TEST: Specialized Epic PRO

Poslední generace populárního X-Country modelu Epic je v prodeji již několik měsíců, a tak bylo na čase, abychom se na něm svezli podruhé, tentokráte v domácím prostředí...

Autor: Petr Bureš & Tomáš Růžička
Foto: Petr Bureš
TEST: Specialized Epic PRO

Od prvního představení nejnovější generace modelové řady uplynul už zhruba půlrok, a tak jsme si do redakčního testu vzali jeden z lidovějších modelů, abychom ho v praxi vyzkoušeli také v českých luzích a hájích. První zkušenosti z testování jsme si totiž přivezli z globální představovačky, která proběhla již letos v červnu v zámoří.

Nový Specialized Epic 2018 odtajněn

Specialized Epic - 15 let evoluce

O novém Epicu toho bylo napsáno již poměrně dost, nicméně jako v každém testu si ani v tomto případě neodpustíme alespoň malou rekapitulaci hlavních novinek a vlastností kola.

Rám - návrat ke kořenům

Přemýšlím, čím začít. Rám je oproti předchozí verzi tak nějak jednodušší a na pohled působí lehkým dojmem. Trubky se vrátily ke kruhovým průřezům a celkově se upustilo od dramatického tvarování. Ve výsledku však všechno dohromady ušetřilo nemálo hmotnosti.

Novinkou poslední generce je také to, že jsou všechny modely označené jako karbonové opravdu CELOkarbonové, a to včetně zadní stavby. Ta si prošla asi největší změnou za celou dobu existence tohoto modelu, protože poprvé není koncipována jako FSR čtyřčepová, ale konstruktéři vsadili na bezčepové provedení označované dnes jako zeropivot, využívající flexi materiálu, které je spolu s boost osou dostatečně tuhé a rovněž dokáže být i velice aktivní a fungovat bezproblémově.

Další poměrně zásadní změnou prošla geometrie Epicu. Ta se v podstatě přizpůsobila potřebám vycházejícím z technicky náročnějších závodních tratí. Ve výsledku tak Epic dostal více trailovější geometrii s protaženým hlavním rámovým trojúhelníkem a položenější vidlicí. Konstruktéři nicméně dospěli k tomu, že zkrátili zhruba o centimetr offset přední vidlice, čímž se mělo ještě více vylepšit ovládání resp. pocit z řízení kola.

Jasná orientace na rychlost a na co možná nejnižší hmotnost kola dala vzniknout také poměrně zásadnímu redesignu odpruženého systému Brain, který Specialized používá léta na této modelové řadě. S novým umístěním a optimalizací vnitřností přichází nově také změna dodavatele celého systému. Dosud měl na starosti zadní odpružené Brain jednotky výhradně Fox, nyní se karta obrací a Spešlu bude i zadní tlumiče, stejně jako většinu ostatních komponentů, dodávat koncern Sram, potažmo značka Rock Shox.

Vlastní Brain se posunul k ose zadního kola a změnilo se také samotné přepákování tlumiče, v jehož vidličce je nyní integrováno vedení propojky k zadní jednotce Brainu. O tom, jak funguje, si řekneme víc později. Dalším zajímavým a rovněž praktickým detailem je nové vnitřní vedení kabeláže, která je nově u středu tažena horem k zadní stavbě a hadice a bovdeny tak nejsou vystaveny zbytečným attackům odletujícího bláta a kamení a navíc díky menšímu ohybu bude i menší odpor řadících lanek.

Pro příznivce drsnějších tracků bude zajímavá taktéž informace, že rám je připraven pro 30,9mm sedlovku, to znamená, že se sem dá namontovat klasická teleskopka s vnitřním vedením.

%pagebreak(Próčková specifikace = jasný závoďák)%/media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10//media/cms/2017/11/10/

Model Pro je v hierarchii Specialized vlastně nejvyšším ne S-Works modelem. Jako takový je cenově bezmála o sto tisíc levnější, nicméně osazením se zas tak neliší. Pravda, je zde oproti S-Worksu použit pouze FACT 11m karbon a starší verze karbonových zapletených kol Roval, ale jinak si v užitné hodnotě bike s vyššími SW specifikacemi nezadá.

Odpružení, jak již bylo řečeno, dodává kompletně americký Rock Shox. Vpředu najdeme SIDku se specifickým Brainem (ovládaným vespod levé nohy vidlice, zatímco odskok je netradičně umístěn v pravé části korunky). Tlumič, u kterého nechybí systém Autosag, usnadňující nastavení optimálního tlaku, nese celé označení RockShox/Specialized Micro Brain. Jeho pístnice je oproti konkurenčním produkčním verzím sériově vyráběných tlumičů výrazně subtilnější a speciální je rovněž propojení s BRAIN jednotkou nově uchycenou u osy zadního kola. Mimochodem, právě umístění Brainu vzadu u náby údajně ještě zlepšilo reakce na nerovnosti, protože setrvačnost plovoucí části uvnitř Brainu se právě díky tomuto umístění projevuje lépe, než když byl systém umístěn zhruba ve třetině délky zadní stavby.

Model PRO, ostatně stejně jako nižší model Expert, nabízí letos karbonové výplety Roval. Jde však o starší provedení s užšími ráfky (22 mm vnitřní šíře) zapletené více dráty než nejnovější výplety označované jako Roval Control SL vybavené robustnějšími ráfky (25 mm vnitřní šíře). Obuty jsou zde nové pláště Fast Trak s GRIPTON směsí v rozměru 29x2,3" vpředu a pouze 29x2,1" vzadu.

Co se týká řazení resp. pohonu, tak preference jednopřevodníku je zde jasná a výběr padnul na klasiku v podobě dvanáctirychlostního Sram XO1 Eagle, který je zde téměř v celé své kráse. To slůvko "téměř" znamená, že jsou zde alternativně osazeny kliky Truvativ Stylo, ovšem podobně jako XO1 originál jsou v karbonovém boost provedení a osazen ja na nich 34 zubový převodník. Vzadu pak najdete stříbrnou verzi dvanáctkové kazety s rozsahem 10-50z.

Specialized usoudil, že brzdový systém už Sram vyladil tak, že nemusí volit náhradní alternativu od Shimana nebo Magury, jako tomu bylo v předchozích letech, takže tady své služby nabízí nový XC model Sram Level TLM s kombinací 180mm předního a 160mm zadního kotouče Centerline.

Tradičně diskutabilní bývá u Spešlu kvalitativní osazení kopitu i sedací části. Je otázkou, proč zde nemohou být alespoň karbonová řídítka a sedlovka. Kolo za sto devadesát tisíc by si to rozhodně zasloužilo. Místo toho se zde musíte spokojit se sériově osazenými hliníkovými řídítky, představcem i sedlovkou. Jediné alespoň trochu líznuté karbonem (uvnitř) je sedlo Body Geometry Phenom Expert s titanovými ližinami.

V testu jsme měli tento bike ve velikosti L a pro vaši představu jsme u něj navážili hmotnost bez pedálů 10,98 kg, přičemž aktuální cenovka je stanovena na 177 999,- Kč.

Konkurenční porovnání

Pro konkurenční srovnání jsme nemohli vybrat jiné zástupce než od Treka, Scottu a Cannondale. Zajímavé jsou jejich poměrně velké cenové rozdíly, které jsou pouze u Treku "omluvitelné" výrazně jinou specifikací, a především hliníkovou částí zadní stavby. Tři ze čtyř kol pak používají obdobný systém odpružení zadní stavby a všechny modely jsou osazeny stejným typem kotoučových brzd. Tady je podrobné srovnání.

 

Specialized
Epic Carbon Pro

Trek
Top Fuel 9,8 SL
Cannondale
Scalpel Si Carbon 1
Scott
Spark RC 900 World Cup
 
cena 177 999,- Kč
129 990,- Kč 203 999,- Kč
167 490,- Kč
rám FACT 11m Carbon OCLV Mountain Carbon, Alu řetězová vzpěra BallisTec Hi-MOD Carbon Spark RC Carbon / IMP technology
vidlice RockShox SID 29 Brain Fox Performance 32 Float Lefty 2.0 Carbon Rock Shox SID RLC
tlumič RockShox/Specialized Micro Brain AUTOSAG Fox Performance Float RE:aktiv XC Rock Shox Monarch XX Fox Nude Trunion Scott
zdvihy 100/100 mm 100/100 mm 100/100 mm 100/70-100 mm
systém odpružení přepákovaný jednočep - zeropivot přepákovaný jednočep ABP přepákovaný jednočep - zeropivot přepákovaný jednočep - zeropivot
výbava Sram XO1 Eagle, Specialized Sram GX Eagle, Bontrager Sram XX1/XO1 Eagle, Cannondale Sram XX1/XO1 Eagle, Syncros
kola Roval Control Carbon, DT Swiss 350, Fast Trak, GRIPTON 29x2,3"/29x2,1" Bontrager Kovee Pro, Bontrager XR1 Team Issue 29x2,20" HollowGram 23, Superlight Hi-Impact Carbon, HollowGram by DT Swiss Rear, Star Ratchet, Schwalbe Rocket Ron EVO 29x2,25" DT Swiss X1825 Spline CL, Maxxis Aspen 29x2,25"
brzdy Sram Level TLM 180/160 mm Sram Level TLM 160/160 mm Sram Level TLM 180/160 mm Sram Level TLM 180/160 mm
sedlovka Specialized, alloy 30,9 mm Bontrager Pro 31,6 mm Cannondale C1 Carbon, 31,6 mm Syncros FL1.0 Carbon 31,6 mm
úhel hlav. 69,5° 70,0° 69,5° 68,5°
úhel sedl. 74,75° 74,0° 73,5° 73,8°
délka zadní stavby 438 mm 435 mm 435 mm 435 mm

V podzimním terénu

Jak jsem již psal. Spešl nový Epic vzal pořádně zgruntu, ačkoli to na první pohled z profilu nedává najevo. Jako jeden z posledních akceptoval trend úprav geometrie. Dalo by se říct "konečně". Ne, že by původní Epic nebyl konkurence schopný, ale vývoj nezastavíš a bylo už prostě na čase. Vždyť spekulace o příchodu nového Epicu se objevovaly již více než před rokem.

Přes úpravy geometrie, se kterou koneckonců souvisí i úprava ofsetu vidlice, je Epic stále oním nekompromisním XC náčiním. Nečekejte od něj uvolněný posed. Ten je závodně natažený. Od prvního otočení klikami je jasné, s kým máte tu čest. Díky svižným plášťům a lehkým zapleteným kolům se snažíte jen zrychlovat. Kolo vás do toho v podstatě neustále nutí. Vidlice s tlumičem příkladně spolupracují, a i když mám Brain povětšinu času deaktivován, necítím žádné zbytečné pohupování.

Samotný Brain a to, jak se projevuje při různém nastavení, jsme už také reportovali při prvním testování. Charakteristické chrupnutí, které provází otevření pružení při najetí na větší nerovnost, je znatelnější než u předchozí generace, ale zvyknete si na něj poměrně rychle. Pochválit musíme také snadné a rychlé nastavení zadního Brainu, které probíhá v pěti úrovních malou modrou páčkou dostupnou ze strany Brainu. Regulace je opravdu plynulá a šlo rozeznat krásně různou úroveň citlivosti v jednotlivých polohách. Trochu jiné je to u vidlice, kde regulační knoflík má zhruba 28 mezipoloh, které provází znatelné chrupnutí a najít optimální polohu tak, aby funkce odpovídala zadnímu nastavení, není stejně jednoduché a rychlé.

Celkově ale mám rád Epic a konkrétně Brain také proto, že na rozdíl od konkurence nedává na řídítkách prostor pro roztodivné jedno či dvoupáčky regulující lockouty vidlic a tlumičů, které zabírají mnohdy svými až kreaturními tvary zbytečně mnoho místa. Tady? Jen dvě objímky brzdových pák a nic víc. Páčka řazení je umístěna na Sram objímce brzdy, takže ve výsledku pusto prázdno, čisto. Spousta místa třeba na computery nebo teď hodně aktuální světla. V tomto ohledu palec nahoru.

Po rovině letí tenhle nový Schurtrobijec nekompromisně. Je rychlý a stabilní. Vůbec nevnímám nějaké kroucení v oblasti středu, které by se dalo teoreticky očekávat přechodem na subtilnější závitové středové složení BSA.

A pokud je vám rychlost stále málo, můžete zrychlit ještě víc přitažením Brainu. Já jsem většinu společných kilometrů měl Brain nastaven na nejmenší možnost jeho zásahu. Nově pojatá zadní stavba tak parádně kopíruje terén a úbytek jednoho čepu není znát na pohodlí. On se nám ten zero pivot všeobecně nějak rozmáhá. Vlastně když si to tak zrekapituluju, tak ho má fakt hodně značek na svých XC modelech, i když průkopníkem byl v tomto ohledu zřejmě především Cannondale.

Tam, kde Epic jednoznačně získal, jsou bez debat technické úseky a sjezd. Zde je úprava geometrie znát nejvíce. A tak je to i u jiných značek kol, které se nám dostávají pod ruku. Jediným omezením jsou rychlé pláště, které pro svou orientaci na rychlost postrádají potřebnou jistotu v těžším terénu. Bavíme se hlavně o současném podzimním počasí, které je každoročně spojeno s měkčím terénem a hromadou listí. Takové obutí ale koresponduje s nastavením tohoto kola, a tak je zbytečné se nad tím dále pozastavovat. Gripton se sice snaží nahnat nějaké body díky speciální směsi a oproti tvrdým Schwalbe se mu to daří, ale podzim je prostě podzim a tady je potřeba jezdit opatrně prakticky na čemkoliv, protože co vy víte, co se skrývá pod haldou napadaného listí za past.

Jak je na tom Epic s vrchařskými schopnostmi? V této konfiguraci, se zvoleným setem kola a hmotnosti lehce pod 11 kilogramů, na tom nemůže být jinak než skvěle. Převody sází Eagle s chirurgickou přesností a s největším 50 zubem vyjedete téměř nemožné. Ovšem pozor; nejednou se stalo, že dříve než nohy vypověděla poslušnost zemská přitažlivost. Epic, zdá se, má více chuti se stavět na zadní. Jasně, že je to až v extrému, ale docela mě tím zaskočil. Napraví to důslednější práce s těžištěm a posun po sedle.

Pokud bych měl na osazení něco vyměnit, tak obligátně brzdy. Mě Sram prostě nesedí a zlatý Shimano. Jinak osazení, design rámu, barevné sladění a hlavně jízdní projev snesou to nevyšší hodnocení. Epic není a nebyl nikdy žádný nazdárek a vždy se na něm hledaly chyby jen ztěžka. Mně osobně na tomto kole vadila jeho rozšířenost v davu cyklistů. Za to ale tenhle bike nemůže a úspěch si po zásluze zaslouží.

Závěrečné shrnutí

Zdá se, že tu máme zase na pár let zmodernizovaný a vyvážený bike, který plní na jedničku s hvězdičkou to, k čemu je určen. Bojovat o minuty a vteřiny bylo vždy jeho poslání, nyní se na něm budete cítit bezpečněji i v náročnějším terénu. Pokud jsou vaším revírem marathony Kola pro život a ambice na Drásala, Sudety nebo drsnější etapáky nemáte, asi není nutné vás přemlouvat, abyste za každou cenu střelili svůj současný Epic a koupili si nový. Pokud se ale cítíte v terénu jako ryba ve vodě a rádi létáte občas trochu vzduchem, pak si pište, že vám Specialized svou novou generací Epica nasadí řádného brouka do hlavy a je dost pravděpodobné, že dříve nebo později jeho vábení podlehnete.

Sympatických je několik nových věcí na tomto biku. Nový Epic je také výrazně lehčí, než byl jeho předchůdce, a nezanedbatelné ambice má rozhodně i vstupní hliníkový model, který chceme v průběhu roku v redakci také otestovat. S cenami se přitom Specialized docela krotí, i když vysloveně nízké nejsou v žádném ze svých provedení. Mimochodem, jak jsou na tom podobné modely konkurence, vidíte ve srovnávací tabulce.

Tak si říkám, co bude za čtyři roky důvodem k tomu posunout se dál k novému rámu, novým zdvihům? Nové geometrii, nebo snad novým převodům či průměrům kol? To je otázkou. Epic pokračuje jako etalon své třídy a je evidentní, že hlavní úkol, který před ním nyní stojí, je pomoci v honbě za skalpem nejvyšším - poražení Nino Schurtera. Good Luck!!!

Kompletní informace o specifikaci i geometrii kola najdete na inovovaných stránkách výrobce www.specialized.com.

Fotogalerie

Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro
Specialized Epic Carbon Pro

Přečteno - 13200x Tagy: testy specialized
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Specialized Epic Carbon PRO
    Fotogalerie: Specialized Epic Carbon PRO
  2. Testy - RecenzeMEGATEST: LED světla podzim 2017
    MEGATEST: LED světla podzim 2017
  3. TechnikaFotogalerie: Specialized Crux Elite X1
    Fotogalerie: Specialized Crux Elite X1
  4. PreviewSpecialized Crux Elite X1
    Specialized Crux Elite X1
  5. Tech newsČtyřikrát stejně, přesto jinak
    Čtyřikrát stejně, přesto jinak
  6. TechnikaFotogalerie: Merida eOne Twenty 500
    Fotogalerie: Merida eOne Twenty 500

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744