Lapierre Pro Race 529 - hobby závoďák

Nestojí tolik a přitom se na něm dá klidně přemýšlet o občasném závodění. Tak nějak by se ve stručnosti dalo popsat tohle kolo...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš & Miloš Lubas
Lapierre Pro Race 529 - hobby závoďák

Francouzská značka Lapierre se snaží podobně, jako většina dalších výrobců naslouchat potřebám a přáním svých zákazníků. To v praxi znamená, že kromě špičkových specifikací a superlehkých závodních speciálů s cenovkami v řádu stovek tisíc vznikají také modely výrazně dostupnější, které přitom čerpají ze zkušeností a technologií používaných právě na drahých topmodelech.

A přesně takovým kolem je také tento karbonový hardtail Lapierre Pro Race 529, který nabízí špičkový karbonový rám osazený dostupným mixem komponentů.

Hlavní devízou tohoto modelu je, že ho Lapierre nabízí volitelně jak na devětadvacítkách, tak na sedmadvacetapůlkách. Nicméně menší kola omezuje pro tři nižší velikosti SX, S a M, zatímco větší kola nabízí rovněž ve třech, ale větších velikostech M, L a XL.

Lapierre se podrobněji nepouští do prozrazení použitých materiálů či označení nějakého konkrétnějšího typu karbonu, nicméně je potřeba říct, že jeho design je poměrně jednoduchý, prostý náhlých zlomů, či jiných designových záležitostí. Většina trubek je kulatých, nebo se tomuto průřezu alespoň blíží. Výjimkou je horní rámovka, jejíž průřez se směrem k sedlovce zužuje a zplošťuje tak akorát na to, aby se zvládla u sedlovky rozdvojit a dál plynule přejít do horních vzpěr zadní stavby.

Vedení bovdenů a hadic je zde kompletně taženo vnitřkem. Zajímavě ovšem působí závěr vedení k přesmykači. Bovden vychází z rámu v horní rámové trubce, aby následně pokračoval vně sedlové trubky až k přesmykači, který je zde umístěn na klasické directmount kostičce. Tenhle dílčí bovdenový "chaos" se však dá poměrně snadno napravit výměnou přesmykače za nový standard sideswing, pro který je na rámu připraveno přední vedení v dolní rámovce. To je zde ale zaslepeno plastovými krytkami.

Konstrukce zadních patek je uzpůsobena tak, aby se dovnitř rámu vešel třmen kotoučové brzdy. Nižší pozice řetězové vzpěry pak zabraňuje častějšímu kontaktu řetězu s rámem, což také není na škodu.

Geometrie 70/73 u 27,5" a 69/73 u devětadvacítek dává tušit, že v Lapierre přecházejí na položenější hlavovku i u čistě XC speciálů. V tomto případě je zajímavé, že rozdíl hlavových úhlů u jednotlivých průměrů kol je nastaven opačně, než bývá zvykem.

Pokud se vám horní vzpěry jevily subtilnější, pak středové pressfit složení a dolní řetězové vzpěry zaručují dostatek pevnosti a boční tuhosti díky svému tvaru a množství materiálu na ně použitého.

Seznam stránek článku:

  1. Lapierre Pro Race 529 - hobby závoďák
  2. Namixováno/optimalizováno...
  3. Fotogalerie
Přečteno - 23513x Tagy: lapierre
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    Fotogalerie: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  2. Testy - RecenzeTEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    TEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  3. TechnikaFotogalerie: Lapierre Zesty AM CF 8.9
    Fotogalerie: Lapierre Zesty AM CF 8.9
  4. PreviewLapierre Zesty AM CF 8.9
    Lapierre Zesty AM CF 8.9
  5. Týmy a klubyFrancouzský Lapierre má po 11 letech tovární tým - Lapierre Mavic Unity
    Francouzský Lapierre má po 11 letech tovární tým - Lapierre Mavic Unity
  6. TechnikaFotogalerie: Lapierre XRM 8.9
    Fotogalerie: Lapierre XRM 8.9

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 jemen01 - vloženo: 06.04.2017 v 04:10:24

    to je celkem prdel....ale jinak me to bavi tydle recenze.....docela by bylo dobry udelat konkurencni test v mtbs k temto kolum s nesmyslnym karbonovym ramem a vybavou deorecko lol .....a vybrat oproti tomu kolo za 60tis na xtr a sid vidle s hlinikovym ramem,troufam si rict ze by se to dalo za ty prachy postavit haha....

    to by bylo vtipny celkem.....to sou fakt extremy nechapu naco nekomu ten karbon ram je kdyz na to navesej takovej srot..... ty karbon ramy sou asi nejvic precenovana vec za ty prachy co tahaj z lidi je to mega marketing.....a to sam mam karbonovej cannon

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 Jirinak - vloženo: 06.04.2017 v 02:14:05

    za pade recon vidle? to z lidi delaji pekny blbce... kde je celkova vaha kola? to autorovi zakazali zverejnit? nejaky fabulace kam by se to mohlo dostat s vahou kdyby vymenil pul kola asi nikoho nezajimaji..

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 jemen01 - vloženo: 05.04.2017 v 11:56:10

    celkem vtipne ze kolo.na deorecku s xt prehazkou a vidlice ktera je poplatna sade deore....tydle kola by pred rokem 2008 staly tak 20 000kc tak prichod 29tky a karbon ramy to marketingove vysroubovaly do nesmyslnejch cen....aka 50tis za kolo na deorku s tragickou vidli....chapu jako kdyby to byl cannon s leftynou za ty penize,ale toto?

    kam se to ritime milane draku...no to.mi ho teda vy.... :D

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744