Co možná nevíte.... aneb střípky z Albstadtu

Během víkendu se toho v depu Světového poháru mihne tolik, že to zkrátka nelze zprostředkovat. Ale velmi rádi se s vámi podělíme o to nejzajímavější...

Autor: Jan Němec
Co možná nevíte.... aneb střípky z Albstadtu

 

Uklouzaný jako led byl okruh v Albstadtu. To mělo za následek jediné, obrovské množství pádů. Nevyhnul se v tréninku například ani Ondřeji Cinkovi, nevyhnul se Janě Czeczinkarové, nevyhnul se Tereze Němcové - Huříkové a dalším českým i zahraničním závodnicím. Ani Barboře Průdkové, která dorazila do cíle s rozervanou kombinézou odhalující místa, která má šanci spatřit asi jen málokdo. K zemi se poroučela celkem pětkrát, za všechno prý ale mohl první pád, který Barča okomentovala takto: sletěla jsem a zahačla jsem si sedlo za křak. Podle google translatoru si zahákla sedlo za strom.


Barbora Průdková


Tereza Tvarůžková


 

Jednou z nemnoha novinek 2017 v Albstadtu k vidění byl čistě závodní hardtail Bianchi Methanol CV, který pochopitelně sedlal i Jan Vastl. Výrobce novinku představil s podtitulkem "After Shock Control", jinými slovy tlumení vibrací. Společnost Countervail, která dodává karbon italskému Bianchi, vyvinula spolu s NASA speciální technologii, kdy mezi dvě vrstvy karbonu vkládá elastické vlákno. To má za úkol zabraňovat šíření vibrací v rámu a tím šetřit jezdce...

Bianchi Methanol CV 2017
Bianchi Methanol CV 2017


 

Sicherheitska aneb spínací špendlík. Právě taková ozdoba krášlila krk Jany Czeczinkarové. Nemohli jsme z ní ale vypáčit, jaký význam talisman má. Prý je to její tajemství. Můžeme tak spekulovat, jestli s ním měla připnuté číslo v Kutné Hoře, v Praze či Teplicích... Nebo s ním drželo při sobě úplně něco jiného? Ale abychom k "Cziczi" přidali ještě z jiného soudku - do závodu vyrazila s převodníkem s 28 zuby. "Ještě, že jsem to udělala!" říkala potom.


Dekolt Jany Czeczinkarové


 

Nino Schurter tak trochu dával najevo, že pojede na zbrusu novém kole. Skrýval ho tak, aby bylo jasné, že se jedná o novinku, ale důkladně natolik, aby si nikdo nemohl vyfotit detaily. Po závodě se se s ním ale přeci jen nechal vyfotit... Nový Scott Scale by měl být představen zhruba za měsíc.


Nino Schurter 


 

A ještě jednou Nino. Tentokrát s Absalonem. Další výborný duel těchto dvou králů současného mountainbikingu viděl Albstadt, závěr velmi podobný tomu v Londýně 2012, kde se radoval Jaroslav Kulhavý. V Německu se oba pánové rvali do posledního metru, byl to vskutku královský duel. Vítězně skončil pro Nina, který na cílové rovince přesprintoval Juliena a navýšil tak skóre vzájemných soubojů na 8:3. "Není tajemstvím, že okruh v Albstadtu nemám rád. Výjezdy jsou dlouhé a prudké, sjezdy zase nejsou technické natolik, aby byly znát rozdíly. Proto je pro mě první vítězství v Albstadtu hodně cenné, navíc v cílovém spurtu. Je to vážně extra pocit."


 

Robocop Jára. Famózní návrat do světového poháru Jaroslava Kulhavého, na který by si před závodem málokdo vsadil. Čtvrtým místem potěšil mnohé fanoušky a zaskočil soupeře. Sebejistotu na uklouzaném okruhu mu dodala speciální karbonová ortéza od kamaráda Váni - Honzy Vaňouse z Ústí nad Orlicí.  "Je to kamarád, začínal jsem s ním závodit. Dlouhý roky dělá s karbonem, opravuje karbonový rámy, dělá karbonový díly na letadla. Odlili jsme přesný odlitek ruky a během tří dnů mi udělal speciální ortézu na milimetr přesnou. Skládá se ze dvou částí, ale s tím spodkem jsem tady měl trochu problémy, neměl jsem v tom tolik cit. Nakonec mi to fyzioterapeut zatejpoval a dali jsme tam jenom ten vršek, kterej to hodně podržel. A kdybych spadnul, tak by to ruku zpevnilo a neohrozilo to oslabený vazy," vysvětlil Jára.


 

Francouzská kráska Pauline Ferrand Prevot nemá dobré období. Duhové pruhy jí sice sluší, ale na závodních okruzích se trápí, fuč je síla, agresivita a rychlost, kterými své soupeřky v loňském roce zdolávala. Nedokončila závod mistrovství Evropy a v neděli odstoupila také. Stejně jako vloni. 

Pauline Ferrand Prevot
Pauline Ferrand Prévot


 

Trápení Terezy Němcové - Huříkové na XCO tratích bohužel pokračuje. Albstadt jí vůbec nechutnal. 

hurikova


 

MVDP aneb Mathieu van der Poel byl na 34. místě nejvýše postaveným Nizozemcem! Ti mají dvě startovní místa v Riu a stále se o ně rvou tři závodníci. Rudi van Houts si nedávno vyrazil 4 zuby a v Albstadtu vůbec nestartoval, Michiel van der Heijden dojel až 54. Pro nominaci je zásadní top desítka...


 

 

V Německu se to opět hemžilo novinkami. Sram Eagle už není tím nejžhavějším, co bylo k vidění, každopádně se začíná výrazně šířit depem. Na strojích českých závodníků ale zatím zlatá sada chyběla. V La Bresse to už bude jinak... Objevila se například také nová vidlice Fox 32 SC v černé barvě na přepracovaných Meridách Ninety.Six 2017.


Zlatý Eagle. To to bude lítat!


 

Zatímco mezi muži byla hlavní pozornost soustředěna na dvojici Absalon - Schurter, v elitním závodě žen to byla Jenny Rissveds. Věkem ještě třiadvacítkářka sebou v prvním kole neuvěřitelně švihla. Nepříjemný pád ale přežila a pokračovala dál i s krvácejícím kolenem. Jezdila sedmá, šestá a do posledního kola najížděla pátá s 26vteřinovou ztrátou na stříbrnou pozici.... Finálové šesté kolo zajela za 13:38 minuty, což byl třetí nejrychlejší čas celého závodu /nejrychleji jela Annika Langvad první kolo za 13:09 min./ a dostala se až na druhé místo! V posledním kole předjela dvě olympijské vítězky a mistryni světa.


Jenny Rissveds 


 

Merida v rámci SP představila pár svých novinek na rok 2017: Big.Nine, Big.Seven, Ninety.Six a Big.Trail. Prvně jmenovaný hardtail jsme měli možnost i krátce otestovat, takže se můžete těšit na první jezdecké dojmy. Vloni představený full 96 letos dostal novou zadní stavbu a komplet elektronické řazení Shimano Di2 a ovládání vidlice a tlumiče Fox. Big.Trail se český dovozce značky Merida rozhodl na našem trhu neprodávat. 

Merida Big.Nine 2017
Merida Big.Nine 2017

Merida Ninety-Six 2017
Merida Ninety.Six 


 

 

Foto: Michal Červený, Jochen Haar

Přečteno - 14360x Tagy: světový pohár albstadt
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  2. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
  3. Světový pohárCo ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
    Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
  4. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  5. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
  6. Světový pohárHadi, pavouci a hvězdy mountainbikingu na startu SP 2024
    Hadi, pavouci a hvězdy mountainbikingu na startu SP 2024

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #9 jemen01 - vloženo: 27.05.2016 v 03:06:30

    odpověď na leszczynski — #8 presne souhlasim....spis obdivuju ty zavodaky kdyz jezdej takovy supy i kdyz jsou zdravodne v haji....vetsina lidi urcit nezavodi s antibiotikama nebo kdyz maj nejakej vaznejsi ''hardware''problem....

    to se zdravim nema nic spolecnyho... a ten tlak kdyz od tebe cekaj vyhrava stale ...jako velky respekt vsem co maj vykonnost na ty svetaky a zivej se tihmle sportem!

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #8 leszczynski - vloženo: 27.05.2016 v 02:08:58

    odpověď na Grungi — #7 Grungi, tvoje rozhořčení chápu. Ale nic není černobílé a nikdo z nás není stroj. Přijde nemoc nebo jiná zákeřná zdravotní komplikace a můžeš být mistr čehokoliv, a nepomůže ti to. Sám píšeš, že formu přes zimu nedokážeš udržet, ale podivuješ se nad výkonností jiných. Navíc ani nevíš, jak se píše slovo mistryně. Vtipné!

    1. na tento komentář reaguje jemen01 — #9
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #7 Grungi - vloženo: 26.05.2016 v 21:46:52

    odpověď na erik_cely — #6 nejezdím závodně, přes zimu pokaždé fyzicky úplně odejdu. To by se myslím, ale mistrini světa v cyklistice, cyklokrosu a horských kolech asi nemělo jen tak stát. navíc bez úrazu.. za další nebavíme se o Neff, ale o Prevot, která nastoupila, jela na 20 místě, pak se propadala a nakonec radši odstoupila. To samé závod před tím, tam dokonce ve štafetě na jednom kole ztratila přes minutu a půl.. bohužel se objevila aféra s motorky, tak se to jako vysvětlení nabízí i to jak ničila ostatní holky ve 23 letech ve všech disciplínách... najednou má výsledky horší než Kulhavý který se vracel po půl roce po úraze s kolenem!

    1. na tento komentář reaguje leszczynski — #8
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #6 erik_cely - vloženo: 26.05.2016 v 20:19:42

    odpověď na Grungi — #4 Díval jsem se na RedBull a tam říkali, že chtěla nastoupit, ale že ji klátí nějaká nemoc. A že na další svěťák ve Francii by měla nastoupit.

    Jinak nechápu to automatické podezírání z něčeho nekalého, když někomu odejde forma. Není první ani poslední z vrch. sportovců, koho to postihlo / postihne. Kdo více jezdíte, tak jistě víte, že udržet stabilní formu není lehké, obzvláště když přijdou zdrav. komplikace.

    1. na tento komentář reaguje Grungi — #7
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #5 Smejči - vloženo: 26.05.2016 v 10:39:30

    Líbí se mi humor v článku: ....zahačla jsem si sedlo za křak. Podle GOOGLE TRANSLATORU si zahákla sedlo za strom :-)

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #4 Grungi - vloženo: 26.05.2016 v 10:27:34

    odpověď na marco — #3 právě to si mysím také, ale stále očekávám alespoň nějaké vysvětlení od ní. To nikoho nezajímá takový výkonový propad od mistrině, světa bez úrazu ?

    1. na tento komentář reaguje erik_cely — #6
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #3 marco - vloženo: 25.05.2016 v 12:12:20

    odpověď na Grungi — #1 To je jednoduché neměla kolo s motorkem jako vloni a nemoc cyklistů astma udělá své.

    1. na tento komentář reaguje Grungi — #4
    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #2 Babaja - vloženo: 25.05.2016 v 04:45:58

    Jj, souhlas, dobrý počtení!!!

    Jen ta mega kazeta na tom Scottu Nina, to je děs :-)

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #1 Grungi - vloženo: 24.05.2016 v 20:24:16

    krásný článek, akorát stále nevím co se dějě s tou Prevotovou.

    Takle blbě nejezdil ani Jára, když se vrátil po úrazu kolene...

    1. na tento komentář reaguje marco — #3
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744