Lapierre Spicy 327 - metrická inovace

Francouzský Lapierre sice zásadní změnu této své endurové modelové řady představil již v rámci loňského modelového roku, přesto se i na 2017 rozhodl sáhnout na konstrukci tohoto rámu...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
Lapierre Spicy 327 - metrická inovace

Spicy je mnoho let synonymem pro čistokrevné enduro kolo. Svědčí o tom nejenom jeho závodní úspěchy, ale také specifické vlastnosti a v neposlední řadě také geometrie, kterou konstruktéři tomuto kolu nadělili do vínku. A to nejenom díky Nico Vouillozovi, který je několik let v užším vývojářském týmu Lapierre, ale i dalším závodníkům a celému týmu lidí, který je do vývoje zapojen.

Jelikož meziročně došlo v rámci tohoto modelu k pár změnám, my vás s nimi nyní seznámíme. Pro připomenutí si můžete otevřít článek s představením loňského modelu...

Lapierre Spicy 327

Letošní model by se dal specifikovat spíš jako decentní technický facelift, než jako zásadní modifikace. Celkový koncept rámu totiž zůstává na první pohled identický s loňským provedením, až na dvě věci.

Tou první, která se při pohledu na kolo v podstatě neprojevila, je použití širších Boost os. Nyní zde tedy najdeme širší patky potažmo náboje jak vpředu (110x15 mm), tak vzadu (148x12 mm).

Druhou věcí, která se meziročně u tohoto biku mění, je použitý tlumič. Nově zde najdeme tak zvaný metrický tlumič, vyznačující se větší délkou. Kvůli tomu musel být upraven tvar horního uchycení tlumiče uvnitř rámu, který je nyní výrazně menší oproti loňsku. Při zachování tvaru horního vahadla.

Zadní stavba přitom kromě širší osy nedoznala žádných dalších změn. Její konstrukce sází na osvědčený čtyřčepový systém, který nese na 435 mm dlouhé zadní stavbě 27,5" kolo. Nezměnila se ani geometrie kola, která dál počítá s úhly 66° a 74° a zůstávají také pro Lapierre typické detaily jako karbonový ochránce přehazovačky, nebo pomocník s nastavením SAGu na sedlové trubce. Nemění se ani kombinace zdvihů (170/165 mm), kterými tento bike disponuje.

Rám hliníkové verze Spicy jako jeden z mála nedisponuje vnitřním vedením bovdenů, snad jen s výjimkou sedlové trubky a bovdenu ovládajícího teleskopickou sedlovku, který z ní však vystupuje ještě nad středem, aby se připojil ke svazku ostatních bovdenů a hadic tažených po spodní straně dolní rámovky. Vnitřní vedení má až karbonová verze Spicy.

Seznam stránek článku:

  1. Lapierre Spicy 327 - metrická inovace
  2. Jiný "spek" za lepší cenu
  3. Fotogalerie
Přečteno - 18415x Tagy: lapierre
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Testy - RecenzeTEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
    TEST: Lapierre Pulsium Allroad 6.0
  2. TechnikaFotogalerie: Lapierre Zesty AM CF 8.9
    Fotogalerie: Lapierre Zesty AM CF 8.9
  3. PreviewLapierre Zesty AM CF 8.9
    Lapierre Zesty AM CF 8.9
  4. Týmy a klubyFrancouzský Lapierre má po 11 letech tovární tým - Lapierre Mavic Unity
    Francouzský Lapierre má po 11 letech tovární tým - Lapierre Mavic Unity
  5. TechnikaFotogalerie: Lapierre XRM 8.9
    Fotogalerie: Lapierre XRM 8.9
  6. PreviewLapierre XRM 8.9 - další šťavnaté down country
    Lapierre XRM 8.9 - další šťavnaté down country

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744