Mongoose Kos Kruiser

Jedinečný styl na vás dýchne když spatříte toto kolo, těm starším leccos připomene...

Autor: Petr Bureš
Mongoose Kos Kruiser

Pozice značky Mongoose v jednom koncernu po boku GT a Cannondale se v posledních letech mění. Pro rok 2013 to konkrétně znamená výraznou redukci MTB nabídky zejména celoodpružených kol, když z těch dražších zbyla vlastně jediná řada a to traibiky Teocali. Už nenajdete v katalogu ani endura, ani sjezďáky, prostě skoro nic na co jste byli u této značky zvyklí.

Těžko soudit, zda-li je to jen jakýsi klid před bouří, v kuloárech se mluví o tom, že by měl mít Mongoose vlastní nový systém odpružení, na kterém se pracuje již delší dobu, ale nikdo neví kdy a v jaké podobě se má objevit.

Na prezentaci značky bylo letos k vidění výrazně méně biků než doposud, nicméně nás uchvátilo tentokráte úplně jiné kolo - bílý BMX cruiser Kos Kruiser.

BMX cruisery jsou samostatnou kategorií mezi BMX koly. V podstatě se odlišují větším průměrem kol (24") a to z nich dělá oproti klasickým dvacítkám jezdivější exempláře. Mongoose ovšem Kos Kruiserovi nedal 24" kola, ale rovnou klasický MTB rozměr 26".

Kos Kruiser je svařený z prověřených CroMol ocelových trubek dvojitě zeslabovaných. Ze stejného materiálu je i vidlice usazená v hlavovce 1 1/8".

Základ kol tvoří ráfky Sun Rhyno Lite XL Doublewall se 36 dráty, zapletené do nábojů Pro Class "Son-lite" a obuté do plášťů Carlisle Aggressor 26x2,5" vpředu a 26x2,1" vzadu obalenými čtvercovými MX špunty. Tělo nábojů má zajímavý ofrézovaný tvar, který jim dává šmrnc byť jsou v rámu uchycené klasickými černými maticemi.

Pohonnou část tvoří ocelové kliky osazené převodníkem se 40 zuby, který je spojen na zadní volnoběžku. Kolo brzdí dvojice V-breaků Tange ovládaná brzdovými pákami Avid FR5.

Řídítka jsou klasického BMX stylu opět z CroMol oceli vybavená chráničem hrudníku a gripy Mongoose Factory grips. Na kole najdete také další chrániče a to na horní rámové trubce a představci, vše v přenádherné bílé barvě s červenomodrým potiskem.

Oproti námi nafocenému bílému Signature modelu Jeffa “KOS” Kosmaly se ovšem bude do Čech dodávat levnější černé provedení s ekonomičtějším osazením za cenu 9 299,- Kč, nicméně geometrie rámu i jediná velikost 16.5" by měly odpovídat.

Více o tomto modelu a kompletní nabídce značky Mongoose se dozvíte ze stránek výrobce www.mongoose.com resp. webu českého distributora www.mongoose-bikes.cz.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Mongoose Kos Kruiser
  2. Fotogalerie
Přečteno - 19531x Tagy: mongoose tech2013
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Mongoose Guide Comp
    Fotogalerie: Mongoose Guide Comp
  2. PreviewMongoose Guide Comp - připraven cestovat
    Mongoose Guide Comp - připraven cestovat
  3. ServisSpolečnosti Dorel se daří díky GT a Cannondale
    Společnosti Dorel se daří díky GT a Cannondale
  4. TechnikaFotogalerie: Mongoose Tyax 29 Expert
    Fotogalerie: Mongoose Tyax 29 Expert
  5. PreviewMongoose Tyax 29 Expert
    Mongoose Tyax 29 Expert
  6. TechnikaFotogalerie: Mongoose Guide Comp
    Fotogalerie: Mongoose Guide Comp

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Matusko - vloženo: 23.10.2012 v 21:03:54

    odpověď na Jaroslav Aster — #1 Ulomeny nie je, len vypadol z objimky. Ale opravit to mali.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Jaroslav Aster - vloženo: 23.10.2012 v 19:23:42

    No, ten ulomeny bowden u prave brzdove paky jste pred focenim mohly narovnat :-).

    1. na tento komentář reaguje Matusko — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744