Naděje českého endura: 17letý Vojtěch Bláha

Že vám to nic neříká? Tak si jméno dobře zapamatujte. Vojta podepsal 3letou smlouvou s Rock Machine, dostal divokou kartu na EWS. Seznamte se.... 

Autor: Jan Němec
Foto: archiv Vojty Bláhy
Naděje českého endura: 17letý Vojtěch Bláha

 

Vojtěch Bláha je sympatický klučina, který své kolo ovládá naprosto dokonale. Je mu sedmnáct let, pochází z Lužických hor, chodí v Liberci na gymnázium, nově podepsal smlouvu se společností Cyklomax a byla mu udělena divoká karta na celý seriál Enduro World Series 2017!

"Vojta jezdil na kole od malička. Začínal bikrosem, který postupně opustil, jezdil s námi dospělými maratónské závody v kratších trasách (40-60 km). Postupně začal využívat více terénu v Lužických horách v okolí bydliště, který nabízí bezpočet technických trailů. Jezdil stále více kilometrů s větším převýšením a většími nároky na techniku. V roce 2014 jsme zakoupili první enduro kolo a Vojta chtěl zkusit poměřit síly v závodech s ostatními. Nebyla žádná kategorie juniorů, a tak ve svých 15-ti letech odjel sezonu 2014 mezi dospělými. Dosáhl velmi slušných výsledků a začal se tedy na tuto disciplínu soustřeďovat a připravovat," představuje ho jeho největší fanoušek a podporovatel tatínek Martin.

A dělá to zřejmě velmi dobře. Vojtovi to neskutečně lítá a ve svém mladém věku šlape na paty těm nejlepším u nás. Vloni na domácí Enduroserii neměl ve své kategorii juniorů jediného přemožitele! 


V roce 2015 již byla otevřena ve dvou sériích v ČR juniorská kategorie do 18-ti let a i přes zlomeninu klíční kosti v květnu toho roku vyhrál celkově Endurosérii. V seriálu EnduroXrace obsadil druhé místo a dosáhl významných jednotlivých úspěchů i při srovnání s elitní kategorii, např. 6. místo v Granč Petrovcích mezi elitou. V loňské sezoně již pravidelně vyhrával ve své kategorii juniorů všechny závody české Endurosérie, vyrážel rovněž i na zahraniční závody německo-rakouské série Specialized-Sram Enduro series, kde skončil v celkovém hodnocení druhý.

Právě díky výsledkům se mu podařilo získat divokou kartu na vybrané závody Enduro World Series 2016. "Účastnil se zatím závodu v Irsku a v Itálii v kategorii do 21 let s umístěním na 21. a 25. příčce," prozrazuje Martin Bláha. 

Vojta vloni také vybojoval perfektní 2. místo v elitní kategorii na enduro etapovém závodě MTB Trilogy. Dále vyhrál juniorskou kategorii jednotlivého vyhlášeného závodu EnduroXrace v Sušici (v elitě 5. místo).

Letos bude na svém novém Rock Machinu objíždět EWS kompletně. No, těšíme se na výsledky! "V mým věku je, řekl bych, nejdůležitější získávat zkušenosti a objíždět co nejvíc akcí… jenom závoděním se člověk naučí závodit. Rodiče mě v tom strašně podporují, takže když jsem dostal divokou kartu na EWS, nebylo co řešit a šli jsme do toho. Tratě na EWS jsou vždycky dost technicky i fyzicky náročný. Většinou mám plný ruce práce to sjet, takže o nějaké sebejistotě a zkoušení projet pasáže rychleji nemůže být ani řeč. Potom tam je taky docela dost velká konkurence.


Na příští rok plánuje účast, kromě zmiňované EWS, také na vybraných domácích závodech Blinduro, Enduroserii bez Zadova, Rychleby enduro, MTB Trilogy.

V současné době Vojtu podporuje společnost Cyklomax (kolo Rock Machine Blizzard), dále firma Kastar (Mavic kola, boty, oblečení, pláště a další).

 

Přečteno - 11183x Tagy: enduro vojtěch blláha
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyHistoricky první Blinduro Zima vyhráli Trefilová a Maxa
    Historicky první Blinduro Zima vyhráli Trefilová a Maxa
  2. Ostatní závodySP v enduru je v cíli. Češi mají top ten, Slováci se radují z vítězství
    SP v enduru je v cíli. Češi mají top ten, Slováci se radují z vítězství
  3. Tech newsTrek Slash 2024 - nová éra high pivotu
    Trek Slash 2024 - nová éra high pivotu
  4. DoplňkyRock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
    Rock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
  5. TechnikaFotogalerie: UNNO Burn Barči Vojta Průdkové
    Fotogalerie: UNNO Burn Barči Vojta Průdkové
  6. PreviewBikecheck: UNNO Burn Barbory Průdkové - Vojty
    Bikecheck: UNNO Burn Barbory Průdkové - Vojty

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744