TEST: Kross Soil 3.0

Další náš redakční test se dnes zaměří na zkušenosti s bikem, který má rodiště u našich severních sousedů a který patří mezi hrstku originálních děl, která mají původ svého vzniku v zemích bývalého východního bloku...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš, Tereza Nusková
TEST: Kross Soil 3.0

Kross je největší polskou značkou s dvacetiletou historií. V podstatě je to obdobný příběh jako český Author jen s tím rozdílem, že český biker o této značce ještě donedávna téměř nic nevěděl, protože Kross příliš neřešil zastoupení v Česku. To se ale, zdá se, začíná s příchodem nového distributora měnit a o Krossu je u nás od letoška přeci jenom o dost víc slyšet, a to nejenom díky partnerství s nedávným světovým šampionátem v Novém Městě.

Druhým bikem, který jsme v redakci měli letos možnost od Krossu otestovat, je 27,5" trailbike Kross Soil 3.0. Jde o hliníkový bike navržený a otestovaný týmem konstruktérů v Krossu, jehož premiéra proběhla loni při představení modelové řady 2016.

Rám je svařen z hydroformovaných trubek slitiny, kterou Kross označuje jako Aluminium Superlite. Kross si dal záležet nejenom na jejich optimálním tvarování s ohledem na pevnost, ale také na dostatek prostoru pro kolena jezdce. Přitom nikde nenajdete žádné zbytečné průhyby, vše má svůj jasný účel.

Při bližším pohledu musíme konstatovat, že si ve fabrice vyhráli i s precizním provedením svárů, které jsou jak u hlavy, tak u sedlové trubky, kde najdete malou trojúhelníkovou zpevňující navářku, začištěné téměř do hladka a evokují tak karbonový vzhled.

Nejzajímavější částí je samozřejmě zadní stavba REVO Virtual Suspension, která spočívá ve dvojici vahadel, na kterých je zavěšena zadní stavba, z nichž to horní navíc působí současně jako přepákování tlumiče, který je netradičně umístěný svisle před sedlovou trubkou.

Neméně zajímavým prvkem je také spodní uchycení tlumiče, které spočívá ve dvojici destiček ve tvaru písmene "V", jejichž obrácením lze měnit polohu tlumiče vůči rámu, což ve výsledku změní také geometrii kola přesně o jeden stupeň. Laborovat lze tak s hlavovým úhlem 67/68° resp. sedlovým úhlem 72/73°.

Zadní stavba resp. zadní patky jsou navrženy pro klasický rozměr pevné osy 142x12 mm, takže se dá předpokládat, že do ní dáte max 2,6" gumu, nikoliv plnohodnotný pluskový plášť, nicméně to nelze považovat za nevýhodu. Obdobnou klasikou je direct mount úchyt pro přesmykač, který sice není v této specifikaci využit, nicméně ve dvou levnějších ano, takže svou práci rozhodně odvede. Mírný otazník může způsobovat kombinace vnitřního a vnějšího vedení bovdenů, z nichž hadice brzdy i bovden přehazovačky jsou vedeny po spodní části dolní rámové trubky, zatímco pro ovládání odpružené sedlovky je využito komplet vnitřní vedení.

Přečteno - 32879x Tagy: sram fox trail 1x11 kross 27.5 650b
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsRock Shox inovoval svůj chytrý Flight Attendant
    Rock Shox inovoval svůj chytrý Flight Attendant
  2. TechnikaFotogalerie: Fox Crossframe Pro MIPS
    Fotogalerie: Fox Crossframe Pro MIPS
  3. Tech newsNové brzdy Sram Maven bourají zažité mýty
    Nové brzdy Sram Maven bourají zažité mýty
  4. DoplňkyTEST: První dojmy Fox Crossframe Pro MIPS
    TEST: První dojmy Fox Crossframe Pro MIPS
  5. ServisFox jde do baseballu, získává i Lizard Skins
    Fox jde do baseballu, získává i Lizard Skins
  6. TechnikaFotogalerie: Propain Ekano 2 CF
    Fotogalerie: Propain Ekano 2 CF

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744