Shimano UCI MTB World Cup

Shimano se od letoška stává oficiálním prezentačním sponzorem mistrovství světa a světového poháru XC a marathonu, UCI totiž zavádí neutrální depa!

Autor: Jan Němec

Šuškanice o tom, že by Shimano mělo opustit seriál světového poháru jsou rozprášeny minimálně na další tři roky. UCI se konečně umoudřila a povolila neutrální depa, na což Shimano rozhodně slyšelo a podepsalo se světovou cyklistickou unií tříletý kontrakt o tzv. "Presenting sponsor" při všech závodech světového poháru a mistrovství světa.

S přehoupnutím roku na "nula-šestku" oznámila UCI také některé další změny v pravidlech cross country a marathonu. O změně bodování a olympisjkého honu jsme vás již informovali v článku SP 2006 opět UCI. Tou nejdůležitější novou-novinkou jsou neutrální depa s externí technickou pomocí. Novinka, po které loni volalo tolik hlasů je tedy konečně na světě. Hlavním důvodem pro UCI je pomoci všem závodníkům s defektem dokončit závod. I přes to, že byla v minulém roce povolena technická pomoc, tak mnoho závodníků závod stejně nedokončilo, zejména ti, kteří za sebou neměli velké týmy s dokonalou podporou. Všichni si od nového pravidla slibují další možnost, jak pomoci závodníkům, kteří s sebou nemají potřebné nářadí nebo náhradní součástku. A kdo jiný by mohl tyto služby nabídnout než Shimano, které je navíc po boku světového poháru horských kol od jeho počátků.

UCI také doplnila pravidlo, které se týká technické pomoci při závodech cross country a marathonu. Konkrétně se pak jedná o článek 4.2.046 bikových pravidel UCI - Veškeré nářadí a náhradní díly musí být uloženy v technických zónách, kde si závodník provede opravu sám nebo za pomoci týmového kolegy nebo týmového mechanika nebo netrálního mechanika. Z tohoto bodu jsou vyjmuty UCI trade týmy, kde si závodníci mohou na trať vzít součástky nebo nářadí, které nemůže způsobit zranění jemu samotnému ani nikomu jinému.

Zdroj: Shimano a UCI

Přečteno - 5661x Tagy: svetovy pohar
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: SP Nové Město n.M. 2017 - neděle
    Fotogalerie: SP Nové Město n.M. 2017 - neděle
  2. Světový pohárSchurter vyhrál v Novém Městě už popáté, Kulhavý neměl svůj den
    Schurter vyhrál v Novém Městě už popáté, Kulhavý neměl svůj den
  3. Světový pohárMTB Night Race se opět vyvedl. Skloubil sportovno a zábavu
    MTB Night Race se opět vyvedl. Skloubil sportovno a zábavu
  4. Světový pohárCourtney deklasovala soupeřky, Šafářová potěšila 17. místem
    Courtney deklasovala soupeřky, Šafářová potěšila 17. místem
  5. ZávodyFotogalerie: SP Nové Město n.M. 2017 - sobota
    Fotogalerie: SP Nové Město n.M. 2017 - sobota
  6. Světový pohárSobota Čechům v Novém Městě nesedla, nejlepším byl 37. Průdek
    Sobota Čechům v Novém Městě nesedla, nejlepším byl 37. Průdek

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #12 tsin - vloženo: 08.03.2006 v 23:48:33

    XC - kde se můžu přihlásit na XC závody, je mi 16 takže asi juniorské..?? Díky, odp. na tsin@seznam.cz

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #11 anonym - vloženo: 20.01.2006 v 17:05:12

    Ssám si můžeš vézt nářadí a duši a měnit si co chceš. Mezi jezdci v týmu si ale můžou pomáhat jen jezdci z UCI Trade Teamů. Pokud je v pravidlech uvedeno UCI Team, tak to znamená UCI Trade Team, protože týmy se dělí na národní a UCI týmy. Takže jezdec Michelinu nemůže pomoci jinému jezdci z Michelinu. UCI tak tlačí na týmy, aby se registrovali u UCI a platili tučný registrační poplatek.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #10 Davit - vloženo: 20.01.2006 v 16:49:40

    Už jo - Tak sem si to konečně přečet v originále a je to jasný. Omlouvám se za zmatky, ale aspoň sme se trochu pocvičili v angličtině :-)

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #9 ddd - andy - vloženo: 20.01.2006 v 15:54:49

    . - dyt to povidam.. :-)

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #8 blue - vloženo: 20.01.2006 v 15:21:21

    ja nevim, ale me se to zda naprosto srozumitelny a jednoznacny :-) proste ti na trati smi pomahat jen tymovej kolega, jinak musis do depa k tymovymu nebo neutralnimu mechanikovi

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #7 ddd - andy - vloženo: 20.01.2006 v 13:54:59

    UCI hlavne srozumitelne.. :-) - Tak to nejak louskam a vyslo mi: Pokud neco rozbijes, musis si pro to dojet sam do depa, kde ti muzou pomoct, nebo rict tymovymu kolegovi, aby ti to privez a asi se u toho myslelo, aby nekdo nevozil kolegovi dusi povesenou na krku, sroubovak v ruce atd (proto ten odstavec o bezpecnosti) Navic je tam napsano "UCI MTB team" a ne "UCI MTB trade team" a vubec je to volake cudne - proste kolik visni, tolik tresni.. :-)

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #6 blue - vloženo: 19.01.2006 v 21:33:35

    to Germano - ja bych rekl, ze sis to fakt spatne prelozil (a ostatni spatne pochopili)

    podle me se tam pise, ze mimo depo si smi navzajem pomahat jen clenove stejneho UCI nebo narodniho tymu... to znamena, ze Cech nemuze pomoct Polakovi, ze KHS.cenytisku nemuze pomoct Michelinovi a podobne...

    otazkou je, proc panove z UCI takovy pravidlo vymysleli, nevim, proc by si nemohli pomoct jezdci z jinych tymu :-) mozna aby si navzajem kola naopak nerozbijeli :-)))

    ten zbytek, ze smi mit jezdec u sebe veci, kterejma neohrozi ani sebe ani jiny, nesouvisi nijak s prvnim odstavcem, to je jen formulace faktu, ze zavodnik si muze sebou vezt nahradni veci, pokud s nima nikoho neohrozi

    nic o tom, ze by neclen UCI MTB teamu nesmel vozit dusi a podobne

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #5 Germáno - redakce MTBS.cz - vloženo: 19.01.2006 v 17:45:56

    ??? - Mě to taky vrtá hlavou :-) Nevim, třeba jsem si to blbě přeložil, ale podle mě to tam tak stojí. Všichni se na to můžete kouknout, odkaz je v článku...

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #4 Tom - vloženo: 19.01.2006 v 11:03:13

    ??? - Já to tak taky pochopil a vrtá mi to hlavou :-/

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #3 Davit - vloženo: 19.01.2006 v 10:09:51

    ??? - "Veškeré nářadí a náhradní díly musí být uloženy v technických zónách, kde si závodník provede opravu sám nebo za pomoci týmového kolegy nebo týmového mechanika nebo netrálního mechanika. Z tohoto bodu jsou vyjmuty UCI trade týmy, kde si závodníci mohou na trať vzít součástky nebo nářadí, které nemůže způsobit zranění jemu samotnému ani nikomu jinému."

    Mám tomu rozumět tak, že pokud závodník není členem trede týmu, tak si nesmí ssebou na trať vzít ani duši nebo nýtovač?
    To je buď strašně divný anebo sem to nepochopil.

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #2 Asuk - vloženo: 18.01.2006 v 20:53:35

    Ehm - Tak to by jsi si chodil kolo opravovat donekonecna a zavod by se nikdy neodjel ;)

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #1 Kuba - vloženo: 18.01.2006 v 15:07:47

    A co 4X ? - Skoda, ze nebudou tyhle depa i pri 4X. Vohranis double, vyceses kolo, zajedes do depa a vypletes si novy kolo. A kdyz maknes, mozna jeste postoupis! Super, ne? nekomu to mozna pomuze.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744