Staronovými králi sprintu jsou Indergand a Federspiel, Průdková pátá

Barboře Průdkové dnes chybělo v Novém Městě na Moravě jen trochu štěstí a mohla vybojovat první medaili pro Česko. Přesto zaznamenala senzační páté místo!

Autor: Tomáš Gladiš
Staronovými králi sprintu jsou Indergand a Federspiel, Průdková pátá

Vysočina Aréna v Novém Městě na Moravě ve středu poprvé zažila atmosféru světového šampionátu. V půl páté odstartovala kvalifikace sprint eliminatoru, finálové jízdy pak pokračovaly od šesti večer. Roli favoritů potvrdili Švýcarka Linda Indergand a Rakušan Daniel Federspiel, jimž se oběma povedlo obhájit tituly mistrů světa.

Závod žen ovládly Švýcarky zcela. Linda Indergand vyhrála s náskokem necelých tří vteřin kvalifikaci a roli favoritky pak potvrzovala i v dalších kolech. Ve finále si pak poradila se dvěma krajankami a Ingrid Boe Jacobson z Norska a znovu si tak oblékla duhový dres pro mistryni světa ve sprint eliminatoru. Kromě staronové mistryně světa byly švýcarské dresy i na druhém a třetím stupínku: stříbro vybojovala exmistryně světa z roku 2014 Kathrinn Stirnemann, bronz putuje do země helvétského kříže zásluhou Ramony Forchini.

Nadšené Švýcarky po zisku kompletní sady medailí

"Možná to vypadalo jednoduše, ale rozhodně to nebylo zadarmo. Ve finálové jízdě jsem musela jet naplno, holky byly silné. Ale je neuvěřitelné, že jsme tři krajanky na pódiu," rozplývala se po vyhlášení výsledků Linda Indergand.

Skvělou formu si do Nového Města na Moravě přivezla Barbora Průdková, jež ještě vylepšila své šesté místo z mistrovství Evropy a dojela pátá. Nutno dodat, že vinou defektu předního kola v semifinále. Do té doby totiž Barča sahala po medaili.

"Pro mě to byly teprve třetí sprinty v sezoně, takže jsem moc nevěděla, co od toho čekat. Světová konkurence je úplně jinde než v Česku, takže před závodem bych brala jako úspěch být v nejlepších osmi. Ale já se dneska cítila fakt skvěle, takže kdybych jela v tom velkém finále, tak si na medaili věřím. Škoda toho defektu, ale dala jsem všechno aspoň do toho malého finále a jsem za to páté místo ráda. Je to sport a takové věci se stávají," řekla smířlivým tónem Barbora Průdková. Dnešní sprinty brala hlavně jako rozjetí před nedělním závodem žen do 23 let.

Barbora Průdková

"Hlavní závod je ještě daleko, tak doufám, že ještě stihnu dobře zregenerovat. Byl to určitě dobrý trénink a kvalitní rozjetí, sama se v tréninku nikdy takhle nehecnu a doufám, že to tomu nedělnímu závodu trochu prospěje. Ještě si dám zítra dvě tři těžká kola na trati a pak už se budu víceméně jen vozit a odpočívat," doplnila Barča.

Další českou nadějí v závodě žen byla Vendula Kuntová, jež obsadila v kvalifikaci 15. místo a na stejné příčce nakonec figuruje i ve výsledkové listině. A to i přes hrozivě vypadající pád, který ji vyřadil ze hry o lepší umístění. Naštěstí je však česká závodnice v pořádku. 

Mezi muži obhájil titul mistra světa s přehledem Daniel Federspiel z Rakouska. Ten si počínal hodně favorizovaně od kvalifikace až po finálovou jízdu. "Cítil jsem se dnes skvěle. Už po kvalifikaci jsem si věřil, že titul obhájím. Přestože jsem kvalifikaci nejel zdaleka naplno, vyhrál jsem ji. Osmifinále jsem jel na půl plynu a zrychlil jsem jen v cílové rovince," popisoval svou plavbu závodním pavoukem staronový světový šampion. "Obhajoby si strašně cením, zvlášť tady v Novém Městě, protože je to moje nejoblíbenější trať. Spravedlivá a s dlouhou cílovou rovinkou, kde dokážu prodat své sprinterské schopnosti naplno. Jediné místo, kde hrozily nějaké problémy, byla ta rockgarden, kde jsem se bál defektu. Ale naštěstí všechno vyšlo na jedničku," doplnil Federspiel.

Daniel Federspiel na špici. Jinak to v NMNM ani nebylo
Daniel Federspiel na špici. Jinak to v NMNM ani nebylo

Stříbro získal v úvodním závodě novoměstského světového šampionátu Němec Simon Gegenheimer a bronz Belgičan Fabrice Mels. "Děkuji českým pořadatelům za úžasný šampionát. Skvěle jsem si závod užil," vysekl poklonu organizátorům Fabrice Mels.

Oba čeští závodníci vypadli už v osmifinálové rozjížďce. Filip Kubín obsadil devatenácté místo, Kryštof Bogar byl o dvě příčky výše. "Jelo se mi výborně. Z kvalifikace jsem nastoupil jako desátý a do rozjížďky jsem vystartoval jako druhý. Povedlo se mi toho prvního ještě předjet v technice a pak jsem v kopci trochu taktizoval, protože jsem si myslel, že bude lepší jít do závěrečného spurtu z druhé pozice. Předjel mě tam ale ještě Luca Braidot a už jsem to nedokázal stáhnout zpátky. Ukázalo se, že v tom kopci se to tolik nerozhodovalo," smutnil Bogar.

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Staronovými králi sprintu jsou Indergand a Federspiel, Průdková pátá
  2. Výsledky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárSvětový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
    Světový pohár v maratonu 2024 bude osekaný, ale bude
  2. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  3. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  4. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  5. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
  6. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 xaver - vloženo: 30.06.2016 v 08:07:35

    koukal jsem na to v televizi a těsně po startu jel/a ten nejvíce vlevo po pěšince u travičky, a ostatní se peklili v kamení. To mi přišlo unfair.

    Sice se rozhodovalo potom, ale..

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744