MEGATEST: LED světla podzim 2017

Byla tady partička, která se snažila poručit větru a dešti. Vypadá to, že to stále nefunguje. Ale testovali jsme možnost poručit světlu a tmě. Zdá se, že chytré hlavy z cyklo branže jsou na dobré cestě...

Autor: Tomáš Růžička & Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
MEGATEST: LED světla podzim 2017

Závěr

Tak si to pojďme celé nějak shrnout. Pokud si budete pořizovat své první světlo na kolo a chcete jezdit třeba i v terénu, zapomeňte na světla s maximálním výkonem 200 lumenů. To jsou světla vhodná na dojezd z hospody. Stojím si za tím, že bezpečná jízda začíná na úrovni 400 lumenů a není to žádná pecka. O opravdu kvalitním osvětlení se můžeme bavit kolem 700 lumenů výše a ta pravá zábava je kolem hranice 1 000 lumenů. A není to jen o lumenech, ale hlavně o tvarování světelného kužele a s tím souvisí i počet diod.

Rozdíly mohou být i ve způsobu měření výkonu a výdrže. Například Fenix uvádí výdrž dle americké normy ANSI FL 1 více informací zde. Jak na tom jsou ostatní v rámci této normy, se nepodařilo zjistit.

Lumen, zkratka lm, je hlavní jednotkou světelného toku. Lumen je jednou z odvozených jednotek soustavy SI. Je definován jako světelný tok vyzařovaný do prostorového úhlu 1 steradiánu bodovým zdrojem, jehož svítivost je ve všech směrech 1 kandela. Typický světelný tok u 100W žárovky je přibližně 1500 lm, u svíčky kolem 13 lm.

Pokud patříte k opravdovým nočním bojovníkům, nebo jezdíte závody 24 h, je dobré volit světlo umožňující výměnu baterií. Normálním smrtelníkům bude světlo poskytující v nejsilnějším režimu 2 h dostačovat. V kombinaci s volbou slabšího režimu, tam kde není potřeba ten nejsilnější, se dá dostat ke 2,5 - 3 h jízdy.

Pokud budete pořizovat světlo na přilbu, myslete na možnosti montáže na vaši přilbu.

Myslete na to, že takto výkonná světla jsou velmi nepříjemná pro řidiče. Běžně se stává, že auta přibrzďují z důvodu oslepení. Pokud nechcete riskovat incident, je vhodné na silnici použít slabší režim. Pro tyto případy se hodí dálkové ovládání. Při jedné z vyjížděk, kdy jsem vyjel z lesa a už to měl k baráku cca 300 m, jsem nechal na řídítkách pálit 1 500 lumenů a na přilbě 950 lumenů. Proti řidič dodávky, ten pustil dálkové a ještě na mě najel, aby mi dokázal, že má větší …světla. Úsměvně naproti tomu působil motorkář, který mne zdravil v domnění, že proti němu jede z kopce kolega.

Když se podíváte na ceny testovaných světel, není to nic levného. Za kvalitu je ale dobré si i v tomto segmetu připlatit. (a teď dostanu pár tipů z čínských e-shopů).

Dá se to uchopit i tak, že za trenažer, který budete teď pár měsíců z nedostatku času v pracovních dnech drtit, stojí podobné koruny. Není lepší vyrazit do lesa se světlem a zažít trochu legrace?

A ještě malé poučení pro začátečníky v nočním ježdění. Pokud vyrážím do tmy sám, říkám doma, kudy pojedu, nebo spouštím sledovací aplikaci, jako je Glympse, nebo Live Track u Garminu. Dobré je také mít záložní menší světlo s sebou a mít rezervu na opravu defektu apod. Ale nejlepší je vyrazit s parťákem.

Vyhodnocení

No a jak tedy dopadlo mé porovnání světel? No, kdyby bylo na mně, zkombinoval bych několik testovacích kousků do sebe. Jak jsem psal na začátku, co je plusem pro mě, nemusí vyhovovat někomu jinému. Nejvíce svítil Lezyne 1500i, nejvíce se mi líbilo vzhledově BBB, super velikost a kompatibilitu se sporttesterem má Garmin atd….

Mým tipem a nakonec i volbou je Fenix BC30R. Proč? V testu byla výkonnější světla, ale toto je pro mě top díky komplexnosti vlastností. Příjemnější odstín světla, perfektní kužel, nejlepší uchycení na řídítka, dálkové ovládání a návykový displej informující o zvoleném režimu a zbývající kapacitě. Pro mě tedy vítěz vlastního výběru. Nebylo to o parník, každý si musí vybrat ve finále sám. Snad vám toto porovnání bude pomůckou.

Přečteno - 30325x Tagy: testy komponenty světla led
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Specialized Epic Carbon PRO
    Fotogalerie: Specialized Epic Carbon PRO
  2. Testy - RecenzeTEST: Specialized Epic PRO
    TEST: Specialized Epic PRO
  3. TechnikaFotogalerie: Velký test LED světel 2017
    Fotogalerie: Velký test LED světel 2017
  4. Testy - RecenzeTEST: Fidlock Bottle Twist - chytře magneticky
    TEST: Fidlock Bottle Twist - chytře magneticky
  5. TechnikaFotogalerie: Merida eOne Twenty 500
    Fotogalerie: Merida eOne Twenty 500
  6. Testy - RecenzeTEST: Canyon Inflite CF SLX 9.0 PRO Race
    TEST: Canyon Inflite CF SLX 9.0 PRO Race

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #14 Babaja - vloženo: 10.11.2017 v 14:50:31

    odpověď na Tomáš Růžička — #12 Zdarec, já nehodnotím MTBS podle toho kolik má daný tester záznamů na Stravě, nezajímá mě to. V diskuzi se vyjadřuji podle toho, co se na MTBS jako bajkovým serveru dozvím. To je zásadní a v tomto ohledu jsem se vyjádřil.

    Jen jeden příklad. Máte tam postupně tři "štěrkolety". Pro mnohé je to ideální kolo na ježdění od podzimu do jara. Aspoň v mém okolí to pozoruju delší dobu. Vždy jen popis, ale test nikde. Je to velká škoda. Zvláště, když i zde se začaly používat jednopřevodníky. Tam je určítě o čem psát, ale napovídat nebudu :-) Fakt škoda.

    Na světla jsem se díval. Používám Fénixe čelovku i světlo na řídítka, ale cenově trochu níž. Obojí na tužkový baterky a nestěžuji si.

    No nic, končím, obleču se a jedu v les. Bajku zdar.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #13 Tomáš Růžička - vloženo: 09.11.2017 v 23:21:13

    odpověď na Babaja — #11 A jedna technická. U toho popisu komponentů bys raději abychom nepopisovali a dali odkaz na stránky dovozce a každý si to našel, nebo mám popustit uzdu fantazii a popis si vymyslet nějaký originální?

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #12 Tomáš Růžička - vloženo: 09.11.2017 v 23:11:10

    odpověď na Babaja — #11 Ahoj. No ale vidím, že jsi náš věrný čtenář, četl si i článek o světlech a zabrousil do diskuse. Ostatně jako reaguješ na spoustu článků a většinou negativně. Budu mluvit za sebe a dostanu se vzápětí k tomu zmíněnému Sram GX. Pokud ses v mé poznámce poznal, jak píšeš, tak otvírám Stravu a dívám se na letošní nájezd na mnou testovaných kolech. Cannondale Scalpel Carbon 3 – 949 km, Scott Spark RC 700 PRO (půjčen na 10 dní) – 389 km, Scott Spark 710 – 183 km na sněhu, BMC Speedfox 02 (o tom jsem nepsal) – 230 km, zítra vyjde Spacialized Epic PRO – 217 km, Kona Hei Hie Race DL – 615 km a k tomu loni 600 km na hliníkovém provedení a 4.500 km na vlastní Koně Hei Hei. Na kole se snažím odjet i nějaký závod, když se to povede. Rozhodně se mi nechce věnovat v součtu celý den práci na článku o kole, které se ke mně dostane na týden. Teď mám doma Cannondale Scalpel Se1 (právě jsem se vrátil z noční vyjížďky), Garmin Ede 1030, Garmin Virb 360, chytám kola Kastar a ten Sram GX. Na jednu stranu nám vyčteš, že na kolech nejezdíme a když chci na Sramu najet pár kilometrů tak „Sram GX zamrznul“ Ten Sram mám na vlastním kole a mám na něm 440 km. Chtěl jsem se dostat k výměně řetězu a ověřit životnost. Měsíc jsem byl chcíplej. Do toho jsem 200 km řešil problém s řazením, než se přišlo na to, že mám na kole nevhodně vývod na bovden, láme se to a vytahuje ze zadní stavby. Proto mi to řadilo špatně. Nafoceno máme, musím začít pracovat na textu. Někdy je lepší nereagovat, ale protože si píšeme pod mým článkem, tak reaguji.

    Biku zdar :-)

    1. na tento komentář reaguje Babaja — #14
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #11 Babaja - vloženo: 09.11.2017 v 18:45:48

    odpověď na Tomáš Růžička — #9 Ta narážka o pomatencích byla asi na mě :-) Přijímám ji s nadhledem, ale za názorem který jsem nedávno psal si stále stojím!!! Procházel jsem si v rychlosti kola, která zde byla v poslední době publikována a posledním testem, co lze za test považovat, byla asi Kona (29.9.2017).

    Vše ostatní za testy nepovažuji. Stále se jen opakují: fráze dnes vám představíme, dnes tu pro vás máme, krátce projed, ..... Je to vždy jen a jen přepisování popisu a specifikace toho kola, kterou si může každý najít u výrobce, dovozce a prodejce.

    Snad nejsem jediný, kdo to tak vnímá?! V tomto směru bych očekával mnohem víc!!!

    No, nic. Nebudu dál prudit a mizím. Bajku zdar.

    Mimochodem, test Sramu GX Eagle taky nějak zamrzl :-)

    1. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #12
    2. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #13
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #10 Nadvora - vloženo: 09.11.2017 v 10:32:55

    odpověď na Tomáš Růžička — #9 Na světle do lesa - má to svoje kouzlo! A když do toho třebas lehce mží, prostě úplně jinej zážitek z jízdy. Jinak lucifer si to určitě zaslouží a dělají pro svou čelovku i držák na řídítka, takže v poho. Zdar tmě! Nebo světlu? :)

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #9 Tomáš Růžička - vloženo: 09.11.2017 v 08:34:34

    odpověď na Nadvora — #7 Ahoj a díky za pochvalu. Chtěl jsem dát dohromady světla na řídítka. Čelovka se mi tam dostala tak nějak navíc. Kombinace čelovka - světlo na řídítkách je v terénu opravdu pecka. Každopádně tohle téma, dle čtenosti článku, hodě cyklistů zajímá a mě samotného také, takže se ke světlům rád vrátím. V úterý jsem vyrážel ve 20:30 a vrátil se ve 22:30. Doma si už myslí, že mi vážně hráblo. Ale raději na 2h do tmy, než se trápit 1h na trenažeru. K tomu mám doma na test nový Cannondale Scalpel SE1. Takže když není čas přes den, musí se rubat i noční. Pak nám tady pomatenci píšou, že na těch kolech stejně nejezdíme :-)

    Lucifer jsem neznal. Díval jsem se teď v rychlosti na web, prostuduji a příště je můžu oslovit. Nebo pokud je to česká firma, tak je můžeme představit v samostatném článku, já osobně rád podporuji šikovné české hlavy a ruce.

    Růža

    1. na tento komentář reaguje Nadvora — #10
    2. na tento komentář reaguje Babaja — #11
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #8 Nadvora - vloženo: 09.11.2017 v 06:38:03

    odpověď na Nadvora — #7 Oprava/doplnění: mám 2.verzi, tedy již o dost starší kus. Nyní je v nabídce verze M5 (menší/lehčí) a dokonce světlo, který lze použít i jako světlo pro raketoplán :D

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #7 Nadvora - vloženo: 09.11.2017 v 06:32:30

    Parádní test a taky světla za "normálnější" cenu. Škoda jen, že se vám do testu nedotala česká čelovka od http://luciferlights.net/ . Nechci, i když asi chci, dělat reklamu, ale myslím, že si to kluci zaslouží. Vlastním 2 verzi čelovky a jsem s ní naprosto spokojený a unesený. Sami se podívejte na jejich web a udělejte si svůj názor.

    1. na tento komentář reaguje Nadvora — #8
    2. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #9
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #6 lalin - vloženo: 08.11.2017 v 13:46:53

    Asi před 10-ti lety jsem si pořídil Hope za tenkrát cca 5tis ... https://www.pepebike.cz/cz-detail-145163-hope-vision-1-led.html a výkonově mi to přišlo jako super světlo :-) teď když vidím že to má výkon sotva 1/5 proti nynějším světlům tak jste všichni moc rozmazlení :-D (je pravda že kolikrát jsem dostal ránu do řidítek od něčeho co jsem neviděl takže tam ten kořen asi tak rychle vyrostl)

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #5 tulenik - vloženo: 08.11.2017 v 01:49:11

    ja som si problém cestných rajdov uvedomil asi 2 sekundy pred objednaním Lupine Piko :) fakt by na naštvalo vyhodiť 300+ € a potom s tým nemôcť jazdiť na ceste (hoci je pravda, že podobné svetlá vrátane Hope, Gloworm, ... nemajú na cestu zrovna ideálne svetelné pole)

    potom som myslím na GCN videl, že boys jazdia Lezyne, pridaj si one-click prepínanie overdrive s "niečím uprostred" ("diaľkové"/"stretávacie"), upevnenie použiteľné na naše šialené profily rajdov a bolo vymaľované, to je all-in-one riešenie (a na bike dám pevný mount)

    ide to narvať aj na prilbu, hoci v prípade 1500vky ti z toho upadne hlava :D

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #4 Tomáš Růžička - vloženo: 07.11.2017 v 10:20:08

    odpověď na tulenik — #3 Máš pravdu, mohou nastat případy, kdy pásek bude výhodou. Dívám se na to optikou ortodoxního bikera.

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #3 tulenik - vloženo: 07.11.2017 v 02:57:35

    Čo sa týka kritiky upevnenia Lezyne pomocou gumového pásiku, tak je somewhat unfair. Je možnosť si v prípade záujmu doobjednať pevné objímky (teda teoreticky, aspoň u nás na SVK nevidím ani ičkové verzie svetiel, ani akupack, ani objímky, ani náhradné gumičky) a čo je z môjho pohľadu podstatné, v okamihu, keď máte cesťák a tesno na rajdoch a prípadne ešte garmina v predsunutom mounte (GPS, nie svetlo), tak nepochodíte ani s celým slávnym Lupine, ani s Hope, pretože ich objímky resp. finálne umiestnenia svetiel budú veľmi pravdepodobne kolidovať s GPSkom (ortodoxní MTB s GPS na predstavci tento problém nepoznajú) alebo s bovdenmi/hadicami. Druhú kolíziu ide do nejakej miery riešiť zmenou vedenia káblov, čo obnáša "prebalenie" rajdov. A v prípade, že máte aero rajdy tak ste úplne kdesi, kde aj lietadlová loď chodí celkom pešo, keďže ani staroslávni ultradrahí Lupine montáž na airfoil profile proste nemajú. Lezyňácka guma to zvládne bez zaváhania. Pre mňa pre túto "obojivelnosť" voľba č. 1. A keďže je to Lezyne a nie ťing-ťong, tak tu je reálna šanca zohnať spares (hoci možno nie v tunajšej džungli).

    1. na tento komentář reaguje Tomáš Růžička — #4
    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #2 heterocyklista - vloženo: 07.11.2017 v 00:05:29

    odpověď na Hazoš — #1 MTB a 200 lumenů u bludičky Tikky, to mi nějak k sobě vůbec nepasuje.

    Teď na večerních projížďkách lesem zapínám na řídítkách cca 1000 lm (Gaciron V9) a na přilbě 400 až 900 lm (Fenix HL60R) a tato kombinace mi přijde dostatečná (což je na ZŠ za 4 a na VŠ za E)

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #1 Hazoš - vloženo: 06.11.2017 v 20:22:58

    Díky moc za super provedený test! Mooooc ušetřených nervů a času při vybíráni.

    Sám za sebe používám Petzl Tikka Rpx a prostě ji přetáhnu přes helmu a frčím. Je to totální techno a vrchol luxusu a kvůli tomu i doporučuji je ladění režimu v PC a automatické přepínání dákových a potkávacích !!! (situace z maratonu na mtb v noci: jedete a střídáte, vepředu chceš vidět a když jdeš do háku nechceš pálit plnej výkon, protože si vypálíš oči o člověka před sebou). Fakt pecka, ale jak sám autor zmínil: samotná čelovka je málo, mrknu do boku a jedu tmu :/ takže díky za tip na fénixe, objednáno :)

    1. na tento komentář reaguje heterocyklista — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744