absoluteBLACK rozšíří vaše obzory

Firem, které se snaží vylepšovat stávající běžně dostupné komponentové sady, je spousta. Dnes vám představíme sortiment jedné z nich, která se stará o...

Autor: Petr Bureš
absoluteBLACK rozšíří vaše obzory

Debaty na téma počet převodů a jejich kombinací jsou odjakživa zajímavé, a to nejen s přibývajícím počtem převodů, ale také díky jejich nově používaným poměrům. Řeší se devíti, desíti i jedenáctipastorkové kazety, jedno, dvou i trojpřevodníky mnoha standardů uchycení. No prostě ráj pro experimentátory, ale i výrobce náhradních alternativ.

Stačí tak mít k dispozici CNC stroj, schopného designéra a programátora a na světě může být značka nabízející praktické rozšíření vaší stávající kazety o největší pastorek, nebo naopak specifický jednopřevodník, který udělá z vašeho dosud 3x9 systému převodů nově 1x9, avšak s dramaticky jinak poskládanou převodovou skladbou.

Jednou z takovýchto značek je firmička absoluteBLACK, která se dá nazvat polsko-anglickou, jelikož design jejích komponentů vzniká v ostrovním království, zatímco vlastní frézování probíhá u našich severních sousedů.

Hned při prvním pohledu na konstrukci a provedení musíte konstatovat, že funkce je zde stavěna na podobně důležitou úroveň jako forma. A teď se nebavíme pouze o precizně frézovaných ozubeních převodníků a pastorků, ale také o jejich tvarech a všemožných detailech.

Výrobní sortiment firmy se soustředí na několik hlavních oblastí. První a nutno podotknout, že nejširší oblastí jsou převodníky a prakticky veškeré jejich variace včetně nejmodernějších jednopřevodníků kompatibilních se systémy 1x10 a 1x11. Firma pochopitelně přizpůsobuje svůj sortiment specifikám trhu, takže nabízí tyto převodníky s montážním tisícihranem jak pro kliky Sram, tak pro Race Face a nechybí ani speciální verze pro kliky Cannondale.

Co se převodníků týká, tak pro nadšence a zdatné jedince jsou v nabídce nově také oválné převodníky, které pomáhají naplno využít potenciálu šlapání s ohledem na tak zvaný mrtvý úhel.

Druhou oblastí v nabídce absoulutBLACK jsou rozšiřující pastorky zadních kazet. Firma umí nabídnout jak samostatné velké 40z. pastorky, tak jednokusový set čtyř největších pastorků v kombinaci 28/32/36/40z, který dokáže nahradit 4 největší pastorky u několika desetipastorkových kazet Shimana i Sramu, díky kterým dokážete postavit systém 1x10 s podobným rozsahem převodů, jakým disponuje 1x11.

Třetí a nejmladší oblastí jsou náboje. Tady je opět potřeba zmínit, že to, čím se zásadně liší od konkurence, je jejich forma. Ostatně o té napovídá již jejich název Black Diamond hubs. Kromě specifického tvarování těla náb stojí za zmínku také speciální magnetický zubatkový systém, který si podrobněji můžete prohlédnout v následujícím videu.

Firma pak nabízí ještě vlastní kotouče, zátky do představců nebo kladky do XX1 přehazovaček spolu se samolepkami a dalšími promo předměty. Více o kompletním sortimentu dováženém do Česka se dozvíte na stránkách www.cykloprofi.cz.

Foto: Petr Bureš

Přečteno - 13776x Tagy: servis komponenty absoluteblack
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. DoplňkyTEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
    TEST gripů Lizard Skins - široké nebo úzké?
  2. Tech newsNové brzdy Sram Maven bourají zažité mýty
    Nové brzdy Sram Maven bourají zažité mýty
  3. DoplňkyWTB přidává čtyři nové modely gripů
    WTB přidává čtyři nové modely gripů
  4. Tech newsWTB přináší nový Fat Bike plášť Bailiff
    WTB přináší nový Fat Bike plášť Bailiff
  5. DoplňkyFizik novinky 2024
    Fizik novinky 2024
  6. DoplňkyTrek přichází s novými SPD pedály
    Trek přichází s novými SPD pedály

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Jirinak - vloženo: 10.05.2015 v 09:34:47

    Ty naby jsou teda luxusni, magnetickej system taky a cenovka bohuzel taky.. ale je to skvost.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 BikerX - vloženo: 08.05.2015 v 08:26:03

    1x10 přestavba je pro většinu těch, co chtějí přejít na jednopřevodník naprosto jednoznačně nejlepší variantou. Ty oválný převodníky jsou oválný poměrně dost, docela rád bych je zkusil.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744