Elite

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 jeffino - vloženo: 14.04.2012 v 19:42:49

    pokud bych si chtěl přečíst recenzi na toto kolo, tak byla uveřejněna např. před pár měsíci na bikeradaru, pokud by mtbs chtělo přijít s něčím trošku podnětným, tak např. srovnání satori x shinobi by bodlo, todle je oničem:-(.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744