Mráz ve službách cyklistů

Většina trénujících cyklistů nyní bojuje s mrazivým počasím, jež ovládlo Česko. Ale jak se dozvíte v tomto článku, ne vždy je mráz na škodu...

Autor: Tomáš Gladiš

Není tomu tak dlouho, co jste si na stránkách MTBS mohli počíst o benefitech saunování. Nyní se ale můžeme na tutéž problematiku podpory regenerace a zvyšování obranyschopnosti organismu z jiného konce teplotního spektra. Zatímco u sauny je části účinku dosahováno teplotami více než 60° C (dle typu saunování), u tzv. kryoterapie se využívají teploty na úrovni nebo pod bodem mrazu. Hlavní indikací chladové terapie jsou akutní úrazy a jejich následky (otok, hematom, bolest).

Jednou z forem chladové terapie jsou tzv. kryokomory, kde se využívá terapeutického efektu extrémně nízkých teplot minus 110 — 160 stupňů. Využíván je k tomu upravený suchý vzduch, který je technicky zbavený vlhkosti, a tudíž klienta pobyt v kryokomoře nepoškodí. Působení takto nízkých teplot navíc není nijak dlouhé, protože procedury trvají v řádech minut. Podobnost se saunou je zřejmá — i zde se využívá účinku střídání teplot na organizmus.

Celotělová chladová terapie v nynějším slova smyslu pochází z Japonska. Ač mohou extrémně nízké teploty až děsit, je to poměrně bezpečná metoda, využitelná téměř pro všechny skupiny lidí. Vyjímkou jsou především pacienti s chorobami srdce, alergií na chlad, horečkou, infekčními onemocněními a některými dalšími méně častými problémy. Velmi kvitovaná je naopak léčba mrazem jako doplňková léčba u bolestí kloubního, vazivového a svalového původu. Odplavení laktátu a dalších zplodin metabolismu, urychlení regenerace po zátěži a vyplavování endorfinů svázaných s pocitem duševní pohody předurčují kryokomoru k hojnějšímu využití sportovci, cyklistů nevyjímaje.

Mechanismus účinku je velmi podobný posledně zmiňované sauně. Nízké teploty jsou pro organizmus stresovým podnětem, jemuž se tělo reflexně brání zúžením cév v kůži a podkoží (povrch kůže se během procedury může ochladit až na 2° C!). Protože aplikace chladu trvá omezenou dobu a po uplynutí předem stanovené doby kryokomoru opouštíte, dochází ke zpětnému oteplení povrchu těla, čehož organizmus dosahuje rozšířením cév a silným prokrvením kůže i podkožních tkání včetně svalů, šlach, vazů. Důležitou součástí, která celkovou kryoterapii od sauny výrazně odlišuje, je nutná pohybová aktivita ihned po opuštění kryokomory. Efekt překrvení přetrvává i hodinu a pohybem dochází k odvádění pozátěžových (případně i zánětlivých) metabolitů.

Jednou z možností, kde můžete celkovou kryoterapii vyzkoušet, je Polárium v Lázních Teplicích nad Bečvou. Tyto lázně jsou primárně zaměřeny na léčbu pacientů s chorobami srdce a krevního oběhu, dnes patří mezi nejvýznamnější odborné instituce v oboru a protože lázně v posledních letech rozšiřují svou nabídku i o relaxační pobyty a procedury, je právě kryokomora jednou z těch nejmodernějších procedur (místní specialisté z oboru kardiologie a kardiorehabilitace mimochodem také nedávno začali poskytovat komplexní sportovní vyšetření včetně spiroergometrie, vyšetření variability srdeční frekvence). Ještě před vstupem do Polária, které na první pohled vypadá jako sauna (jen s tím rozdílem, že za prosklenými dveřmi vládnou arktické teploty), je třeba absolvovat základní lékařské vyšetření s vyloučením kontraindikací. V Poláriu se nanejvýš tři klienti volně procházejí oblečeni v plavkách, ponožkách, dřevácích, s rukavicemi na rukou, s čelenkou přes uši a s rouškou přes ústa. Doporučuje se dýchat nosem a povrchně, spíše než chlad pociťujete jemné pálení na odkrytých částech těla. Po jedné až třech minutách se přechází z komory rovnou do tělocvičny, kde následuje 20 minut cvičení na přístrojích.

Stejně jako sauna zvyšuje kryokomora schopnost těla bránit se infekcím a zvýšit výkonnost. V případě potřeby lze denně absolvovat dvě až tři procedury s minimální přestávkou okolo čtyř hodin mezi jednotlivými aplikacemi, stejně jako u sauny je doporučováno absolvovat pro výraznější efekt sérii procedur. Je popisováno, že po čtvrtém až pátém vstupu do kryokomory se dostaví první pozitivní účinky, optimálně by v kůře mělo být nejméně deset aplikací.

Protože se jedná o velmi drahé zařízení, nejsou zatím polária příliš častá. Kromě výše zmíněných Teplic nad Bečvou (www.ltnb.cz) byste mohli účinky mrazu vyzkoušet v Beskydském rehabilitačním centru v Čeladné (www.brc.cz), tři polária jsou v současné době v Praze (Sportovně-relaxační centrum na Praze 9 a Kryocentrum na Praze 4 - www.relaxlafabrique.cz) a také První Pražské Polárium v Praze 4 Modřanech (www.kryocentrum.cz/praha/), dále v lázních Teplice v Čechách (www.polarium-teplice.cz) a v Liberci (www.kryocentrum.cz/liberec/).

Foto: Tomáš Gladiš

Přečteno - 9617x Tagy: trenink polarium
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Trénink a fitnessZačni cyklistickou sezonu na Gran Canaria
    Začni cyklistickou sezonu na Gran Canaria
  2. PozvánkyStrava report 2023: gravel na vzestupu, nejpoužívanější značkou kola je Trek
    Strava report 2023: gravel na vzestupu, nejpoužívanější značkou kola je Trek
  3. OstatníMírův PitStop odhalil, jak na tom jsou čeští cyklisté s alkoholem
    Mírův PitStop odhalil, jak na tom jsou čeští cyklisté s alkoholem
  4. Trénink a fitnessJaké vitamíny je vhodné užívat při intenzivním tréninku?
    Jaké vitamíny je vhodné užívat při intenzivním tréninku?
  5. Trénink a fitnessChris Froome v nové roli vývojáře Supersapiens
    Chris Froome v nové roli vývojáře Supersapiens
  6. Světový pohárWattová analýza MVDP short tracku v Novém Městě
    Wattová analýza MVDP short tracku v Novém Městě

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744