Halové Cyclocross Masters ovládl Štybar

Světová cyklokrosová špička se sešla v Hasseltu, kde se jel v hale divácky vysoce atraktivní závod s názvem Cyclocross Masters. Specialitou závodu v hale je, že kvůli stísněným podmínkám závodníci startují bez kol a běží si do depa pro kolo. Hlavní závod mužů startoval až ve 20:50. Nejdříve se jela rozjížďka na 30 minut, ze které prvních 10 jezdců pak jelo finále A a druhých deset finále B. Vlastní závod skončil až před 23 hodinou....

V rozjížďce na 30 minut vyhrál Sven Nijs s nepatrným náskokem před Nielsem Albertem. Zdeněk Štybar porazil Klaase Vantornouta ve spurtu o třetí místo. Radomír Šimůnek a Martin Zlámalík se do první desítky nedostali a tak jeli finále B.

Finále A pak vyhrál Zdeněk Štybar před Nielsem Albertem a Svenem Nijsem. Tisíce lidí v hale nadšeně reagovalo na napínavou podívanou, kterou finálový závod nabídl.

Zdeněk jede v sobotu poslední závod "Erwin Bolt Uit" v Herentalsu u Erwina Verveckena, kterým se Ervin loučí s kariérou. V pondělí se pak vrací domů do Čech, kde se mimo jiné ve čtvrtek setká s příznivci na náměstí v jeho rodném Stříbře. V pátek pak letí zpět do Belgie, kde se zúčastní o víkendu akce pro fanoušky Restaurant day, který organizuje jeho belgický fan club. Potom odcestuje na dovolenou.

26.02.2010 - Závody - Jan Němec

Na Kypru pokračuje Sunshine Cup

Kyperský seriál závodů Sunshine Cup dnes pokračuje druhým dílem.
Začíná totiž třietapový závod Afxentia zařazený do kategorie S1, který v sobě snoubí MTB časovku, půlmaraton a cross country.
Přihlášeno je více než 140 závodníků včetně početné české výpravy. Ta se na tento a příští víkend rozrostla ještě o Jaroslava Kulhavého a Ondřeje Zelného z týmu Rubena Specialized. Připomeňme, že do hor Macheras, aktuálně ukrytých v černých mracích, odjíždí ve žlutém dresu lídra Jan Škarnitzl (dimp Giant), který vyhrál úvodní závod. Dnes je na programu 7,4 kilometrů dlouhá časovka. Startuje ve 14 hodin místního času a o výsledcích vás budeme samozřejmě informovat.

26.02.2010 - Závody - Michal Červený

Martin Bína zůstává v Budvaru Tábor

Cyklokrosař Martin Bína bude i nadále jezdit v červených barvách týmu CT Budvar Tábor.
Čtvrtý muž lednového mistrovství světa prozatím odmítl nabídky zahraničních týmů a podepsal se svým stávajícím celkem roční smlouvu. „S vylepšenými podmínkami jsem spokojen. Chci se v Táboře ještě víc zviditelnit, aby byla zahraniční nabídka lukrativnější,“ svěřil se Bína táborskému serveru Sedmička a zároveň hledá i nové osobní sponzory. Vítěz domácího cyklokrosového poháru Toi Toi Cup se po krátkém odpočinku začíná připravovat na další sezónu a v rámci tréninku se objeví i na závodech horských kol.

24.02.2010 - Závody - Michal Červený

Ravanel zahájil zlomenou kličkou

Francouzský biker Cédric Ravanel nezačal letošní sezónu vůbec dobře.
Podobně jako vloni česká bikerka Tereza Huříková, si totiž na tréninkovém kempu francouzského družstva zlomil při pádu klíční kost. Na své horské kolo tak teď může na 4 až 6 týdnů zapomenout. Pravidelný účastník Pražských schodů a šestý muž posledního mistrovství světa v cross country by tedy měl stihnout úvodní závod světového poháru v anglickém Dalby Forest, který se pojede na konci dubna.
"Vím, že to není nikterak vážné zranění a budu tvrdě trénovat, abych byl na první závod světového poháru na sto procent připravený." ujišťuje jedenatřicetiletý biker týmu Lapierre International a letošní sezónu vidí stále optimisticky.

23.02.2010 - Závody - Michal Červený

Na první maraton výhodněji

Česká maratonská sezóna se rozjede 10. dubna a pořadatelé jednoho z prvních závodů - 50tky Cyklorájem Podralsko právě spustili registrační systém. Na závod se zázemím v Osečné se ode dneška až do 30. března můžete přihlásit za zvýhodněné startovné a nebudete ochuzeni ani o dárek. Více informací najdete na webu závodu http://50podralsko.spinfit.cz.

23.02.2010 - Závody - Michal Červený

Trunschka trénoval psychiku na lyžích

Maratonec Tomáš Trunschka i letos zařadil do své přípravy dvanáctihodinový lyžařský závod Klínská noc a obhájil vítězství z loňska.
Závodník týmu Caffe Nannini šel do závodu s cílem absolutního vítězství, tedy že porazí i nejlepší dvoučlenný tým.
"Po třech hodinách jsem to vzdal. Kolo co kolo jsem dojíždět ztrátu, kterou jsem nakoupil ve sjezdech, jelikož mi nejely dobře lyže. Po druhé hodině ráno jsem si musel na deset minut sednout a orazit si. Závod jsem bral hlavně jako trénink morálky a psychiky na letní sezónu. A můžu říct, že to byl trénink hodně kvalitní, protože jsem z těch dvanácti hodin asi 8 končil... " říká k závodu Tomáš, jehož jedním z cílů je znovu vyhrát dvousetkilometrovou trať na rakouském maratonu Salzkammergut Trophy.
Během nočního závodu ujel 195 kilometrů a nastoupal 4610 metrů, tedy 39 pětikilometrových okruhů. To stačilo na třetí místo absolutně a první místo v jednotlivcích. Nejlepší dvojice najela o 10 kilometrů více.

22.02.2010 - Závody - Michal Červený

Štybar uzavřel sezónu stříbrem

V posledním závodě cyklokrosové sezóny si spravil chuť Bart Wellens a celý tým Telenet Fidea, který na posledním podniku seriálu GvA obsadil kompletní stupně vítězů.
Belgický kolega Zdeňka Štybara prodělal na podzim nemoc a do závodní formy se dokázal dostat až v samém závěru sezóny. V Oostmalle to byl jeho první a také poslední letošní triumf. Závod na píščité trati zcela ovládl a zvítězil s minutovým náskokem.
Boj o stříbro byl dramatický. V posledním kole už to vypadalo, že druhý bude Zdeněk Štybar. Ten měl ale kolizi s Klaasem Vantornoutem a propadl se do větší skupinky se Svenem Nijsem a dalšími závodníky. Stříbro přesto vyspurtoval a jelikož se jeho soupeř Niels Albert během celého závodu v popředí neukázal, je Zdeněk druhý i v celkovém pořadí právě za Svenem Nijsem.

Výsledky:
1. Bart Wellens (BEL, Telenet Fidea)
2. Zdeněk Štybar (CZE, Telenet Fidea)
3. Kevin Pauwels (BEL, Telenet Fidea)
4. Sven Vanthourenhout (BEL, Sunweb Revor)
5. Dieter Vanthourenhout (BEL, BCKP PowerPlus)
6. Sven Nijs (BEL, Landbouwkrediet)
10. Niels Albert (BEL, BKCP PowePlus)
13. Radomír Šimůnek (CZE, BKCP PowerPlus)
20. Petr Dlask (CZE, Telenet Fidea)

Konečné pořadí GvA:
1. Sven Nijs - 188 bodů
2. Zdeněk Štybar - 182 b.
3. Niels Albert - 168 b.

21.02.2010 - Závody - Michal Červený

Škarnitzl začal Sunshine Cup vítězstvím

Letošní bikovou sezónu začal vítězstvím Jan Škarnitzl.
Závodník týmu Dimp Giant nenašel přemožitele na prvním závodě Sunsihne Cupu na Kypru a o 21 vteřin porazil dalšího českého závodníka Jiřího Friedla (Merida Biking). Třetí dojel maratonský mistr světa Roel Paulissen (Cannondale Factory Racing).
Více informací připravujeme...

Výsledky:
1. Jan Škarnitzl (CZE, Dimp Giant) čas 2:14:05 hod.
2. Jiří Friedl (CZE, Merida Biking) + 21 sek.
3. Roel Paulissen (BEL, Cannondale Factory Racing) + 38 sek.
4. Christoph Soukup (AUT, Merida Biking) +1:10 min.
5. Frank Schotman (NED) + 1:49 min.
16. Jiří Hudeček (CZE, Dimp Giant)
32. Ondřej Cink (CZE, Merida Biking)

21.02.2010 - Závody - Michal Červený

Štybar draží své mistrovské kolo

Cyklokrosař Zdeněk Štybar ukazuje, že rozhodně nemyslí jen na závodění a sbírání ocenění.
Úřadující mistr světa se rozhodl se svým týmem pomoci teprve pětiměsíční belgické holčičce Elynn, která se narodila s velmi vzácným onemocněním jater, které vyžaduje dlouhou a nákladnou léčbu.
Kromě toho, že na posledním závodě sezóny v Oostmalle bude probíhat finanční sbírka, manželky a přítelkyně závodníků budou prodávat bonbóny a závodníci se ve prospěch Elynn vzdají svých prizemoney, Zdeněk Štybar se rozhodl dát do internetové dražby také svůj cyklokrosový speciál Ridley X-Night, na kterém v Táboře vyhrál titul mistra světa! Vyvolávací cena začíná na částce 1000 Euro a kolo vítězi dražby předá Zdeněk osobně. Více se o kole dočtete v článku Cyklokrosový speciál Zdeňka Štybara.

19.02.2010 - Závody - Michal Červený

Rubena Birell Specialized je Trade Team

Jaroslav Kulhavý bude letos závodit v UCI trade týmu! Po mnoha letech, kdy nejlepší český biker neměl jisté zázemí na světových pohárech končí. "Jarda a celý tým si zaslouží důstojnou prezentaci i zázemí na světových pohárech," vysvětlil nám Jaroslav Žitný, který po boku svého jmenovce stojí již roku 2005, tedy od vzniku Michelin MTB, dnešního Rubena Birell Specialized. "Rovněž bude uveden název týmu ve všech výsledcích a startovkách, což neregistrovaný trade tým nemá. Je to i takový malý bonus pro naše sponzory."

Pod názvem Rubena Birell Specialized tedy v letošní sezóně budeme ve výsledcích hledat Jaroslava Kulhavého. "A věřím, že bude hodně vysoko! Ambice, cíle a plány představíme na tiskové konferenci, která bude ve druhé polovině března," sdělil nám zastupce značky Birell Vladimír Vaněk. "Teď jsou stejně všichni novináři ve Vancouveru."

Dle vyjádření UCI byl posledním možným termínem pro přihlášku MTB Trade Teamů 15. únor, zveřejněny pak budou 1. března. Vloni bylo registrováno celkem 90 mančaftů, z toho 3 z České republiky (Česká spořitelna MTB, Merida Biking a Scott&Hagget).

18.02.2010 - Závody - Jan Němec

World Press Photo a návrat Armstronga

Nejprestižnější světová soutěž fotoreportérů World Press Photo má pro rok 2010 své vítěze.
První cenu v kategorii Sportovní série získala americká fotografka Elizabeth Kreutz za skvělou černobílou sérii 12 fotografií dokumentující návrat Lance Armstronga do profesionální cyklistiky.
Kompletní sérii a další oceněné fotografie si můžete prohlédnout ZDE. Do pražského Karolina celá výstava dorazí 17. září 2010.

16.02.2010 - Závody - Michal Červený

Škoda se spojila se Sunshine Cupem

Kyperský Sunshine Cup, který startuje již tento víkend ve městečku Voroklini nedaleko Larnaky ohlásil dalšího silného partnera - Škodu! "Jsme velmi potěšeni a hrdí na to, že místní distributor mladoboleslavské automobilky chce využít populárního spojení Škody a cyklistiky. Prezentovat se bude nový offroad model Škoda Yeti," napsal nám hlavní organizátor Michalis Hadjioannou.

Seriál tak má již druhého sponzora s českou značkou. Tou první se již loni stala firma LAWI, která dodává oficiální dresy pro vedoucí závodníky seriálu.

16.02.2010 - Závody - Jan Němec

SP XC v Houffalize na nové trati

Jeden z tradičních hostitelů závodu světového poháru v cross country, belgické Houffalize, překonalo finanční problémy a připravuje se na oslavu plnoletosti. V Houffalize se světový pohár totiž pojede už po osmnácté.
Novinkou bude výrazněji změněná trať. Doposud se většinou závodilo na náročném a členitém okruhu, který měřil okolo osmi kilometrů. Pro rok 2010 je trať o tři kilometry zkrácena na hodnotu 5,42 kilometrů a úplně vypouští své dvě části včetně dvou náročných sjezdů a dvou dlouhých stoupání. Start a cíl zůstává v centru města a hlavní části tratě povedou na svahu nad hasičskou zbrojnicí, kde stojí také fourcrossová trať. Změnu ocení především diváci, kteří budou mít o závodě daleko větší přehled. Druhý podnik letošního ročníku světového poháru se zde pojede 1. a 2. května 2010.

15.02.2010 - Závody - Michal Červený

Cédric Gracia na Santa Cruz

Legendární Cédric Gracia a jeho tým CG Racing Brigade bude v příštím roce sedlat kola Santa Cruz.
"Značce Santa Cruz patří velké díky za to, že mně a mému týmu věří. Jsem šťastný a hrdý, že můžu sedlat V10!" říká jedenatřicetiletý Francouz, který patří mezi nejvšestranější a zároveň také nejoblíbenější sjezdaře současnosti.

15.02.2010 - Závody - Michal Červený

Štybar ovládl sérii Superprestige

Zdeněk Štybar vyhrál cyklokrosovou sérii Superprestige!
Český mistr světa poprvé od zisku duhového trikotu zvítězil a o to důležitější triumf to byl. Právě závod v belgickém Vorselaaru totiž měl rozhodnout o celkovém vítězi druhé nejprestižnější cyklokrosové soutěže, jelikož Štybar i Niels Albert měli před závodem stejný počet bodů. Rodák ze Stříbra ale osmý závod zvládl skvěle a v cíli mohl slavit jak dnešní, tak i své premiérové celkové vítězství. Albert v konečném hodnocení zaostal o jediný bod a ke smutku má právo. Onen bod ho stál na prizemoney 11.500 Euro. To je rozdíl mezi finanční prémií pro vítěze (26 tis. Euro) a pro druhého. O to více radosti je v táboře Zdeňka Štybara, který kromě série GvA letos vyhrál vše, co se dalo!
Dnešní úspěch českých cyklokrosařů ještě podtrhl výborným třetím místem Radek Šimůnek, když přespurtoval Belgičana Svena Nijse.

Výsledky - Elite:
1. Zdeněk Štybar (CZE, Telenet Fidea) čas 0:57:58 hod.
2. Niels Albert (BEL, BKCP PowerPlus) + 0:06 sek.
3. Radomír Šimůnek (CZE, BKCP PowerPlus) + 0:09 sek.
4. Sven Nijs (BEL, Landbouwkrediet) + 0:09 sek.
5. Dieter Vanthourenhout (BEL, BKCP PowerPlus) + 0:59 sek.
12. Petr Dlask (CZE, Telenet Fidea) + 2:31 min.

14.02.2010 - Závody - Michal Červený

Štybar pojede v Česku i silniční závod

Cyklokrosový mistr světa Zdeněk Štybar se netají tím, že se v létě znovu objeví na závodech horských kol. Kromě toho se v Čechách představí i na silničním etapovém závodě Czech Cycling Tour. Informaci přinesl server Sport.cz.
"Velmi nás potěšila rychlá kladná odpověď manažera Telenet Fidea Dannyho de Bieho, který již oznámil i kvartet jistých jezdců: cyklokrosových hvězd Zdeňka Štybara, Petra Dlaska, Barta Wellense a Kevina Pauwelse," řekl ČTK hlavní pořadatel závodu Jaroslav Vašíček ze společnosti TTV Group.
Druhý ročník čtyřetapového závodu se pojede od 8. do 11. července 2010 v okolí Olomouce. V tomto termínu se ale koná také Mistrovství Evropy MTB Cross Country v izraelské Haifě.

11.02.2010 - Závody - Michal Červený

ČeMBA žádá o pomoc

KRNAP požádal ČeMBu o pomoc při hledání a vytipování starých úzkých stezek, které by mohly nově, a především legálně, začít sloužit bajkerům. Znáte dobře Krkonoše a některé tamní stezky? Nebo jsou Krkonoše vaším domovským revírem? Potřebujeme vaši pomoc - ozvěte se na mail hanka.hermova@cemba.cz.

Ve středu 10.2. se zaměstnanci ČeMBy Tomáš Kvasnička a Hanka Hermová zúčastnili jednání s pracovníky Správy Krkonošského národního parku o plánech pro terénní cyklistiku v Krkonoších. Výsledky jednání jsou velmi zajímavé. KRNAP je prvním národním parkem v ČR, který se rozhodl brát zájmy terénních cyklistů vážně a začít pro ně ve spolupráci s ČeMBou postupně vytvářet podmínky. Zapojit se můžete také vy. Děkujeme.

11.02.2010 - Závody - Jan Němec

Tým Subaru Gary Fisher jen na 29"

Zajímavá a na druhou stranu ne nečekaná zpráva dorazila z profesionálního amerického týmu Subaru Gary Fisher.
Elitní bikeři Jeremy Horgan-Kobelski, Sam Schultz a bikerky Willow Koerber a Heather Irmiger budou v letošní sezóně sedlat pouze biky s 29 palcovými koly a to jak pevné, tak celoodpružené.
Úspěchy na velkých obručích sbíral tým už vloni. Willow Koerber vybojovala poprvé v historii pro 29" biky medaili, když na mistrovství světa XC v Canbeře dojela třetí, Jeremy Horgan-Kobelski se stal mistrem Spojených států jak v cross country, tak v maratonu. Na závodech volila v posledních dvou letech především ženská část týmu 26" biky, po vyzkoušení nových kol ale brzy změnily názor. "Rychle jsem si zvykla a navíc nedlouho po tom jsem dosáhla největšího úspěchu své kariéry. Takže s tím jezdit na 29" celou sezónu nemám problém." vysvětluje jen 160 centimetrů vysoká Willow Koerber .

10.02.2010 - Závody - Michal Červený

Ježek hendikepovaným sportovcem roku

Cyklista Jiří Ježek se stal hendikepovaným sportovcem roku.
Ankety se účastnil již po desáté a dokázal vylepšit druhé místo z minulého roku. Oceněn byl hlavně za pět medailí, které v loňské sezóně vybojoval na silničním a dráhovém mistrovství světa. Právě na dráze v Manchesteru získal kompletní sadu medailí a také titul mistra světa ve stíhacím závodě na 4 kilometry, kde navíc překonal světový rekord.
"Cyklistika má v České republice historickou tradici a já mám velkou radost, že k té úspěšnosti mohu přispět na poli hendikepovaných sportovců." řekl vítěz ankety na slavnostním večeru v pražském Top hotelu.

09.02.2010 - Závody - Michal Červený

Rinderknecht osedlá BMC

Švýcarský fourcrossař a bikrosař Roger Rinderknecht bude v příštím roce sedlat domácí kola BMC.
"Po tom, co jsem si v srpnu zranil rameno a ukončil tak loňskou sezónu, jsem hodně trénovatl a teď jsem zpátky ve 100% kondici. Nová smlouva s BMC je pro mě v těchto šedých dnech velkou motivací. Výroba mé nové unikátní fourcrossové zbraně právě probíhá, takže se nemůžu dočkat až začne sezóna!" vzkazuje osmadvacetiletý závodník, který kvůli finanční krizi musel opustit kola GT.
Rok 2010 mu ostatně začal velmi dobře. Devátého ledna se stal podruhé otcem, když se mu narodila dcera.
Rinderknechtovými dalšími partnery zůstavají Oakley, iXS, SR Suntour, DT Swiss, Onza, Crankbrothers a nově Syncros.

09.02.2010 - Závody - Michal Červený

Stránkování

redakční systém | ISSN 1803-5744