Cyklokrosové Colnago Prestige Radomíra Šimůnka

Podívejte se, na jakém materiálu vyrazí na mistrovství světa cyklokrosař Radomír Šimůnek ...

Autor: Michal Červený
Cyklokrosové Colnago Prestige Radomíra Šimůnka

Stejně jako Zdeněk Štybar s Novým rokem přesedlal na růžový Specialized, také náš druhý nejlepší cyklokrosař Radomír Šimůnek změnil částečně materiál. Jeho belgická stáj BKCP PowerPlus vyměnila rámy Stevens za Colnago a také Šimůnek si nedlouho potom připsal velký úspěch, když skončil třetí v závodě světového poháru. 

Italskou klasiku z Cambiaga asi není třeba moc představovat. Kola vyrábí od roku 1954. Radomírův rám Prestige je tím dražším z dvojice v aktuláním katalogu a na jeho vývoji se podílel Sven Nys.
Přední rámový trojúhelník je karbonový monokok, který by se měl vyznačovat velkou tuhostí a nízkou hmotností. Krátká karbonová zadní stavba je potom vlepena do spojek.
Zvláštností je vzpěra mezi horní a sedlovou trubkou. I za tou najdeme jméno Svena Nyse a její tvar by měl usnadňovat nošení kola na rameni, byť závodníci většinou nosí kolo více vpředu.

"Rozdíl moc nepoznám, nejsem typ závodníka, který cítí každý detail..." přiznává otevřeně syn legendárního cyklokrosaře a trojnásobného světového šampiona. "Ale co jsem odposlouchal od kluků, tak Colnago je trochu měkkčí a lépe se chová v terénu. Pocítil jsem jinou geometrii. Na Colnagu sedím o pět milimetrů blíže k představci a snadněji se tak projíždí zatáčky." dodává Šimon ke změně uprostřed sezony.
 

Komponenty používá stejné, jako na předchozím kole. Jedinou výjimkou je sedlovka Colnago s masivním zámkem se dvěma šrouby.
Radomír Šimůnek byl jedním z prvních závodníků, kteří v cyklokrosu začali používat elektronickou sadu Shimano Dura-Ace Di2. A po dlouhodobých zkušenostech nedá na revoluční "bzučící" sadu s drátky dopustit.

"Di2 je úžasná!" pochvaluje si Radek. "Kde je bláto a voda a ostatním závodníkům odcházejí mechanické páky, tak elektrika funguje pořád stejně. Navíc se po každém závodě nemusí pořád měnit lanka a bovdeny a všechno znovu štelovat. Prostě to funguje stejně po celý rok."
Že by během závodu došla v řazení "šťáva" prý opravdu nehrozí. "S baterkou není problém. Vklidu vydrží i měsíc. Pro jistotu je tam indikátor stavu baterie." dodává k Li-ion akumulátoru s napětím 7,4V připevněnému na spodní rámové trubce. 

Logo Dura-Ace nesou také 172,5 milimetrů dlouhé kliky s převodníky se 46 a 38 zuby, kazeta CS-7900 s deseti pastorky od 12 do 25 zubů, přičemž čtyři nejmenší jsou titanové a zapletená kola na nízkých karbonových ráfcích s galuskami Dougast.
Kokpit je tvořen značkou Pro, konkrétně hliníkovou řadou Vibe 7S.

Tým BKCP PowerPlus používá brzdy TRP a ač model CR950 není tím nejvyšším, nabízí karbonová ramínka a titanové šrouby. Stejně jako Štybar vozí i Radek žluté brzdové špalíky Yello King od SwissStopu.


Colnago je při stejném osazení přibližně o 150 gramů lehčí než předchozí Šimonův Stevens. Celé kolo tak váží 7,6 kilogramů.

Pokračovat na: Fotogalerie

Seznam stránek článku:

  1. Cyklokrosové Colnago Prestige Radomíra Šimůnka
  2. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsColnago C68 Gravel - umělecké dílo pro fajnšmekry
    Colnago C68 Gravel - umělecké dílo pro fajnšmekry
  2. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024
  3. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  4. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  5. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  6. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #12 Vomi - vloženo: 31.01.2012 v 11:11:16

    odpověď na Jaroslav Aster — #11 Za sucha bych souhlasil, ale pokud si pamatuji ten sjezd, tak sucho nebylo a to ve spojení s karbonovým ráfkem zrovna hitparáda není.

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #11 Jaroslav Aster - vloženo: 30.01.2012 v 22:20:12

    odpověď na Vomi — #10 Myslím, že by neustaly, protože už současné brzdy mají dostatečný výkon, jen plášť to nedokáže přenést na aslfalt. Kotoučové brzdy v tom nic nezmění.

    1. na tento komentář reaguje Vomi — #12
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #10 Vomi - vloženo: 30.01.2012 v 21:20:41

    odpověď na Josef — #9 Jezdcům je to, myslím, naprosto jedno. Když jim to vrazí dodavatelé kol a řeknou jezdi, tak se to prosadí. Ale tak Voecklerovy vpády na dvorečky pod kopcem by tím ustat mohly. (:

    1. na tento komentář reaguje Jaroslav Aster — #11
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #9 Josef - vloženo: 30.01.2012 v 21:07:55

    odpověď na Derchnije — #7 U některých crosových kol se již mechanické kotoučovky objevují. Na silnici je to pořád hodně sporné, ale více jak polovina pelotonu si myslí, že do 3 let je to tady taky. Osobně si myslím, že stačí aby s kotouči vyrazil jeden uznávaný profi jezdec a mají to všichni.

    1. na tento komentář reaguje Vomi — #10
    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #8 Alabama - vloženo: 30.01.2012 v 09:28:43

    odpověď na Derchnije — #7 Řekl bych, že kombinace dvou důvodů: 1) není třeba moc brzdit, tudíž nároky na brzdy nejsou veliké a ráfkové brzdy postačují, 2) hmotnost - ráfkovky jsou nejspíš o malinko lehčí, ale hlavně kladou menší nároky na tuhost výpletu, tedy další úbytek hmotnosti.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #7 Derchnije - vloženo: 30.01.2012 v 07:58:43

    Muzete me prosim napsat, proc se u techto kol nevozi kotoucove brzdy? diky

    1. na tento komentář reaguje Alabama — #8
    2. na tento komentář reaguje Josef — #9
    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #6 Kubas - vloženo: 27.01.2012 v 21:39:24

    odpověď na Sul — #4 jo možná poznáš.. ale když sedíš na kole za 20 tis a pak sedneš na kolo za 150 tis. Ale jak sedneš na dvě různé kola za 150 tis. tak nepoznáš (to je kvalita v jaké se tihle borci pohybují a je jedno jakou značku zrovna vozí, mají špičkové zboží), pokud nejsi např. Mark Cavendish. A u Šimona, pokud mu vyhovovalo co měl a teď opět vhovuje co má, tak proč to řešit ;-)

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #5 Josef - vloženo: 27.01.2012 v 18:08:36

    odpověď na Sul — #4 Já myslím, že Šimon se nechce pouštět do nějakých velkých úvah a diskuzí (to nechává na nás). Samozřejmě pozná co je dobré a co ne.

    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #4 Sul - vloženo: 27.01.2012 v 11:55:32

    tohle se mi moc líbí: "Rozdíl moc nepoznám, nejsem typ závodníka, který cítí každý detail..." a to je to top jezdec co má nalítáno mraky kilometrů a pod zadkem se mu vystřídalo rámů. ale kdejakej "sváteční" jezdec pozná tuhost rámu a jak jede, nebo nejede

    1. na tento komentář reaguje Josef — #5
    2. na tento komentář reaguje Kubas — #6
    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #3 huheh - vloženo: 26.01.2012 v 19:35:09

    Hlavně by si měl vyměnit kladky na to MS :-)

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #2 neEL - vloženo: 26.01.2012 v 13:58:54

    odpověď na EL — #1 Čti pozorněji. Nikde není napsáno, že byl první.

    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #1 EL - vloženo: 26.01.2012 v 12:26:26

    "Radomír Šimůnek byl jedním z prvních závodníků, kteří v cyklokrosu začali používat elektronickou sadu Shimano Dura-Ace Di2."...to je přece nesmysl. Nys ji vozí už snad třetí sezónu, Albert ji vozil i loni, kdy Šimůnek elektice nevěřil a vozil ještě mechaniku

    1. na tento komentář reaguje neEL — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744