Filip Adel nakonec vítězství v MTB Trilogy obhájil

Jubilejní desátý ročník etapového závodu Kupkolo.cz MTB Trilogy vyhrál obhájce Adel po souboji s Rauchfussem, enduro ovládl Bláha...

Autor: Jan Němec
Foto: Filip Šimek a Facebook Trilogy
Filip Adel nakonec vítězství v MTB Trilogy obhájil

 
Etapový závod Kupkolo.cz MTB Trilogy v letošním roce slavil desáté výročí, odehrál se minulých dnech od 2. do 6. července, samozřejmě se zázemím v Teplicích nad Metují. Letošní jubilejní ročník pořadatelé svůj podnik zaregistrovali v kalendáři UCI jako Stage race kategorie S2 a MTB Trilogy se tak stal první český etapák zařazený v domácím Škoda Auto ČP XCM a zároveň i v mezinárodním kalendáři závodů UCI. Během pěti závodních dnů bikeři na nejdelší variantě ujeli zhruba 292 km a nastoupali přes 11 000 m. Závodníci v kategorii Enduro pak měli v jednotlivých etapách celkem 43 měřených úseků.

Pro Trilogy je typická velmi náročná trať z dílny Vény Hornycha, který ani letos nevystoupil ze svého stínu a závodníkům připravil další extrémní podmínky a nezapomenutelné zážitky.

Od prvního dne mezi sebou o vítězství bojovali dva bikeři: loňský vítěz Filip Adel (Superior Velsbike) a vítěz z roku 2018 Marek Rauchfuss (Česká spořitelna Accolade), který vyhrál prolog a do dalších, hlavních etap si nesl více než minutovou výhodu. Tu ale definitivně ztratil ve třetí etapě vinou pádu. 

"V pondělí jsem měl pád, musel jsem rovnat řídítka a pak jsem v přemíře snahy udělal nějaký chyby, Adlik toho využil, nebyl jsem schopen ho dojet. Poslední etapu jsem na něj šel se ztrátou, byla to super etapa na Trutnov Trails, ale Adlik si mě hlídal a vyhrál tak celkově," vypověděl Mára Rauchfuss, jenž startoval v MTB Trilogy teprve podruhé. 

"V roce 2018 jsem vyhrál na pevňáku bez teleskopu, letos jsem jel na fullu s teleskopem a stejně to bylo hodně náročný. Takové extrémní terény se v závodech nenajdou, mluvil jsem tam s několika lidma ze zahraničí, je docela hodně lidí, kteří to vyhledávají. Je škoda, že závod nemá propagaci a mediální zásah, myslím, že má potenciál," řekl Ráfek, jehož týmový kolega Tomáš Višňovský vyhrál včerejší závěrečnou etapu.

 

Filip Adel tak po pěti dnech a po téměř třech stovkách kilometrů zvítězil o minutu a čtvrt. Zde je jeho výpověď: "Do první etapy jsem šel po prologu se ztrátou jak na Marka, tak Tomáše. Tuhle etapu, která vede po trati legendárních Sudet dobře znám a mám jí rád. Tomáš přitápěl už od začátku pod kotlem a držel to na samotný hraně i směrem dolů. To se mu v jednom ze sjezdů nevyplatilo a zůstal tam s defektem. V první etapě nabral velkou ztrátu a v podstatě se vyřadil ze hry o vítězství. Druhá etapa byla extrémní, sjezdy byly strašně těžký a bylo důležitý neudělat chybu. Ta ale přišla a tak jsem se po dlouhý době vyválel. Sebral jsem se ale rychle a etapu jsem dokázal v závěru ještě těsně vyhrát. Do třetí etapy jsem šel s tím, že budu chtít odmazat něco z Markova náskoku. Měl jsem z loňska vytipovaný místo v závěru, kde jsem to chtěl zkusit. Marek ale udělal dříve v nejtěžším sjezdu dne chybu a šel k zemi. Ze začátku to vypadalo, že se sebere a jedeme ve dvou dál, ale musel být trochu rozhozený. Pod sjezdem jsem se v depu otočil a byla tam díra, tak jsem se to snažil podržet zbývající hodinu do cíle. Nakonec jsem přijel asi minutu za sólo jedoucím Tomášem a skoro tři minuty před Markem, takže se karty před poslední etapou obrátily a já do ní šel s více než minutovým náskokem. Poslední, v rámci Trilogy nejlehčí etapa, vedla na Trutnov Trails. Čekal jsem, že Marek s Tomášem budou mít taktiku, jak mě o celkový vedení připraví. Tomáš mi sice dokázal zabrnkat na nervy v jednom ze singlů, kde jsem si nepohlídal pozici, ale to bylo asi tak všechno. Náskok jsem si nakonec v pohodě pohlídal," vypověděl Filip Adel, jenž si tak upevnil v průběžném vedení seriálu Českého poháru XCM.

A co bylo podle něj klíčové k obhajobě vítězství? "Skvěle fungující kolo, slušná forma a trocha štěstí. Za celých 5 dnů jsem i v těch extrémních podmínkách nemusel řešit na kole sebemenší drobnost. Místy to bylo směrem dolů dost na srdce, ale to už k Trilogy patří. Nutno říct, že pokud by fyzicky skvěle připravený Tomáš Višňovský zůstal po první etapě k ruce v té době vedoucímu Markovi, měl bych cestu za vítězstvím rozhodně těžší."

Kategorii žen ovládly dvě zahraniční závodnice, zvítězila devětačtyřicetiletá matadorka, několikanásobná mistryně Německa v XCO Katrin Schwing (KS Trek), druhé Belgičance Saře Michielsens nadělila osmnáct minut! Třetí pak dojela nejlepší česká bikerka, loňská vítězka Lenka Fridrichová (Ghost Team) ztratila na vítězku bezmála dvě hodiny.

Soutěži Enduro ovládli jezdci v barvách Rock Machine Vojtěch Bláha a František Žilák, po 43 erzetách je dělila necelá minuta. Třetí skončil Jakub Pavlas (Bikestrike.com). Ženám pak kralovala Fejola Nestlerová před německou bikerkou Sylvií Schmidt.

Kompletní výsledky ZDE 

Přečteno - 7678x Tagy: český pohár etapáky mtb trilogy filip adel
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyBylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě
    Bylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě
  2. Ostatní závodyFilip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká
    Filip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká
  3. Ostatní závodyKulhavý s Adelem zbrojí na Cape Epic
    Kulhavý s Adelem zbrojí na Cape Epic
  4. Český pohárSouboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
    Souboj Boroš vs. Štybar na MČR je zbožné přání, favoritem na domácí titul je táborský rodák
  5. Český pohárMistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
    Mistrovství ČR v cyklokrosu hostí Tábor, bude to generálka na MS
  6. Český pohárSP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová
    SP CX Val di Sole: V u23 Zemanová vítězí, Hladíková bronzová

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Strenki - vloženo: 11.07.2021 v 12:49:56

    Vidíme sa o rok na štartu Trilogy 2022 :) Poďte aj vy!

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744