Chladná rozlučka se sezónou - ČT Author Cup 2016

Jsou roky, kdy počasí není Author Cupu nakloněno a to platilo pro letošní 21. ročník. Nejlépe se s tratí porvali Jitka Škarnitzlová a Pavel Boudný...

Autor: Jan Němec
Foto: Miloš Lubas
Chladná rozlučka se sezónou - ČT Author Cup 2016


Naprostým úspěchem týmu České spořitelny Accolade skončil letošní ČT Author Cup, ovládli obě hlavní kategorie a také soutěž týmů. Mezi ženami zvítězila Jitka Škarnitzlová, závod mužů vyhrál stejně jako vloni Pavel Boudný před dalším členem stáje Radima Kořínka Matoušem Ulmanem.

Oproti loňsku, kdy se hřebeny Jizerských hor vyhřívaly pod říjnovým sluníčkem, to letos bylo právě naopak. Sluníčko bylo vidět jen pár okamžiků na startu, pak ale nebesům vládla šeď, vrcholkům potom také drobné mrholení a pěkná zima. No, spíš kosa.

Na 3 500 bikerek a bikerů se s jedenadvacátým ročníkem popralo se ctí, zima nezima. Ale bylo znát, že ani profíci nebyli na výrazný tepelný skok, kdy se minulý týden závodilo na Vysočině v krátkých, ještě připravení. S oblečením laborovali jako začátečníci, mrzly jim ruce takovým způsobem, že je v cíli musel oblékat týmový mechanik...

Zrpvu to vypadalo, že by si sluníčko i dalo říct.... ale nedalo...


Pavel Boudný na špici, Martin Stošek vypadá, že má něco za lubem...


"Letos to bylo teda hodně tvrdý, hlavně tím počasím. Jsem rád, že to máme za sebou," říkal v cíli Pavel Boudný, který svůj druhý start v Jizerských horách proměnil ve druhé vítězství. 63 km dlouhý závod s 1500 metry převýšení zvládl těsně pod dvě hodiny, mimochodem o tři minuty pomaleji než vloni.

Premiérový start se vyvedl Martinu Stoškovi (Symbio+ Cannondale), který skončil třetí a za sebou nechal dva borce na cyklokrosových kolech Jiřího Nováka (CST Superior Brentjens) a Matěje Průdka (Česká spořitelna Accolade).

"Závod jsem jel úplně poprvý, vůbec jsem nevěděl, co od toho čekat, ale těšil jsem se, protože je to poslední závod sezony a ještě jak se mi to teď rozjelo, tak si to užívám. Počasí nebylo dobrý, to nevyšlo, ale bral jsem to jako velkou výzvu a šel jsem do toho naplno. Překvapil mě ten konec, ten závěrečnej sjezd, tam jsem trochu ztratil a tady v cíli na louce už s tím nešlo nic dělat," vysvětloval Martin Stošek, bronzový muž ČT Author Cupu 2016.


Zmrzlé ruce nedokázaly ani zapnout zip...


ČT Author Cup je závod, který je díky týmové soutěži svázán taktickými souboji a nejinak tomu bylo i letos. "Měl jsem taktiku, že to zkusím hned po startu roztáhnout ve stoupání z Josefáče. Pomáhal mi i Maty, nahoru jsme vyjeli už docela malá skupinka. Víceméně jsme takhle pokračovali až někam na hodinu a čtvrt trvání závodu, nejdřív odpadl Matěj Průdek, ale kluci ze Spořky zpomalili a on nás zase dolít. Tahal jsem ve směs jen já a Maty, jenže klukům se nechtělo jet a zpomalovali a zpomalovali až nás dolítli další lidi jako Bubla a Šíla. Bouda za to pak vzal na staďáku v Bedřichově, což mě celkem překvapilo, protože to na něj bylo hodně brzy :-) Ale zase skupinu roztrhal a zůstali jsme tam jen ve čtyřech až do cíle." A jak známo, Pavel Boudný si většinou nenechá vedení před cílem vzít. Stalo se tak i letos.

Po roční přestávce se královnu Jizerek stala Jitka Škarnitzlová. "Letos jsem ten závod jela po třetí a po třetí jsem taky vyhrála, takže jsem moc spokojená," radovala se Jíťa, která vloni vynechala kvůli zdravotním problémům. 

"Jela jsem ve skupině s Ivanou, nikam jsem nespěchala, pak jsem zaútočila až na Bedřichově u běžeckých tratí a povedlo se mi odjet a vyhrát," popsala svou cestu k vítězství Jitka.

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Chladná rozlučka se sezónou - ČT Author Cup 2016
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyČT Author Cup spouští první vlnu registrace: Využijte výhodnější startovné!
    ČT Author Cup spouští první vlnu registrace: Využijte výhodnější startovné!
  2. Ostatní závodyČT Author Cup je opět tu a s ním i konec bikové sezóny
    ČT Author Cup je opět tu a s ním i konec bikové sezóny
  3. ZávodyFotogalerie: ČT Author Cup 2022
    Fotogalerie: ČT Author Cup 2022
  4. Ostatní závodyPremiérovou MTB sezonu Petruš korunuje zlatem na ČT Author Cupu
    Premiérovou MTB sezonu Petruš korunuje zlatem na ČT Author Cupu
  5. Ostatní závodyZájem o ČT Author Cup neutichá, přihlášeno je téměř 3000 závodníků
    Zájem o ČT Author Cup neutichá, přihlášeno je téměř 3000 závodníků
  6. Ostatní závodyMarek Rauchfuss vítězem Author Šela Maratonu 2022
    Marek Rauchfuss vítězem Author Šela Maratonu 2022

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #5 Strenki - vloženo: 11.10.2016 v 09:40:22

    odpověď na panzdenda — #4 keby len 2683, zabudol si na zeny :) takze dokopy v cieli 2896 co je sialene a neuveritelne cislo, ktore si zasluzi nic ine len obdiv!

    Na Slovensku aj najsilnejsi maraton v Sulove horko tazko prekona hranicu 1000 ludi, holt tu nieje pretekanie na maratonoch ani zdaleka tak rozsirene. Pisal som to uz viac krat, Cechom mozme zapalenie pre MTB iba zavidiet.

    Na 2. stranu v okoli Bratislavy je velmi malo technicky teren, nie extremne prevysenie ale vitaz ma priemerku 25k/mh tak tie vase 30km/h po asfalte a rovine to musi byt iny grc :| Viem ze mate preteky ako Trilogy, Sudety ... chvala bohu za ne!

    Furt lepsie 3500 po rovine ako v krcme, v nakupnych centrach alebo doma na gauci

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #4 panzdenda - vloženo: 10.10.2016 v 22:52:20

    odpověď na Strenki — #3 Mtb závody jsou pro lidi a lidé takovou trať prostě chtějí, o čemž svědčí i velkolepý počet 2683 cyklistů v cíli, takže vše v naprostém pořádku. Pro porovnání třeba na Slovensku ve stejném termínu proběhla Hornonitrianská MTB tour s náročnější tratí, kterou dokončilo 17 cyklistů z 21 přihlášených...

    1. na tento komentář reaguje Strenki — #5
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #3 Strenki - vloženo: 10.10.2016 v 21:12:31

    Víťaz s priemerkou 31,53km/h, ďalší skvostný "MTB" maratón :(

    1. na tento komentář reaguje panzdenda — #4
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #2 petan - vloženo: 10.10.2016 v 19:33:40

    odpověď na zirecek — #1 Není to ani poprvý ani naposled co to někdo jel na silnici resp. krosce.

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #1 zirecek - vloženo: 10.10.2016 v 17:30:33

    Příště pojede na silničkách už větší polovina, :-).

    1. na tento komentář reaguje petan — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744