Schurter neporažen ani v Albstadtu! Škarnitzl zajel top ten!

Nino Schurter je jednozačnou jedničkou, vyhrál i druhý díl SP v Albstadtu, před cyklokrosařem Mathieu van der Poelem. Jan Škarnitzl si dojel pro svůj osobák...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený
Schurter neporažen ani v Albstadtu! Škarnitzl zajel top ten!

 


Zlatý hřeb programu - závod mužů Elite - byl opět místem parádních soubojů, pádů, porážek a osobních úspěchů. Nino Schurter i pod tlakem mladé rakety Mathieu van der Poela (Beobank Corendon) dokázal zvítězit. Skvělý návrat zažil Anton Cooper (NZL, Trek Factory), když se po delším výsledkovém nezdaru způsobeném zdravotními problémy dokázal prokousat na bronzovou příčku. Svůj letošní cíl - umístění v top ten - má po druhém závodě SP Jan Škarnitzl už splněný. Desítku uzavřel, když dojel ve spurtu těsně za Manuelem Fumicem (GER, Cannondale Factory) a Florianem Vogelem (SUI, Focus XC).

Stotřiatřicetičlenné startovní pole elitních bikerů mělo před svým startem jednoho muže, jehož jméno se skloňovalo ve všech pádech. Byl jím Mathieu van der Poel. Dvaadvacetiletý čahoun začal psát svůj čtivý příběh už v Novém Městě, kde se objevil poměrně nečekaně. A hned přelítnul celé startovní pole a s 90kou na řídítkách zajel nejrychlejší okruh závodu a skončil osmý. V Albstadtu původně neměl ani startovat, protože jel silniční etapák Kolem Belgie, dokonce vyhrál druhou etapu, ale start z první řady SP bikerů si nechtěl nechat ujít. "Rozhodl jsem se srdcem," napsal na svůj Twitter... Mnozí tak talentovaného cyklistu rovnou pasovali na vítěze.

A nebyli ani daleko od pravdy, Mathieu vypálil od startu a rozjel slušné tempo. To vydržel jen Nino Schurter a během prvního kola se k nim ještě dokázal přisát Mathias Flückiger (SUI, Radon Factory). Trojice kroužila pospolu tři kola, než van der Poel spadnul a dvojice Švýcarů mu ujela. O kolo později to znovu byl pád, který pootevřel Ninovi dveře k dalšímu vítězství. Mathias totiž hodil vlastní vinou, promiňte ten výraz, neskutečnou držku. Rozmlátil se o dva stromy, kolo letělo minimálně 5 metrů dál... Chtěl pokračovat, ale po objetí dalšího kola odstoupil, koleno mu nateklo do obřích rozměrů... Nino si tak musel další dvě kola hlídat jen půlminutový náskok na van der Poela, což se mu dařilo bez náznaku problému. V cíli opět předvedl svou vítěznou show. Dosáhl na své 22. vítězství v SP!



"Musím přiznat, že jsem byl nervózní, s Mathieuem jsem nikdy nezávodil, takže bylo těžké určit, kde jsou jeho silné stránky. Byl to dnes opravdu těžký závod v brutálních podmínkách," řekl v cíli  Nino.

"Udělal jsem tam hloupou chybu a narazil si koleno při pádu," přiznal hrdina dnešního závodu Mathieu van der Poel, který se ke konci závodu musel vypořádávat i s křečemi. 

Těžké kopce svědčily subtilním bikerům, a tak nebylo ani divu, že se na třetí příčku prodral někdejší mistr světa U23 Anton Cooper z Nového Zélandu. Na něj dotíral David Valero Serrano (ESP, MMR Factory), ale Novozélanďan si ho dokázal udržet "od těla".

Jestliže čeští fanoušci zažili zklamání hned v úvodním kole, kdy kvůli bolestem žeber a problémům s dýcháním odstoupil Jaroslav Kulhavý, spravili si ke konci závodu chuť. Jan Škarnitzl totiž v Albstadtu předváděl super parádní stahovací jízdu, která skončila na 10. příčce. Honza si tak vylepšil dvanácté místo z loňského závodu SP v Lenzerheide.

"Je to dobrý, je to osobák o dvě místa. Po tom minulým týdnu jsem moc rád, že to vyšlo. Hodně jsem se poučil z chyb, který jsem tam udělal," sdělil Škarna. "Věděl jsem už před závodem, že jsem na tom dobře, čísla a všechny signály byly dobrý. Desítka byla mým cílem, jsem rád, že to takhle klaplo. Snažil jsem se jet svoje, v posledním kole už jsem toho měl ale plný zuby, byl jsem prošitej a málem jsem šel několikrát k zemi."

Závod nedokončil Honza Nesvadba (Expres CZ Scott Kolín), Zdeněk Vobecký (Turner Protocycles) dojel na 98. místě.

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Schurter neporažen ani v Albstadtu! Škarnitzl zajel top ten!
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyPo královské etapě je v čele Cape Epic Beers s Grottsem. Hník s Petrušem v top 10, Kulhavý končí
    Po královské etapě je v čele Cape Epic Beers s Grottsem. Hník s Petrušem v top 10, Kulhavý končí
  2. Ostatní závodyCape Epic 2024: Stošek s Vakočem dnes plnili svou úlohu a skočili do top ten
    Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem dnes plnili svou úlohu a skočili do top ten
  3. Ostatní závodyNino Schurter ukázal hlad po vítěztví na Cape Epic, s Carstensenem ovládli prolog
    Nino Schurter ukázal hlad po vítěztví na Cape Epic, s Carstensenem ovládli prolog
  4. Týmy a klubyGAPP System Kolofix vstupuje do své sedmé sezony. Cíl je jasný: Paříž
    GAPP System Kolofix vstupuje do své sedmé sezony. Cíl je jasný: Paříž
  5. Ostatní závodyFinále Sunshine Cupu vyneslo bronz sourozencům Jítě a Honzovi
    Finále Sunshine Cupu vyneslo bronz sourozencům Jítě a Honzovi
  6. Ostatní závodyCape Epic 2024: Nino Schurter na startu, překvapivě s Dánem Carstensenem
    Cape Epic 2024: Nino Schurter na startu, překvapivě s Dánem Carstensenem

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 Grungi - vloženo: 29.05.2017 v 15:31:16

    jen škoda že prvně jdou informace z českého tábora že Jára je na tom líp, než vloni, pak je informační šum, na webu české reprezentace se objeví, že měl v NMNM smůlu a špatný start... přitom to bylo úplně jinak, včera jsem od toho závodu nic nečekal, takže zklamán nejsem. Dívat se na to nedá, Schurter může zůstat doma, můžou mu to posílat domů a pojede se o druhé místo .. jestli ho nechytí tak ten sport zabije. Za to závod žen byl super pro diváka

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 panzdenda - vloženo: 29.05.2017 v 09:06:17

    Už před sezónou přece avizoval Jára, že to letos pojme poněkud volněji, takže je jasné, že to nehrotí.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 bloodsnake - vloženo: 29.05.2017 v 08:52:58

    odpověď na leszczynski — #2 Naražená žebra měl z minulého týdne. Jde o to, že když do závodu nastoupím, tak bych ho měl dokončit, nebo se ho vůbec nezúčastnit. Již před závodem věděl jak na tom je.....

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 leszczynski - vloženo: 29.05.2017 v 08:36:12

    odpověď na bloodsnake — #1

    S naraženýma žebrama a bolestivým dýcháním se dost blbě jede svěťák.

    1. na tento komentář reaguje bloodsnake — #3
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 bloodsnake - vloženo: 29.05.2017 v 07:52:48

    Jarda závod nedokončil??? Je to pro českého fanouška vůbec nějaké překvapení???

    1. na tento komentář reaguje leszczynski — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744