Dolní Morava bude hostit dva šampionáty - maratonský a první e-mtb

Středisko na úpatí Králického Sněžníku po úspěšné loňské premiéře dostalo důvěru a bude v jeden víkend hostit hned dva domácí mistráky...

Autor: Jan Němec
Dolní Morava bude hostit dva šampionáty - maratonský a první e-mtb

 

 

Kolem Králického Sněžníku se cyklisté vydají teprve po druhé, když se loni odehrál premiérový závod v rámci seriálu Nova Cup. Tehdy více jak stokilometrovou generálku na mistrovství vyhrál Marek Rauchfuss.

„Závod jsem si maximálně užíval a kolikrát jsme si každý z kluků, co jsme jeli, prošli nějakou krizí. Mně se strašně líbily traily přes česko-polské hranice. To byla bomba! Škoda, že to není závod v UCI sérii, protože ta náročnost je fakt brutální,” komentoval závod na Dolní Moravě v roce 2019 vítěz Marek Rauchfuss. 

“Tady v Čechách si troufám říct, že nic podobného není, protože ty kopce jsou dlouhé a těžké,” zdůraznil po závodě Filip Adel, jenž má do sezony skvěle našlápnuto. V silné konkurenci totiž vyhrál těžký úvod Českého poháru XCM - Extrém Bike Most - reportáž ZDE.

Původní trasa závodu na Dolní Moravě se v některých detailech liší. Velké změny zaznamenala Niceboy jízda, respektive trasa B na 56 km / 1800 m.

“Niceboy jízda je na rozdíl od minulého roku technicky zlehčená, odpadly extrémní úseky jako jsou výjezdy a sjezdy. Z úvodu trasy jsme také vynechali výjezd ke Stezce v oblacích a náročný trail kolem Klepáče. Trasa bude zábavná a hravá,” přibližuje designové změny trasy Véna Hornych, znám svým někdy až extremistickým přístupem k trasování. 

“Zato Corny jízda, na které se jede národní šampionát, bude nefalšovaný mountain biking, který účastníci znají jak z Nova Cupu, tak pohárových závodů. Ti si užijí prvotní výjezd ke Stezce v oblacích, ale i dlouhé hraniční traily,” dává najevo náročnost závodu trasér Véna Hornych. Už vloni vzbudil závod s parametry 107 km / 3333 m mnoho kladných, ale i řekněme vypjatých emocí. 

 

 

“Počty osob na jednotlivých trasách máme omezeny. Přesto neočekáváme, že bychom někoho na dlouhé trase odmítli. Věříme, že se na startu sejde absolutní špička. Účast nám potvrdil i český šampión v XCO Ondřej Cink i vicemistr světa v maratonu Kristián Hynek,” komentuje z organizačního týmu Nova Cupu Filip Švestka. 

Podle našich informací se na závod do Dolní Moravy chystá pochopitelně i obhájce maratonského titulu Martin Stošek a rovněž i Jaroslav Kulhavý, který má na svém kontě už celkem tři domácí tituly, od toho posledního je to ovšem dlouhých osm let - 1. Jestřebí hory 2007, 2. Malevil Cup 2010 a 3. Šela 2012. 

Jaroslav Kulhavý by také mohl být nápomocen při přípravě okruhu pro premiérové mistrovství ČR XCO e-biků, které se organizátoři rozhodli uspořádat po vzoru loňského světového šampionátu v Kanadě, kde právě Jára startoval jako jediný český zástupce. Jeho postoj k závodnímu pojetí e-biků ovšem není nijak pozitivní...

MČR e-mtb je naplánováno na neděli, hned po maratonském šampionátu. Vypsány jsou 4 kategorie - muži + ženy Elite a Hobby a v plánu je postavit okruh o cca délce 3 km. Víc toho zatím není známo. "Věříme, že se zúčastní i užší česká závodní špička, která jej bude brát jako zajímavé zpestření celého závodního víkendu. Závod je vypsán pro elitní kategorie i pro amatéry,” přibližuje nedělní program Filip Švestka, jenž zve na pomezí Orlických hor a Jeseníků. "Dolní Morava je ideálním střediskem pro rodinnou dovolenou a doporučujeme tam strávit celý víkend." 


V rámci doprovodného programu mohou účastníci využít místní atrakce, jako jsou nová Mamutí horská dráha, Stezka v oblacích, vodní svět, zážitkové a adrenalinové parky či jiné aktivity.

Okázalé budou nejen ceny pro vítěze. Pro národní šampionku a šampiona připravila Škoda Auto ČR propůjčení vozu Octavia na tři měsíce. V závodě e-bike získá vítěz a vítězka elektrokola značky Škoda. 

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsDirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
    DirtySixer chce rozjet výrobu obřích 32" a 36" elektrokol
  2. Tech newsNorco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
    Norco přechází na Bosch u Sight i Range VLT
  3. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  4. Testy - RecenzeTEST: Crussis Legend 68
    TEST: Crussis Legend 68
  5. Tech newsCanyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
    Canyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
  6. Tech newsMerida představuje eTRILOGY
    Merida představuje eTRILOGY

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Honza S. - vloženo: 14.07.2020 v 23:03:20

    odpověď na trance28 — #1 Nikdo ho nepotřebuje, ale organizátoři na to teprve musí přijít. :-)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 trance28 - vloženo: 14.07.2020 v 22:21:55

    Skutecne nekdo potrebuje mistrak v eshitech? Kam ten svet speje...

    1. na tento komentář reaguje Honza S. — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744