4 Islands MTB 2022 odstartoval, Stošek se Seewaldem pátí

225 dvojic z 35 zemí vyrazilo do 13 km dlouhého prologu etapového závodu 4 Islands, Stošek se Seewaldem pátí...

Autor: Jan Němec
Foto: Samir Ceric Kovacevic
4 Islands MTB 2022 odstartoval, Stošek se Seewaldem pátí


Etapový závod na čtyřech kvarnerských ostrovech v Chorvatsku začal dnes prologem, jenž startoval v městečku Baška na ostrově Krk. Na okruhu dlouhém 13 km s převýšením 300 metrů to bylo poctivé cross country v němž byla nejrychlejší německá dvojice Simon Stiebjahn a Martin Frey (Singer Racing). Český biker Martin Stošek jedoucí s mistrem světa XCM Andreasem Seewaldem z Německa (Canyon Northwave), dojel na páté příčce se ztrátou 1:03 min. 
V ženách zvítězila čistě italská dvojice týmu Olympia RDR Italia ve složení Costanza Fasolis a Claudia Peretti před párem Allebike - Canyon Northwave (Lejla Tanovic (BIH) / Stefanie Dohrn (GER)).

Hned po startu se vyjelo na pláž, kde se jelo v písku a kačírku. I když to bylo po totální rovině, dalo to zabrat a byl problém najít ideální stopu, Martin s Andreasem tak večer před etapou pláž procházeli a vybírali svou stopu. První technické pasáže vedly na útesy nad mořem, kde se střídal písek s vápencovými kameny a kořeny borovic.

Byly to poctivé přírodní kozí stezky, bez klopenek a umělých skoků. Jelo se po červeně značené, českým jezdcům velmi známe, turistické stezce KČT. V celém okolí Bašky totiž turistické trasy, značení a mapy tvořili čeští turisté a proto se zde čeští závodníci mohou cítit jako doma.

Po prvém okruhu v okolí pískovny se sjelo zpět do centra Bašky a po cyklostezce se přejelo k druhému technickému okruhu se strmými výjezdy v okolí kostela Batomajl. Následovaly stezky mezi typickými kamennými zídkami, ohradami pro dobytek a políčky.

Úvodní prolog nepřinesl výrazné rozdíly, prvních deset závodníků se vešlo do dvou minut a výkonnost jezdců se ukáže, až v následujících etapách. Jako poslední v 15:00, se startovním číslem jedna, vystartovala dvojice Andreas Seewald a Martin Stošek a v konkurenci 225 dvojic z 35 zemí dokončili na 5. místě se ztrátou 1 minuty a 3 sekund na vítězný tým Singer Racing  na 2. místě dojel tým Wilier Pirelli 2 (Wout Alleman, BEL / Gioele De Cosmo, ITA), 3. Buff Megamo (Hugo Drechou, FRA / Peter Pruus, EST).

"Za mě dneska solidní výsledek, poslední dva dny jsem se potýkal s bolestí na průduškách a úplně jsem nevěděl, co od toho čekat. Nakonec to bylo ale docela dobrý a neomezovalo mě to. Dnes jsme to pojali trochu konzervativněji, mohli jsme jet rychleji, ale je to první test po Cape Epic, první intenzita a máme čtyři dny na to, abychom ztrátu stáhli. Sice jsme ztratili minutu,  ale nestálo nás to tolik sil a zdevastovaní se necítíme. Myslím, že to bylo dobrý a už se těšíme na další etapy," okomentoval úvod 4 Islands Martin Stošek.

Zítra je na programu 1. řádná etapa, která se rovněž odehraje na ostrově Krk a od startu v Bašce zavede startovní pole na typické "moon plateu" ve 300 m n.m., ze kterého následuje další výjezd na druhé nejvyšší místo celého podniku. Na pořadu dne je 71 km s 1 750 m převýšení. 

 

Výsledky Muži
1. Singer Racing (Simon Stiebjahn (GER) / Martin Frey (GER)) 00:27:10
2. Wilier Pirelli 2 (Wout Alleman (BEL) / Gioele De Cosmo (ITA)) +0:13
3. 3. Buff Megamo (Hugo Drechou (FRA) / Peter Pruus)) +0:32
4. Wilier Pirelli (Daniel Geismayr (AUT) / Fabian Rabensteiner (ITA)) +0:44
5. Canyon Northwave (Andreas Seewald (GER) a Martin Stošek) +1:03
...
24. IMMOunited MTBS.cz (Milan Damek / Lukas Kaufmann (AUT)) +3:48

 

Výsledky Ženy
1. Olympia RDR Italia (Costanza Fasolis (ITA) / Claudia Peretti (ITA)) 0:34:13
2. Allebike Canyon Northwave (Lejla Tanovic (BIH) / Stefanie Dohrn (GER)) +0:43
3. MTB Pro Merchandising Team (Greete Steinburg (EST) / Janina Wüst (SUI)) +2:52

 
Kompletní přehled zde: www.4islandsmtb.com

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyRakouský Alpen Tour oslaví čtvrtstoletí
    Rakouský Alpen Tour oslaví čtvrtstoletí
  2. PozvánkyKristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
    Kristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
  3. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
  4. Ostatní závodyCape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
    Cape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
  5. Ostatní závodyBeers s Grottsem se rozjíždí, v 5. etapě Cape Epic navýšili náskok
    Beers s Grottsem se rozjíždí, v 5. etapě Cape Epic navýšili náskok
  6. Ostatní závodyBylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě
    Bylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Honza S. - vloženo: 20.04.2022 v 13:36:45

    Ahoj, zrovna Cape Epic je myslím v tomto hodně specifický podnik. Většina top týmů startuje s koly, která jsou určena jenom pro tenhle závod, protože pak skončí v charitativních aukcích, showroomech výrobců/prodejců/týmů atd., takže životnost rámu moc neřeší.

    Jinak je ta životnost podle mého názoru daná hlavně možnostmi servisu po jednotlivých etapách. Elita hodí kola mechanikům a ti udělají pokaždé prakticky celou rozborku a sborku. Oproti tomu nějací hobíci, kteří se tam o vše musí starat sami a na trati jsou o pár hodin déle a ve větším horku, jsou rádi, když si namažou řetěz. Pak je jasné, že ta životnost u každého bude někde jinde.

    Kdysi jsem o tom četl rozhovor (možná to konce bylo tady) s někým z ČR, kdo to jel jenom "pro radost" a popisoval ten denní rytmus, právě včetně toho, jak si servisoval kolo.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 Pavel Trance - vloženo: 20.04.2022 v 10:36:36

    Ahoj, napadla mě taková blbost, když vidím další etapák po Cape Epic. Nevíte někdo jak moc vydrží komponenty v takovém nasazení ? Nebo jak často se mění rám apod ?

    Jen tak pro zajímavost :) díky

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744