Rocky Mountain Altitude 30 preview

Dnes vám představíme Enduro novinku od Rocky Mountain pro rok 2009 v jejím základním provedení ...

Autor: Petr Bureš

Kanadská legenda Rocky Mountain prožívá v posledních letech velké změny. Osvědčené modely s "klasickou" konstrukcí nahrazuje hydroformovanými zprohýbanými trubkami. Dural uvolňuje místo karbonu a javorový bíločervený design, typický pro Rocky pomalu opouští jednotlivé modelové řady. My vám dnes představíme novinku na poli Allmountain biků od Rockyho, model Altitude 30.

Značka Rocky Mountain
Model Altitude 30
Typ
All Mountain / Enduro
Rám Alu 7005
Vidlice Fox 32 Float R
zdvih 140mm
www bikes.com
Cena kola 78 190,- Kč
Kompletně přepracovaná All Mountain řada od Rockyho nabízí celkem pět modelů z nichž tři jsou duralové a dva karbonové. Altitude 30 je vstupním modelem a tomu odpovídá i osazení. Hydroformingovaný duralový rám je svařen z trubek materiálu 7005. Odpružení nese logo SmothLink a spočívá v čtyřčepové konstrukci zadní stavby se svisle umístěným tlumičem, kvůli kterému bylo zapotřebí prohnout spodní rámovou trubku. Výrobce avizuje, že tato konstrukce minimalizuje pohupování kola při šlapání, ale současně zabezpečuje dostatečně aktivní chování rámu ve zjezdech. Odpružení zajišťuje kompletně FOX. Vepředu to je vidlice 32 Float R, vzadu pak tlumič RP2. Bike disponuje vyváženým zdvihem 140mm jak vpředu, tak vzadu a vcelku zajímavými úhly 69°(hlava), 76°(sedlovka).

Pohon a ovládání kola je vcelku velký mix Shimana. Najdeme v něm od Deore brzd, řazení a náb přes SLX přesmykač až po XT přehazovačku. Druhou nejpoužívanější značkou ve specifikaci je Race Face. Logo její základní řady Ride XC najdete na řídítkách, představci, sedlovce a trojpřevodníkových klikách, které doplňuje koly, plášti a sedlem americká značka WTB.

Jelikož jde o vstupní model řady, je i cenovka poměrně sympatická. Altitude 30 stojí v Čechách momentálně jen lehce nad 78 000,- Kč což je na enduro bike renomované značky vcelku přijatelná číslovka. Tunit samozřejmě lze a né málo. Bílá Altitude duralová padesátka je za necelých 95 tisíc, top model Altitude 90 na karbonu a s nekompromisním osazením vychází na 195 tisíc a nějaké drobné. Veselá číslovka na vás pak nečeká ani u samotného karbonového rámu 87 900,- Kč. To ale skalní příznivce značky určitě neodradí. Navíc jak bylo řečeno v úvodu, Rocky Mountain se snaží v poslední době nabízet nové technologie a tím pádem i lepší vlastnosti a užitnou hodnotu svých kol.

Více informací o nové modelové řadě najdete na stránkách výrobce www.bikes.com a na webu dovozce do ČR www.ultrasport.cz

Přečteno - 6506x Tagy: tech2009
Zapojte se do diskuze

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #18 teo - vloženo: 01.08.2009 v 12:10:18

    Proč tak rychlé soudy? - Raději bych si přečetl recenzi od někoho kdo tento model opravdu prověřil. http://reviews.mtbr.com/blog/rocky-mountain-altitude-50-frameset-2009-review/
    těžko lze uvěřit názorům těch, kteří na tomto modelu ani neseděli.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #17 Martin - vloženo: 23.11.2008 v 11:48:01

    za tu cenu je pozlacený? - Napadá mne jestli za tu cenu je pozlacený, nebo k tomu je 25% náhradních dílů?
    Moh by mi někdo vysvětlil co by mělo být motivací si to koupit za tu cenu a né někde jinde?

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #16 madcat - vloženo: 22.11.2008 v 18:43:50

    Příběh, historie, image... - Za 78000,- bych si koupil jedině takový kolo Rocky Mountain, ze kterýho by něco takovýho bylo na první pohled cítít - nějakou krásnou RM-6/RM-7 nebo starýho Slayera, Vertex T.O. nebo tak něco, ale né tady ten nepovedenej tajwan... Děkujeme pánové z RM, dělali jste krásný kola, ale teď odejděte, vaše vedení se pomátlo na rozumu....

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #15 jarada - vloženo: 21.11.2008 v 22:50:40

    Pro Petra Bureše - Když udělá Specialized nebo jiná legendární značka úplně nový kolo,je zpracovaný tak, že se na něj člověk bojí sáhnout. U tohohle základního modelu to nemůže platit, zvlášť v době, kdy je tahle koncepce minimálně rok opožděná za světem (viz loni Giant, Specialized, Fischer a jiní). Co se týká zpracování, tak tohle bych za ty peníze neukazoval, marně například pátrám po důvodu nevzhledného sváru na sedlové trubce nad objímkou přesmykače.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #14 Blacky - vloženo: 21.11.2008 v 08:38:12

    Rocky - když pominu cenu, tak z fotek to vypadá na dlouhej rozvor a sedí se hodně vpředu - to není úplně dobrý. Design oproti starším modelům třeba etsx je příšerný.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #13 Miloš - vloženo: 20.11.2008 v 23:49:22

    příběh a historie je v ceně... - Divým se jen dovozcům,že tahají od dřevorubců takový kola a není jim vůbec trapně si říct za ně takovou sumu!!!

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #12 Junior S - vloženo: 20.11.2008 v 22:44:23

    Na tomdle kole mi nepřijde nic zajímavýho, vypadá jak nastřelená koza, vypadá jako kdyby se mělo za chvilku rozpadnout. 78 000 Kč je fakt přeháňka a je škoda, že ste to nenapsali.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #11 Pavel - vloženo: 20.11.2008 v 22:20:48

    Cannondale - když už se tady řeší top značky http://www.vokolek-import.cz/catalog/cannondale/mtb-kola-2009/all-mountain/katno-cannondale-rize-4-1218115826 ...dost podobná kombinace mému výpočtu ceny. Díky za pochopení

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #10 Pavel - vloženo: 20.11.2008 v 22:11:20

    to Petr Bureš - Cena celého kola by měla být nižší než cena jednotlivě načtených komponent a to ještě některé za MOC ceny jinak teda nevím proč neprodávají samostatné rámy a komponenty si může každý zvolit jaké kdo chce. Ano je to Rocky Mountain ale ta cena už je příliš vysoká.

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #9 Junior S - vloženo: 20.11.2008 v 21:51:24

    Sem romantik kterej si kupuje historii a příběh :o) hehe...zlatej Author :oD

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #8 Petr Bureš - vloženo: 20.11.2008 v 20:49:30

    ceny - Sorry, kdyz Specialized udelal prvnim rokem model enduro nebo demo tak zacinaly ceny ramu i kol taky o hodne vys, nez na urovni na jake jsou ted. Navic si uvedomte, ze s masou se cena bude vzdy snizovat. delat vycty cen komponentu a ramu a davat do dohromady, je podle me naprosto irelevantni. Takhle to nikde nefunguje a nefungovalo. Cannondale, RockyMTN, SantaCruz a jine podobne znacky budou proste porad "nesmyslne drahe" oproti ostatnim, protoze si se znackou kupujete i pribeh, historii, immage a az v posledni rade technologii, funkci a specifikaci.

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #7 Junior S - vloženo: 20.11.2008 v 20:45:04

    Bajk ani ne moc Cajk - Rocky M. mělo ceny vždycky trošku někde jinde. Bajka za 80 tis si fakt představuju jináč. Ještě tu snad nebylo kolo, který by kluci fakt zkritizovali a že jich je celkem hafo

    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #6 Pavel - vloženo: 20.11.2008 v 20:22:08

    to Blind - Já vím, že za to nemůžou ale taky nemůžou napsat že je "cenovka poměrně sympatická".

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #5 Blind - vloženo: 20.11.2008 v 19:55:48

    to Pavell - ale MTBS přece za tu cenu nemůže :-)

    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #4 jarada - vloženo: 20.11.2008 v 19:34:43

    renomovaná značka - Za bezmála osmdesát tisíc si u renomované značky lze koupit duralové enduro podstatně vyšších kvalit.
    P.S.: Jeden odkaz nefunguje a na druhém jsou jenom ceníky,takže se tam moc nedovíte.

    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #3 Pavell - vloženo: 20.11.2008 v 17:51:48

    výpočet ceny Rocky Mountain Altitude 30 :-) - Osazení komplet Shimano XT disc 2008, kokpit Ritchey WCS Alu, kola DT Swiss 370+XR4.2disc, pláště 2xRR(NN) včetně pedálů, sedla FIik Gobi a gripů součet zhruba dle cen na netu vychází okolo 29tisíc. Připočtu MOC 2009 FOX 32 Float R 13.500,- dohromady to dává okolo 42,5tisíc tedy na rám s tlumičem zbývá 35.5tisíce. Za tuto cenu se dá pořídit špičkový full rám od několika výrobců (Giant, Specialized). Ceny které zde uvádím jsou počítány jako koncové, tzn. že montážní ceny pro výrobce jsou mnohem nižší a tedy celková cena kola by měla být mnohem nižší nehledě na to, že na tomto kole není ani počítaná sada XT 2008 disc včetně brzd. Omlouvám se všem čtenářům, ale nedalo mi to takto se nechat oblbovat!!!!! MTBS se omlouvám, ale zhodnocení ceny v článku ať si každý udělá sám.

    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #2 whoknows - vloženo: 20.11.2008 v 17:00:27

    ze by promo? - Z poslednich radku mam pocit, ze jde o lehky promo clanek... nicmene napsat "tipicky" si nedovolim ani po 10 pivech...

    odpověz na tento komentář
  18. avatar
    #1 Pavel - vloženo: 20.11.2008 v 13:27:13

    cena - Chlapi, cena je pro vás sympatická? Dobrý vtip:-) 78litrů za dobrý rám, základního Foxe a ostatní nižší třída teda nic moc.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744