Cannondale představuje novou Moterru a Habit NEO

Představit hned dva nové modely současně se rozhodl Cannondale a jako oficiální datum narození jim předurčil uplynulou sobotu...

Autor: Petr Bureš
Foto: Ale Di Lullo & Cannondale
Cannondale představuje novou Moterru a Habit NEO

Americký Cannondale má většina z nás spojen především s hightech závodními koly napříč kategoriemi X- Country počínaje a silničními koly konče. Segment elektrokol sice nějaký ten pátek tahle značka také obsazovala, ale kromě kontroverzní Moterry první generace by se většina elektrobiků dala dosud zařadit do kategorie "zapomenutelných", resp. nevystupujících z řad běžných ebiků.

Toto se ale nyní mění, a to poměrně zásadním způsobem, protože Cannondale přichází s opravdu revoluční dvojicí modelů, které mají všechno, co má mít elektrobike současnosti a troufám si tvrdit, že i blízké budoucnosti.

Cannondale totiž v obou případech vsadil na karbon, na celoodpruženou platformu, na devětadvacítky, a navíc i na nejnovější generaci pohonu Bosch Performance CX 2020.

S čímkoliv, co nabízel Cannondale doposud v rámci svých elektrobiků, nemají tyto dvě novinky mnoho společného. Na původní Moterru zapomeňte, přichází nová generace elektrických biků Cannondale My 2020...

Co mají společného

Před tím, než si řekneme více podrobností o obou modelech, podíváme se na to, co mají naopak společného. A jak asi vidíte z prvních obrázků, je toho poměrně dost.

Obě nové platformy elektrobiků budou sjíždět z výroby nově výhradně v kombinaci karbonového předku a hliníkového zadku. Společné je pro ně také použití stejného průměru kol a čtyřčepového zavěšení zadní stavby.

Také téměř vodorovné umístění tlumiče pod horní rámovkou sdílejí obě modelové řady, ale tady je potřeba ještě dodat, že Cannondale, podobně jako například Specialized, řeší individuální přístup k jednotlivým velikostem rámů, a to jak co se týká délek jednotlivých trubek, tak rozdílně navržené kinematiky odpružení. Díky tomu může být optimalizován průběh a citlivost odpružení pro různě velké uživatele.

Nový Bosch

Ačkoliv se to podle označení nezdá, pro pohon je zde použita hlavní a dlouho očekávaná novinka od německé firmy Bosch, model Performance CX. Oproti předchozí generaci tento pohon výrazně zeštíhlel, ale především došlo k překopání komplet celého vnitřku. Nově už disponuje velkým převodníkem, podobně jako všechny ostatní středové pohony, a jeho konstrukce byla i tvarově optimalizována pro lepší průchodnost zadního kola. Co naopak zůstává, jsou ovládací prvky pohonu, které zde Cannondale využívá buď v základním provedení Purion s displejem a ovládáním u levé rukojeti, nebo nejvyšší model Kiox s barevným LCD, který najdete na vyšších modelech

Nové jsou také nabízené baterie. Zatímco základní modely disponují kapacitou 500 Wh, na vyšších modelech dostanete 625 Wh sestavu plně integrovaných článků.

Zajímavým detailem je pak také dvojice originálně navržených krytů pohonu. Jelikož jde v obou případech o poměrně agresivně pojaté stroje, u kterých se předpokládá zápřah v pořádném terénu, rozhodl se Cannondale ochránit poměrně subtilní pohon Bosch vlastním spodním magnesiovým krytem, který pro svou novinku vyvinul. Kryt slouží především pro mechanickou ochranu, ale plní i praktickou roli díky ventilačním průduchům. V neposlední řadě má pak na starost i kompaktní design spodní části rámu, která díky němu působí uceleně.

Druhý kryt je vyrobený z plastu a chrání kruhovou levou stranu motoru před odletujícími kameny. Nemohu se ale zbavit dojmu, že zatímco spodní kryt je opravdu funkční a brání poškození vlastní pohonné jednotky, tak tento postranní plastový kryt má spíše za úkol zakrýt logo Bosch a udělat na zákazníky tajuplný dojem a vyvolat otázku, co že je to pod ním vlastně skryto?

Poslední věcí, která je společnou pro oba dva modely, a na kterou jsme se s kolegy novináři zaměřili hned při prvním ohledání testbiků, jsou brzdy. Cannondale spojil údajně síly s Magurou a specialisté vyvinuli unikátní dvoudílné kotouče určené pro spolehlivé brzdění elektrobiků. Charakteristický pro ně není jenom jejich tvar a kombinace hliníkových unašečů s ocelovými brzdovými plochami, ale především obrovské průměry. Vpředu najdete 220mm kotouče vzadu pak 203mm kotouče, a to u všech modelů kromě základních, kde Magury střídají Sram Code.

A podobně je to i s příslušenstvím v podobě led světla Supernova M99 Mini Pro, které je ovládané přímo z řídítek speciálním integrovaným spínačem a napájeno z hlavní baterie. To však najdete pouze na topmodelech.

Pokračovat na: Habit NEO

Seznam stránek článku:

  1. Cannondale představuje novou Moterru a Habit NEO
  2. Habit NEO
  3. Nová Moterra
  4. Fotogalerie
Přečteno - 13048x Tagy: cannondale elektro tech2020
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsDirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
    DirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
  2. Tech newsNorco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
    Norco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
  3. Týmy a klubyCannondale Factory představil nový design dresů a kol
    Cannondale Factory představil nový design dresů a kol
  4. TechnikaFotogalerie: Cannondale Scalpel 2024
    Fotogalerie: Cannondale Scalpel 2024
  5. Tech newsCannondale přidává novému Scalpelu zdvih i rychlost
    Cannondale přidává novému Scalpelu zdvih i rychlost
  6. Tech newsJede nový Cannondale Scalpel na Cape Epic?
    Jede nový Cannondale Scalpel na Cape Epic?

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744