TEST - Turner Flux

Těsně před bikefestem v Kálnici, kam tohle kolo mířilo na uživatelské testování, jsem měl na pár dní možnost si ho vyzkoušet a prověřit na své domácí půdě... 

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš & Tomáš Růžička
TEST - Turner Flux

Americká značka Turner to s počtem nabízených modelů nepřehání. Pokud nebudeme počítat cyklokrosku, má ve své nabídce tři modely poskládané ideálně vedle sebe podle zdvihů. Czar začíná na 100 mm, Flux pokračuje na 120 mm a RFX končí na 160 mm.

Flux se tedy nachází přesně uprostřed nabídky a má hrát roli jakéhosi univerzála připraveného uspokojit běžného zákazníka - nezávodníka. Hned v tomto místě je ale dobré položit si otázku: Proč Turner zvolil pro tento typ biku 27,5" kola a ne v Americe populární devětadvacítky? Odpověď se zřejmě ukrývá z části v minulosti, ve které Turner dlouho devětadvacítkám odolával, a z části ve specifických vlastnostech, které tenhle trailbike předurčený pro singletracky chtěl nabídnout.

Rám Turner koncipuje jako stodvacítkový, nicméně bike je možné osadit až 140mm vidlicí, což byl i náš případ. S vyšší vidlicí mírně stoupne střed, ale také faktor zábavnosti kola, které se jinak ocitá na hranici marathónských XC-trailových kol. V tabulkových geometriích je uvedeno, že při použití 130mm vidlice je hlavový úhel 67,5° sedlový úhel 73,7° a délka zadní stavby na 27,5" bike poměrně dlouhých 437mm.

Jelikož předchozí generace Fluxu byla hliníková, tak je toto karbonové provedení vlastně premiérou Turnera v tomto segmentu kol. Současně je Flux také posledním MTB modelem, který přešel na karbonový rám, a Turner tím tak uzavřel svou hliníkovou kapitolu, protože v nabídce horských kol už hliníkové verze nenajdete.

O to víc jsem se zájmem zkoumal především precizně navrženou excentrickou zadní stavbu, jejíž konstrukce je relativně masivní, nicméně nejzajímavější je na ní fakt, že jak uložení tlumiče, tak čepů obou vahadel nejsou v ose kola. Vyosená je kvůli tomu také samotná sedlová trubka. Přitom nejde o boost širší zadní osu ani kliky a rám není předurčený pro superširoké pláště. Vše je směřováno za jediným účelem a tím je maximální tuhost.

Přečteno - 22807x Tagy: turner
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Turner Flux
    Fotogalerie: Turner Flux
  2. Tech newsTurner připravil limitovanou edici pro cyklokrosaře
    Turner připravil limitovanou edici pro cyklokrosaře
  3. TechnikaFotogalerie: Turner Flux 4.0
    Fotogalerie: Turner Flux 4.0
  4. Tech newsTurner přidává další karbon jménem Flux
    Turner přidává další karbon jménem Flux
  5. TechnikaFotogalerie: Turner Czar
    Fotogalerie: Turner Czar
  6. Testy - RecenzeTEST: Turner Czar
    TEST: Turner Czar

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 makaX69 - vloženo: 31.05.2017 v 14:51:47

    Trochu profesionality by to chtělo pane Bureši! Se starter kitem má toto kolo společný rám, kliky, kola.. Navíc pokud byste se ráčil podívat na http://www.turnerbikes.com/bikes/flux-v4-0/ tak zjistíte, že s nábídkou výrobce je model od protocycles krom odpružení a řazení postaven zcela jinak, dle mého lépe. Dál jsem raději nečetl...

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744