Drásal slibuje drama, na startu čerstvý mistr Evropy XCM Seewald

Dres mistra maratonského mistra Evropy Seewald poprvé provětrá na Drásalovi. Jaký bude souboj s armádou "spořínků" v čele s Kulhavým?

Autor: Jan Němec
Foto: Miloš Lubas
Drásal slibuje drama, na startu čerstvý mistr Evropy XCM Seewald

 

 

 

 

Nejvýše hodnocený domácí maratonský závod Drásal, jenž je součástí seriálu Kolo pro život, slibuje závodní drama. Alespoň tedy na trati 117 km, která je zařazená do kategorie UCI 1 a do Holešova míří kromě české špičky i slušné zastoupení zahraničních účastníků. Hlavní hvězdou bude čerstvý mistr Evropy v maratonu Němec Andreas Seewald, člen české stáje Canyon Northwave.

 

„Věřím, že Andreas ukáže svou výbornou formu. Drásal není nic jednoduchého, je to dlouhý závod, možná že mu jenom budou chybět dlouhé kopce, na kterých je famózní,“ říká manažer celku Kristián Hynek, jenž na startu bude stát s ním. Chybět naopak bude týmová a zároveň světová jednička UCI žebříčku Martin Stošek.

Andreas Seewald...

„Martin z nás závodí nejdéle, už v únoru startoval na XCO závodech v Turecku, jel všechny etapáky a maratony. Je čas na krátký odpočinek, to hlavní teprve přijde. Andreas vinou velmi striktních restrikcí v Německu nemohl s námi absolvovat soustředění na Kanárech, v podstatě se připravoval na skialpech, zatímco my najížděli kilometry v teple. Postupně se rozjíždí a jde mu to moc dobře,“ chválí Kristián svého německého koně, pro nějž to bude druhý český start, poprvé se představil na KPŽ Orlík.   

Do závodu by měli nastoupit bikeři z osmi zemí a kromě Seewalda s Hynkem se o vítězství bude rvát i velmi silná armáda „spořínků“. Obhajovat loňské vítězství bude Jaroslav Kulhavý, spolu s ním Matouš Ulman a Marek Rauchfuss. I Slovák Tomáš Višňovský, který vloni vyhrál Obra, se letos přidá ke svým parťákům z týmu Česká spořitelna Accolade na trati 117 km s převýšením 3 327 m.

Skupinku lídrů na trase "A" vede Jan Strož...

 

Do pořadí by mohla promluvit i dvojice členů celku D2 Mont Merida Jan Strož a Filip Rydval.

 

Závod vynechává další výrazná postava domácí maratonské scény Filip Adel (Superior Velsbike). „Jsem po mistrovství Evropy pořád dost rozbitej,“ uvedl krátce Filip, vítěz dvou ze tří závodů Českého poháru XCM 2021.

Na tomto místě se sluší vzpomenout, že osmadvacátý ročník bude poprvé z cyklistického nebe sledovat jeden z jeho duchovních otců, Jarda Ondrušák. Ti, kdo tohoto skromného člověka dobře znali, si na něj určitě nejen v průběhu závodu vzpomenou; v sandálech, zeleném drásalovském tričku, kraťasech a s nezbytným batůžkem... Jardo, dodatečně díky za všechno! 

 

Velmi slabé zastoupení bude mít startovní pole elitních žen, kam jsou přihlášeny pouze čtyři bikerky, z toho pouze dvě české zástupkyně – Klára Pavelková (SupGirls) a Nikol Flašarová (Eleven Head Cyklolive).  

 

Na celkovou slabou účast naříkají i pořadatelé. „Závody se kumulují, v kratším časovém úseku jich je více. Ale hlavně lidi si zvykli potkávat se méně, jestli vůbec. Zlenivěli. Strašně moc jich říkalo, že neví, jestli se pojede, nebo ne. Když nemají motivaci, často se přestanou sportu věnovat úplně,“ svěřil se Ondra Fojtík na serveru iDnes.cz na doprovodný jev protiepidemických opatření. Čísla mluví v případě Drásala jasnou řečí. „U nás se účast stabilizovala na hladině kolem dvou tisíc lidí. Teď nejsme ani na polovině. Pak je hodně náročné závod uspořádat,“ poznamenal Fojtík.

Kapitán Ondra Fojtík 

Osmadvacátý ročník Drásala startuje zítra ráno, vítěz klasiky by se měl objevit v cíli v zámecké zahradě po poledni, později pak dorazí i nejrychlejší ze 173km trati Obra.

Závod se pojede jako memoriál Jaromíra Ondrušáka, jeden ze spoluzakladatelů Drásala, jenž zemřel letos v lednu.

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  2. Ostatní závodyNejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí
    Nejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí
  3. Ostatní závodyBylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě
    Bylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě
  4. Ostatní závodyFilip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká
    Filip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká
  5. Ostatní závodyKulhavý s Adelem zbrojí na Cape Epic
    Kulhavý s Adelem zbrojí na Cape Epic
  6. Ostatní závodySunshine Cup: Terpstra a Hudyma zvítězili v Tochni, Čábelická 3.
    Sunshine Cup: Terpstra a Hudyma zvítězili v Tochni, Čábelická 3.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 Pavel Nový - vloženo: 27.06.2021 v 20:39:47

    odpověď na Frybis — #3 tak to, co tu píšeš, může být pro někoho taky bajkový zážitek. Lidi jsou líný, tak se nechaj změřit, otestovat, nafetovat a maj pocit, že díky tomu vyhrajou olympiádu. Každé zboží má svého kupce. Klobouk dolu, že takový byznys frčí. Tohle je prostě kolotoč ekonomiky a to nezměníš

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 Frybis - vloženo: 27.06.2021 v 13:37:19

    Tak v KPŽ nejde o bikový zážitek, ale o počet startujících. Hlavně ať startovné zaplatí co nejvíc "jednonohých", co si na startu udělají selfie, udělaj si tréninkový plán dle Berana, zobnou nějakou chemickou sračku a všichni jim vysvětlí, že si na příští rok musí koupit kolo od jednoho z partnerů aby ty tři kořeny na trati nějak dali :-)

    1. na tento komentář reaguje Pavel Nový — #4
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 panzdenda - vloženo: 26.06.2021 v 21:04:20

    odpověď na tomfreedom — #1 Je to tak. Za hodně peněz málo muziky. Dodnes opatruju velice kvalitní čepici, památku na starého dobrého Drásala, kdy se do něj nemotalo Kolo o život ani vyčůranej Fója, který okem nemrkaje nezaplatil mé partnerce vyhranou tisícovku před lety na Obrovi...

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 tomfreedom - vloženo: 26.06.2021 v 08:38:01

    Já loni jel. Letos ne. Není to kvůli kumulaci závodu ani zlenivění. Je za tím nenažranost pořadatelů a jejich každoroční zdražování startovného ne o jednotky, ale desítky procent. Takto mají polovinu závodníků a v součtu vyberou stejně míň. A já si dnes dám hezký lokální závod za 250,-

    1. na tento komentář reaguje panzdenda — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744