Zbrojení začalo, bikeři ladí techniku do Londýna

Do závodu sezony zbývá už méně než týden a na světlo začínají prosakovat novinky a vychytávky některých olympioniků ...

Autor: Michal Červený
Zbrojení začalo, bikeři ladí techniku do Londýna

- Specialized na olympijských hrách poznáte jednoduše a ukázal to už silničář Alexander Vinokurov. Všichni týmoví sportovci totiž sedlají kola ve svítivě oranžovo-červeném laku Neon Red. Příslušnost zdůrazňují i trety a přilby.
Jaroslav Kulhavý i po úvahách nad pevným kolem zůstává věrný vyzkoušenému kolu, na kterém dosáhl všech svých úspěchů - Specializedu Epic S-Works 29er.
Jeho týmový kolega a další z aspirantů na medaili Burry Stander pojede na pevném Stumpjumperu vyfešákovaném o nové karbonové vodítko cSixx. Samozřejmě v případě, že i on nepojede rovnou na nové jedenáctipastorkové sadě.


- Švýcaři Nino Schurter a Florian Vogel svým rozměrem 27,5" odkryli karty už na začátku sezony. Byly všechny nebo ještě někde zůstal žolík? Jako jedni z mála konkrétní olympijské Scotty ještě oficiálně neukázali, nicméně galusky Dugast na karbonových kolech DT Swiss a sadu Sram XX1 můžeme brát skoro jako samozřejmost. Na finálovém závodě Světového poháru ve Val d'Isére se ale rozjely spekulace, že by Schurter mohl jet dokonce na pevné vidlici.
 

- I jediná česká bikerka Kateřina Nash už otestovala svůj materiál ve Francii. Její Orbea Alma G Team zůstává tak jak ji známe, jen se rám převlékl do černé. Novinkou je ale elektrický lockout vidlice, na kterém spolupracuje Fox Racing Shox se Shimanem. Systém v pravé noze vidlice z pohledu jezdce je napájen ze "silniční" Shimano baterie umístěné na sedlové rouře. Detailem jsou potom řadící bovdeny Nokon v národních barvách.


- Sbaleno už má také nejmladší český biker Ondřej Cink. Ten se v dobré víře pouští do lehkého experimentu s galuskami, které na své Meridě Ninety-Nine otestoval při tréninku ve Val d'Isére.
"Dostal jsem od DT Swiss karbonová kola a chtěl jsem je vyzkoušet. A první pocit byl opravdu takový, jak každý říká - jede to skvěle!" říká ke své volbě Ondřej. "Galuska je těžší než plášť, ale zase ta kola jsou o dost lehčí. Konkrétní čísla neznám, ale pocitově je celková nižší hmotnost znát." dodává ke kolům za 75 tisíc Kč. Podobně jako u většiny ostatních závodníků jsou galusky vyrobeny u nizozemské firmy Dugast, kam česká Rubena dodala běhoun se vzorkem Scylla. Na hotové dva páry galusek se potom muselo čekat dlouhého čtvrt roku.
- Galusky u Ondřeje nejsou jedinou novinkou. Druhou jsou tretry. Díky Jánu Svoradovi a českému zastoupení Nassa je mistr Evropy do 23 let vedle Nino Schurtera, Floriana Vogela a Juliena Absalona čtvrtým bikerem, který z Itálie dostal nový exkluzivní topmodel treter Sidi. Lehoučké kožené střevíčky s karbonovou podrážkou mají upínání pomocí dvou koleček se strunou. 


- Zostra to vzali v Multivanu Merida. Pro Gunn Ritu Dahle a spol tam mají do kamenitých pasáží nachystána exkluzivní zapletená kola AX Lightness. Karbonový galuskový ráfek od firmy jež produkuje součástky i do Formule 1 se pyšní hmotností 255 gramů. Samozřejmě se bavíme o rozměru 29 palců, protože všichni olympijští členové týmu - Španěl José Antonio Hermida, Švýcar Ralph Naef, Holanďan Rudi van Houts i Norka Gunn Rita Dahle - pojedou na hardtailu Big Nine s národní vlajkou na spodní rámové trubce.


- Olympijský standard přiživuje také italsko-německé bratrské duo Marco Aurelio Fontana a Manuel Fumic z týmu Cannondale Factory Racing. Své devětadvacítkové Flashe mají vyvedené v národních barvách a to včetně Lefty vidlic. Ani tady by neměly chybět galusky a jednopřevodníky.


- Unikátní sérii treter přichystalo také japonské Shimano. Bikery vybavilo tvarovatelným topmodelem M315 ve speciálním zlatě lemovaném designu a s jejich jménem a národní vlajkou. Obují je Sven Nys, Geoff Kabush a další.

- Jedna z velkých favoritek ženského závodu Julie Bresset se rozhodla ušetřit hmotnost a má kolo postavené na surovém rámu BH bez laku. Ten zmizel i z karbonové vidlice s pevnou osou od SR Suntour. Julie poveze jeden převodník a lehká kola pravděpodobně obutá do odolnější verze plášťů od Continentalu.



Foto: Michal Červený, Shimano, archiv Floriana Vogela

Partneři MTBS.cz zpravodajství z OH 2012  

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Zbrojení začalo, bikeři ladí techniku do Londýna
  2. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
    Fotogalerie: Světový pohár XCO #1 - Mairipora
  2. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  3. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
  4. Světový pohárSP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat
    SP XCO, XCC Mairipora 2024: Program a kde sledovat
  5. Ostatní závodyCink jde do nové sezony SP optimisticky naladěn
    Cink jde do nové sezony SP optimisticky naladěn
  6. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #11 tomas.radic - vloženo: 08.08.2012 v 18:21:23

    jojo..jel na fullu

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #10 algheroteam - vloženo: 07.08.2012 v 17:51:38

    odpověď na Pete — #9 JK jel schody na fullu :-) Teda ty letošní, z loňska jsem fotky nehledal.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #9 Pete - vloženo: 07.08.2012 v 15:47:45

    podle dřívějšího prohlášení J.Kulhavého má k dispozici jak pevná,tak i celoodpružené kolo a vybírá si kola podle tratí a taky jak mu který víc sedí,třeba Pražský schody jel na pevňáku,jinak jezdí fulla

    navíc říkal že i do Londýna si bere obě kola a že se rozhodne až na místě

    1. na tento komentář reaguje algheroteam — #10
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #8 algheroteam - vloženo: 06.08.2012 v 18:45:24

    odpověď na Honzaaa — #4 Možné je vše, ja smlouvu JK nečetl, ale nemyslím si, že by to měl takhle direktivně nastavené.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #7 pája - vloženo: 06.08.2012 v 17:08:57

    *Tedy

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #6 pája - vloženo: 06.08.2012 v 17:08:20

    Ten kam se ta cyklistika dostala ? To je hnus ! To nemá s kolem nic společného , to je přehlídka vývoje laboratoří ! ! Kde je ta duše a srdce horského kola :/

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #5 vlada83 - vloženo: 06.08.2012 v 10:16:56

    jarda musí jezdit a nosit spešla, komplet i se slipama

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #4 Honzaaa - vloženo: 05.08.2012 v 22:15:18

    odpověď na algheroteam — #2 Díky, tak to jo. Já jsem si u J.K. myslel, jestli to není kvůli smlouvě se Spešlem, že bude jezdit výhradně Epica.

    1. na tento komentář reaguje algheroteam — #8
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #3 Pete - vloženo: 05.08.2012 v 22:04:58

    To elektrický zavírání vidlice se mi zdá jako tátalní hovadina...

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #2 algheroteam - vloženo: 05.08.2012 v 21:53:51

    Hlavně ať si všichni ty novinky před závodem odzkouší a zajedou, aby se pak po 30min nedivili , že je tlačí nové boty. A to je i odpověd na odpověď na Honzaaa — #1, protože Jarda Kulhavý je údajně velmi citlivý na jakékoli změny a tedy pokud celou sezonu jezdí epica, nemá cenu měnit. A v teto kategorii je to hlavně o hlavě, výkonost mají všichni na top úrovni.

    1. na tento komentář reaguje Honzaaa — #4
    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #1 Honzaaa - vloženo: 05.08.2012 v 21:48:36

    Laický dotaz- je ta olympijská trať vůbec vhodná na fulla? Vždyť je to hladký jako dětská prdýlka těch pár metrů technických pasáží mi jako moc velký level nepřipadají. Takhle od oka se borcům, kteří pojedou s pevnou vidlicí, vůbec nedivím.

    http://www.youtube.com/watch?v=DQWzy522yCM&hd=1

    1. na tento komentář reaguje algheroteam — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744