Absa Cape Epic 2019 – invaze Čechů 

Kulhavý, Hynek, Cink, Fojtík a dalších osm českých bikerů včetně jedné dámy se zanedlouho představí v 16. ročníku Cape Epic.... 

Autor: Tomáš Přibyl
Absa Cape Epic 2019 – invaze Čechů 

 

 

Historicky nejvyšší počet týmů, ve kterých se prezentují čeští závodníci, zaznamenáváme právě letos, při 16. ročníku slavného Cape Epic. To je ta nejzajímavější zpráva o závodě, jehož věhlas už dávno překročil hranice Jihoafrické republiky a celého afrického kontinentu. Jestli v minulých letech mohl tohle osmidenní klání někdo chápat jako speciální závod pro úzký okruh maratonských specialistů, tak dnes je už všechno jinak. Na start se vedle sebe staví  špičkoví maratonci a hned vedle nich borci, které sledujeme na tratích světového poháru XCO nebo na olympiádách. Jestliže zpočátku se jejich účast dala chápat jako tréninková nebo snad marketingově výhodná pro jejich sponzory a výsledky tomu napovídaly, pak v posledních třech letech začali hoši z crosscountryových vod tvrdit muziku, závodit ofenzívněji a mimořádně znepříjemnili život legendám z dlouhých tratí. 

 Jaroslav Kulhavý a Kristian Hynek se v letošním ročníku mohli potkat ve společném týmu, nakonec vše dopadlo jinak. Jára bude obhajovat s Američanem Grottsem, Kristian pojede s mladíkem Fagerhaugem z Norska...

Dneska projdeme startovní listiny elitních mužů a žen a podíváme se, jaká jména se na vyprahlých afrických tratích objeví, aby svedla bitvy o nebývale vysoké prize money, prestiž a přízeň týmových partnerů, protože nezřídka je právě Cape Epic měřítkem úspěšnosti a výsledky ovlivňují jednání o smlouvách týmů se sponzory a nebo závodníků s vedením jejich týmů. 

Pro ty, kteří neměli čas studovat formát letošních osmi dní krátce rekapitulujeme ještě stručná fakta o závodě. Jak už bylo řečeno, uskuteční se jako obvykle v osmi dnech bez přestávky, první den (17. března) se už tradičně jede prolog, který rozhoduje dále o nasazení týmů do jednotlivých startovních bloků pro první etapu. Etapák je letos dlouhý 624 kilometrů a 1300 účastníků v něm nastoupá 16 650 metrů. Po prologu následují tři klasické etapy a pátý den je na programu opět časovka. Šestý, sedmý a osmý den znovu standardní etapy. S výjimkou prologu, časovky a poslední etapy, jejíž převýšení je 1800 metrů, všechny ostatní etapy mají vždy více než 2250 metrů tvrdých stoupání. Kdyby měl snad někdo pocit, že se nejedná o zvlášť obtížné trasy, musím zdůraznit, že obtížnost zdaleka nelze počítat pouze nastoupanými metry. V kombinaci s horkem a povrchem, na kterém se jede (nekonečné kamenité úseky, písečné sekce) jde o mimořádně únavnou a místy až ubíjející záležitost.   

A teď už se pojďme vrhnout na první stránku startovní listiny, abychom prošli známá jména a řekli si heslovitě také o preferencích jednotlivých dvojic mezi:

 Muži Elite

Číslo 1: známé firmy a obhájci; Jára Kulhavý a Howard Grotts, (Investec Songo  Specialized 1)   

Číslo 2: ještě známější firmy a znovu čekatelé na vítězství; Karl Platt a Alban Lakata (Bulls Legends)

Číslo 3: další čekatelé na vítězství; Manuel Fumic, Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing)

Číslo 4: vysoce nebezpeční; Nino Schurter, Andri Frischknecht (Scott-Sram MTB-Racing)

Číslo 5: překvapivé spojení; Kristian Hynek, Petter Fagerhaug (Vitalo – Future Cycling)

Číslo 6: back up team nebo „býčí jedničky“?; Urs Huber, Simon Stiebjahn (Bulls Heroes)

Číslo 7: již tradiční jihoafrická naděje; Philip Buys, Matthys Beukes (PYGA Euro Steel)

Číslo 8: zkušenosti na rozdávání; Nicola Rohrbach, Koony Looser (Silverback SBC)  

Číslo 9: opět spolu; Daniel Geismayr, Jochen Kaess (Centurion Vaude 1)

Číslo 10: věrná dvojice Treku; Damiano Ferraro, Samuele Porro (Trek Selle San Marco 1)  


Z pohledu českých fanoušků je ale třeba zabrousit ještě do desítky druhé, kde s číslem 14 za formaci Kross Racing Team nastupují Ondřej Cink a Sergio Mantecón Guttierez.

To je přehled nasazených týmů, ale abychom nezůstali dlužni další velká a někdy i překvapivá jména, pak aspoň namátkou zmíním Novozélanďana Samuela Gaze, Holanďana Erwina Bakkera a Dána Simona Andreassena (který mj. jede s číslem dvacet a parťáka mu dělá nesmrtelný Christoph Sauser), veskrze specialisty na olympijské XCO. Zajímavou dvojicí budou i silniční exprofesionálové Alessandro Petacchi a Francesco Chicchi.

Nováčkové na Cape Epic Ondřej Cink a Sergio Mantecón. Sami jsme strašně zvědaví, jak si povedou....

Jestliže jsem zmínil na začátku hned devět formací, kde se objevují česká jména, pak jsem vám jich dlužný ještě plných šest. Nemusíme bloudit příliš daleko za elitní desítkou, abychom narazili hned na další známá jména. S číslem 33 vyrazí totiž na trať česko-slovenská dvojice známá bikerům ze závodů seriálu Kolo pro život, a to Matouš Ulman a Tomáš Višňovský. Zatímco slovenský borec už má jeden Cape Epic poměrně úspěšně za sebou, pro Matouše je to vytoužená a dlouhé roky odkládaná premiéra. Oba samozřejmě nastoupí v „profláklých“ dresech týmu Česká spořitelna-Accolade. Uvidíme, na jaké umístění bude tohle spojení stačit; Zaslechl jsem, že útok na pozice někde kolem první desítky by měl být reálný…

Pátý v pořadí „českých“ týmů, nikoliv však páté kolo u vozu, jsou Ondřej Fojtík a Portugalec José Silva, na biku značky Head obutém do plášťů Mitas bude mít Ondra číslo 63 a jejich tým se celkem logicky jmenuje Mitas Head New Race. Nepochybuji o tom, že Ondřej, jako obhájce titulu v kategorii Masters z minulého roku, bude mít opět parťáka, který ho zdržovat nebude. José je úspěšný specialista na etapáky, zaznamenal medailový úspěch například na dnes slavném Brasil Ride a s Ondřejem se nejvíc poznali na marockém Titan Desert. Patří do okruhu favoritů v kategorii Masters.

Ondra Fojtík a Massimo Debertolis

Tak, a to jsme vyčerpali pět poločeských dvojic, které mají větší či menší šanci být viděny v televizních přenosech a tím pádem  v popředí výsledkové listiny té které kategorie. Jsou tady ale ještě čtyři dvojice, které nemají naději na slávu, které nevlastní mobilhome, které nemají startovné a letenky placené svými sponzory a které pravděpodobně trénují  po práci se světlem na řídítkách, v zimě, tmě a bez naděje na smlouvu u nějakého elitního týmu. Ano, jsou to hobíci, odmítám je nazývat amatéry, takové přízvisko jim nepřísluší. Pojďme si o nich krátce něco povědět.

Přiznám se, že hned úvodní dvojici jen zmíním, můžu vám o ní poskytnout jen skromné informace. Jde o mix Tiaan Swart (28 let, dvě účasti) a někdejší česká reprezentantka v triatlonu Lucie Zelenková (44 let, nováček), nastupují v dresech jihoafrického týmu Trifactri (Lucie tam pracuje jako trenérka) a vzhledem k jejich bohaté sportovní historii bych si troufnul hádat, že by měli bez problému závod dokončit.

S číslem 154 a pod dnes již známým týmovým jménem GAPP System Cabtech nastupují Jan Gábriš a David Hromada. Oba mají své důvody, které je svedly na společnou cestu. Honza je na poměry hobby zkušený matador, na Cape Epic si prožil své a bude to jeho čtvrtá účast. Závod mu učaroval. Oproti tomu David si plní dluh vůči sobě samému. Předloni se pokusil o první „zářez na rámu“, ale nakonec odjel domů do Prahy se zklamáním z nedokončeného závodu. Vrací se tak k nedokončené práci… Hodně štěstí oběma, do první dvoustovky bych je určitě tipoval.  


Jan Gábriš byl na Cape Epic i vloni, v dresu Force skončil s parťákem Patrikem Nešporem na 150. místě...

Ani další dvojice by nebyla v Africe poprvé. Tým 4R s číslem 670 ve složení Jan Wudy a Roman Šotola už úspěšně zvládnul premiéru v roce 2017 a dokončili na pozici 176 v celkovém pořadí, což rozhodně není nic špatného, spíše naopak. Ale chlapci „chytli slinu“ a chtěli svou pozici ještě vylepšit. To rozhodně není jednoduché, protože čím blíže do TOP 100, tím více se dostáváte mezi ty, kteří jsou amatéry, ale trénují jako profíci. Tady už je boj o každou pozici hodně bolavý. Bohužel aktuální zpráva zní tak, že z důvodu léčení následků vážného zranění na jiném (českém) etapáku  v loňském roce, budou letos v Africe chybět. Přejeme úplné uzdravení a úspěšný atak v roce 2020.

Devátá dvojice, kterou jsem si nechal na úplný konec, jsou nováčci na africké půdě, Jaroslav Doležal a Pavel Miklík, startovní číslo 573, Team Bike Sazovice. Když se zeptáte debutantů, jaký je jejich cíl, v drtivé většině vám odpoví, že dokončit je jejich hlavní mise. Pokora je totiž základem úspěchu. Tak jsem se chlapců také zeptal…Pavel i jeho parťák pojali Cape Epic jako vstupní bránu do světa etapových závodů.  Ode mě pochvala za odvahu! Nicméně když jsem si v krátkosti vyslechl, jak vážně berou přípravu a jak nad vším důkladně přemýšlí, nemám obavu, že by se nedokázali dostat do cíle na poměrně lichotivém místě výsledkové listiny. A jak už jsem hádal na začátku; dokončení je cíl jedna, a pokud v první půlce startovního pole (350), bude to vítaný bonus. Do premiéry přejeme hodně úspěchů a předpokládám, že výsledkový cíl bude překročen!

A moji favorité v kategorii mužů? Jednoznačně číslo jedna. Obhájci Kulhavý s Grottsem jsou pro mě zárukou zkušenosti a vysoké kvality. Platt s Lakatou mají dle mého mínění nejlepší léta za sebou, i když nepochybně předvedou vysoký standard. Nino Schurter s novým parťákem budou určitě nebezpeční, ale na vítězství to tentokrát neklapne. Ostatní TOP týmy bych viděl na dílčí úspěchy v jednotlivých etapách, ale nikoliv na celkové prvenství. I když Cannondale se mně pořád vkrádá na mysl…


Karl Platt a Alban Lakata. Dohromady dají 27 účatí, ale vůbec poprvé pojedou společně...

 

Ženy Elite

Číslo 46: domácí jihoafrické naděje, Hannele  Steyn, Katja Steenkamp (Land Rover Jaguars)

Číslo 50: favoritky, Annika Langvad, Anna van der Breggen (Investec-Songo-Specialized)

Číslo 52: zkušenost, Jennie Stenerhag, Mariske Strauss (Silverback-Fairtree)

Číslo 53: nebezpečné/nevyzpytatelné, Arianne Luthi, Maja Wloszczowska (Kross-Spur Racing) 

Číslo 54: zkušenost, Candice Lill, Adelheid Morath (Summit Fin) 

Letošní startovka se mně nejeví  mezi eliťačkami tak nabitá, jako v minulých letech. Je to částečně dáno i tím, že některé tradiční matadorky skončily se svou cyklistickou kariérou (Sabine Spitz, Esther Suss) a neúčastní se špičkové závodnice z XCO (v minulosti např. Kate Courtney, Raiza Goulao, Yana Belomoina). Mými favoritkami jsou jednoznačně děvčata s číslem 50, vysoká kvalita obou a africké zkušenosti Anniky jsou neoddiskutovatelné. 

 
Mistryně světa Anna van der Breggen a Anika Langvad se společně setkají za týden na Kypru...

Naše redakce MTBS se připravuje důkladně i na letošní Cape Epic. Budeme mít novinářské zastoupení přímo na místě, takže nepřijdete o bezprostřední dojmy zejména českých závodníků a pravidelné zpravodajství. Rovněž se znovu uskuteční přímý přenos poslední etapy (24.3.) na TV Sport 5; ta bude přinášet i oblíbené sestřihy z jednotlivých etap s jednodenním zpožděním a českým komentářem. Zůstaňte na příjmu, do startu zbývá už jen jeden měsíc! 

 

 

     

 

 

 

 

 

Přečteno - 7273x Tagy: cape epic
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: Cape Epic 2024
    Fotogalerie: Cape Epic 2024
  2. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  3. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
  4. Ostatní závodyCape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
    Cape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
  5. Ostatní závodyBeers s Grottsem se rozjíždí, v 5. etapě Cape Epic navýšili náskok
    Beers s Grottsem se rozjíždí, v 5. etapě Cape Epic navýšili náskok
  6. Ostatní závodyNejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí
    Nejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 lalin - vloženo: 13.02.2019 v 12:22:40

    odpověď na germano — #3 Tak já Vás upozorním na výrazný překlep v datumu, a vy mě urazíte za to, že jsem to psal v rychlosti z telefonu, kde velká písmenka nebo čárky neřeším? Tak takovou ješitnost bych od Vás nečekal! Kdyby člověk počítal vaše překlepy historicky, tak se nedopočítá...nazdar

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 germano - vloženo: 13.02.2019 v 12:10:12

    Tak už je to v pořádku pánové či dámy, díky za upozornění. Neradi jsme vás zmátli. A jen poprosíme, opravte si ty překlepy, interpunkci a další nedostatky, když už si tu budeme hrát na dokonalost. ... :-)

    1. na tento komentář reaguje lalin — #4
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 lalin - vloženo: 13.02.2019 v 08:46:20

    na začátku článku je že se startuje 17.dubna a na konci článku že za měsíc se startuje... tvl to jsem asi prospal celý jeden měsíc :-( :-D

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 jm48 - vloženo: 12.02.2019 v 16:08:25

    " první den (17. dubna) se už tradičně jeden prolog..."

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744