František Raboň opouští silnici, zatím jen na rok jde na biky

Raboň týmovým kolegou Sausera a Kulhavého? Ne, to není utopie. Příští rok stráví na horských kolech...

Autor: Jan Němec
František Raboň opouští silnici, zatím jen na rok jde na biky

Trojnásobný mistr republiky v silniční časovce František Raboň přestupuje na horská kola. Překvapivou zprávu před malou chvílí oznámil na tiskové konferenci v Praze. Stane se členem formace Specialized Racing a tím pádem týmovým kolegou Terezy Huříkové a Jaroslava Kulhavého.

"Věnovat se budu zatím jen maratonům, cross country si zatím představit nedovedu. Prioritou pro mě budou zahraniční maratony a etapáky, finální program budu vědět na konci ledna. Každopádně se na nějakých závodech doma určitě objevím," oznámil třicetiletý Raboň, kterému letos vypršela smlouva v Bakalově silniční ProTour stáji Omega Pharma - Quick-Step. Nové angažmá v továrním bikovém týmu podepsal na rok.

"Situace na silnici je katastrofická, jednání se Specialized Racing šla hladce a velmi rychle, upeklo se to za jeden jediný týden. V první chvíli jsem reagoval, jestli se náhodou nezbláznili, ale pak jsem si řekl proč ne. Nápad mě začal bavit a jsem nastavenej na horský kola. Chci dokázat, že tento krok nebyl omyl," nechal se slyšet otec pětiměsíční Melisy, který po své rozlučce s Quick-Stepem dostal jedinou nabídku ze silnice.

"Měl jsem prakticky jedinou nabídku z hradeckého Bauknecht Author, chtěl bych za ní touto cestou poděkovat panu Vávrovi. Chci ale zůstat v těch nejvyšších patrech cyklistiky, proto jsem zvolil tuto cestu."

Fery, jak jej znají a oslovují kamarádi a cyklisté, tak zůstane i nadále na kolech Specialized. Ve změně silničky za bika nevidí zásadní problém. V pondělí byl na nastavení posedu. Jediné, po čem se sháněl, byly rohy.

"Jsem na ně zvyklý," smál se. "Závodní zkušenosti s bikama mám spíše z juniorských let, kdy jsem na nich závodil. Běžně ale na biku trénuju, zejména doma v zimě. Na kolech Specialized budu už čtvrtým rokem a jsem za to moc rád, spolupráce vždycky fungovala perfektně. Hodně to pomohlo při mém rozhodování, jestli jít na biky."

V americké stáji tak budou už tři Češi. Před pěti lety naprosto utopický scénář. "Vypadá to, že mám důvěru majitelů týmu. Mike si český cyklisty oblíbil hodně, ví, že mají vůli makat a dosáhnout svých cílů. Tři Češi v týmu? Kdyby to nechtěli, tak to dělat nebudou, je to pro nás pěkný příběh. Pravda je, že to není úplně běžný, aby silničáři přestupovali na biky. Ale situace na silnici je opravdu špatná. Já doufám, že to pomůže našemu sportu," řekl Zdeněk Löffelmann.

Foto: Michal Červený

Přečteno - 13508x Tagy: specialized františek raboň
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  2. TechnikaFotogalerie: Specialized Epic 8
    Fotogalerie: Specialized Epic 8
  3. Tech newsSpecialized Epic 8 - ve znamení 120
    Specialized Epic 8 - ve znamení 120
  4. Týmy a klubyRouvy Specialized 2024
    Rouvy Specialized 2024
  5. Testy - RecenzeSpecialized uvádí nové Propero
    Specialized uvádí nové Propero
  6. Tech newsSpecialized posílil své Turbo Kenevo SL 2
    Specialized posílil své Turbo Kenevo SL 2

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #30 David-kamenická - vloženo: 03.12.2013 v 10:07:49

    odpověď na IvankaStribrna — #29 To na foru JAL se nesmí jména Stíbrná, Fošumová, Grill moje jméno, Cigiho a ještě dalších vůbec objevit - to se hned maže!! No jo JALka....

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #29 IvankaStribrna - vloženo: 27.11.2013 v 12:55:22

    No nahodou muj přítel Cigo z čb jezdí taky bajky i krosy - sice za seniory - ale jde mu to dobře- tedy s mojí velkou pomocí a taky s pomocí zde píšící p.Fošumové..

    1. na tento komentář reaguje David-kamenická — #30
    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #28 bagr - vloženo: 25.11.2013 v 10:06:51

    No jestli bude taky jezdit amatersky zavody ve stylu Kolo o zivot jako Hruska tak to bude dost ubohy a trapny konec jeho kariery.

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #27 Petr V. - vloženo: 24.11.2013 v 09:50:13

    Good luck Fery !!!

    odpověz na tento komentář
  5. avatar
    #26 stoural - vloženo: 23.11.2013 v 18:09:59

    Myslím, že tak jak pro bikera není jednoduché přejít na silnici a závodit tam, tak je těžké pro silničáře přejít na biky. Bajkové maratony jsou především o zkušenostech ... bohužel uprostřed lesa nebude mít Franta za sebou mechaničák, aby mu vyměnil kolo ... Člověk si na biku bohužel s 90% problémů, které se mu při závodě (zvlášť při maratonu) přihodí, musí poradit sám. Bajky jsou stejná dřina jako silnice, ne-li větší z důvodu, že tam jede každý sám za sebe, jízda v háku se tam moc uplatnit nedá, pokud to není zrovna letecký asfaltový závod KPŽ s průměrnou rychlostí vítěze 34 km/h. Zahraniční maratony a etapáky ... tak to asi bude nejvíc závodit v Alpách, nevím jestli vůbec tuší do čeho jde. Např. 120km 4500m převýšení, pokud bude chtít něco zajet bude muset jet šrot od startu až do cíle tak 3,5 až 5 hodin v kuse. Určitě takový šrot taky na silnici jezdíval, ale asi ne třeba celý 4 - 5 hodinový závod. Spíš si myslím, že ho třeba jezdíval tak půl nebo 2/3 závodu a jak splnil svoji úlohu, tak už jen pak dojížděl v balíku ... Ale věřím, že tohle Fery všechno zvážil a snad ví do čeho jde.

    odpověz na tento komentář
  6. avatar
    #25 Kurri_22 - vloženo: 23.11.2013 v 17:10:10

    Já osobně nevěřím, že by se dokázal výrazněji prosadit.

    Určitě ne MS nebo ME, jak tvrdí v rozhovoru na idnes.

    Byl tady zmíněn Hruška, to byl podle mého ale o dost lepší cyklista. A když se podíváme třeba na Pérauda loni, tak to nebyla až taková sláva, ikdyž ten samozřejmě jezdil XCO, ale zase je to silničář na výrazně vyšší úrovni.

    odpověz na tento komentář
  7. avatar
    #24 Jar-mil - vloženo: 23.11.2013 v 15:59:03

    odpověď na bj — #23 Nehovořil jsem o závodech, kde tahal špici pelotonu. Měl jsem na mysli menší podniky, kde míval Franta svého času tzv. volnou ruku nebo jel dokonce jako lídr. Tam ho v 99 procentech případů bez milosti pobili v kopcích i závodníci třetího sledu a ne zrovna o málo. Nechme se tedy překvapit, jak se bude držet mezi bajkery.

    odpověz na tento komentář
  8. avatar
    #23 bj - vloženo: 23.11.2013 v 14:09:20

    odpověď na Jar-mil — #20 A jak mohl někdy něco ukázat v kopcích, když byl domestik pro roviny? Zajímalo by mně kolik bikerů by dokázalo jet na špici v protivětru na úrovni „alespoň“ jako Raboň.

    1. na tento komentář reaguje Jar-mil — #24
    odpověz na tento komentář
  9. avatar
    #22 Žvejk - vloženo: 23.11.2013 v 13:32:02

    odpověď na Jar-mil — #20 Jasně vole, domestik si to odedře na rovině v protivětru, odtáhne peloton pod kopec a pak určitě pojede s lídry v popředí až na kopec... Proč by měl odpočívat na další špice po rovinách... Jarmile

    odpověz na tento komentář
  10. avatar
    #21 Milan Hadrava - vloženo: 23.11.2013 v 12:56:21

    komentář byl smazán

    odpověz na tento komentář
  11. avatar
    #20 Jar-mil - vloženo: 23.11.2013 v 08:37:42

    Obávam se, že kromě rovinatých závodů po širokých cestách nebude mít Franta šanci něco zajet. Těžké maratony jsou plné kopců a právě v kopcích patřil vždy mezi nejslabší. Pokud si snad myslí, že se svou poslední dobou slabší tréninkovou disciplínou (právě kvůli tomu ho v týmu moc neuznávali na rozdíl od Štybyho, který si svým přístupem sjednal absolutní respekt) se prosadí v terénu, tak je na omylu. Bude muset zase místo lítání s hokejkou zapnout a dřít jak zamlada.

    1. na tento komentář reaguje Žvejk — #22
    2. na tento komentář reaguje bj — #23
    odpověz na tento komentář
  12. avatar
    #19 V. Kajic - vloženo: 23.11.2013 v 08:05:53

    Urazlive kecy zdejsich anonymnich zvanilu jsou hnus. Svedci pouze o tom, co je ktery kydal hnoje zac. Uz vidim ty pokrytecke zmeny osobnosti, az Rabon neco poradneho zajede. To se zase budou nekteri byt na prsou... Je to job jako jiny, zivot neni ruzovy, kazdy zvoli nejlepsi aktualni nabidku. Anebo jste vsichni predsrdove charit, anonymove?

    1. na tento komentář reaguje Milan Hadrava — #
    2. na tento komentář reaguje Milan Hadrava — #21
    odpověz na tento komentář
  13. avatar
    #18 Honza.N - vloženo: 23.11.2013 v 07:47:25

    odpověď na j.a.n — #17 Bude mít profesionální zázemí a závodit(snad) na světové úrovni. Pokud má pořád motivaci, tak by jí třeba na republikový silnici ztratil spíš. Do world tour už asi cesta zpátky nevede, ale kdo ví. Horner taky v roce 2007 nesehnal kloudný angažmá a jezdil "jen" cyklokros. A rozhodně tím neskončil. Držím palce a budu sledovat!

    odpověz na tento komentář
  14. avatar
    #17 j.a.n - vloženo: 22.11.2013 v 23:31:48

    Tak tak, je to obrovská škoda, propad na totální dno ze kterýho se už zřejmě nikdy nevyhrabe. Je to asi jak kdyby Jágr přešel k florbalu. Ale zázraky se občas stávají viz třeba návrat Raikkönena do F1. No Fery, snad víš co děláš ... good luck

    1. na tento komentář reaguje Honza — #
    2. na tento komentář reaguje Honza.N — #18
    odpověz na tento komentář
  15. avatar
    #16 xvimbi - vloženo: 22.11.2013 v 23:28:58

    ProTour už nejméně 2 roky neplatí, správné je World Tour.

    odpověz na tento komentář
  16. avatar
    #15 -RL- - vloženo: 22.11.2013 v 22:39:10

    odpověď na mijan — #12 Bože, ten češtin. Máš dochozenou aspoň 3.tř. ZŠ ?

    odpověz na tento komentář
  17. avatar
    #14 Thomas - vloženo: 22.11.2013 v 22:13:13

    To je snad ten nejhorší konec jaký bych Ferymu přál. Stát se dalším členem nejšaškovatějšího týmu, důrchem prolezlým komercí..dokonce popřít vlastní kořeny a dát se na mtb, proč ? Jak by mladým klukům v Bauknechtu pomohlo kdyby tam přišel někdo takový, zkušený profík z Pro-Tour, mohl to předávat dál, ale takhle..komu to vlastně pomůže ? Že vyhraje v Česku maraton, kolik tam jezdí skutečných profíků ?

    odpověz na tento komentář
  18. avatar
    #13 Pusy - vloženo: 22.11.2013 v 22:00:52

    odpověď na VencaS — #10 jo výhry budou. Vyhraje Šelu a Author Cup:-)

    odpověz na tento komentář
  19. avatar
    #12 mijan - vloženo: 22.11.2013 v 20:58:36

    kamo biky jsou mrte drina to vase silnice moc neznaj v bajkach dres sam za sebe zkus hokej jako brankar tam za nim taky stoji cele muzstvo nebo fabrika

    1. na tento komentář reaguje -RL- — #15
    odpověz na tento komentář
  20. avatar
    #11 Z - vloženo: 22.11.2013 v 19:37:58

    Nepovažuji to za nějaký krok zpět, takový je život. Nakonec, na biku jsi nebyl vůbec špatný. Hodně štěstí.

    odpověz na tento komentář
  21. avatar
    #10 VencaS - vloženo: 22.11.2013 v 19:26:25

    Feryho slova na Roadcycling.cz "...vybereme české poháry a další domácí závody.“ dávají tušit, že se asi občas potkáme na KPŽ. Od někoho kdo měl ambice na TDF to zní trošku smutně. Každopádně přeju, ať se na biku daří a držím palce na nějakej pěknej výsledek.

    1. na tento komentář reaguje Pusy — #13
    odpověz na tento komentář
  22. avatar
    #9 Milan Hadrava - vloženo: 22.11.2013 v 16:08:02

    odpověď na Michaela Fošumová — #5 chtěl bych vidět Tebe pipino, jinak přeju moc štěstí a hodně výher

    odpověz na tento komentář
  23. avatar
    #8 M@s@ - vloženo: 22.11.2013 v 15:42:11

    taky se za něj mohl přimluvt R.K.

    odpověz na tento komentář
  24. avatar
    #7 Storck - vloženo: 22.11.2013 v 14:33:49

    Tu situaci kdy zjistí, že o něj není zájem mu nezávidím, hozená rukavice od Specialized je dobrá možnost. Osobně se celkem divím jak dlouho u profíků zůstal. Teď se může chytnout podobně jako tehdy odepsaný Hruška na bikách a chvíli ještě vydělávat dokud mu to pojede. Tak hodně štěstí.

    odpověz na tento komentář
  25. avatar
    #6 Mondial - vloženo: 22.11.2013 v 13:56:21

    Nic překvapivého. Sportovní život dnes není dlouhý a zvláště těch, kteří nejsou na vyhrávání ale na práci, na rozvážení bidonů a na tempo balíku. Tam se dere spousty mledejch a dobrejch. Doba je špatná a tak došlo ke sňatku z rozumu, kdy se nejedná o to, co bude jezdit, ale za kolik bude jezdit. Nejdřív si asi opravdu musel myslet, že se zbláznili, ale když mu asi řekli za kolik by mohl jezdit a porovnal si to s nabídkou Bauknechtu tak není důvod, aby se nepatlal v bahně na biku. Popularita silnice je ve světě ne o jeden, ale o několik levlů výše, takže je to pro Raboně pád dolů, ale asi za celkem příjemné peníze. Jednou to přijde na každého a Raboň alespoň ještě trochu prodá své jméno. Hodně štěstí.

    odpověz na tento komentář
  26. avatar
    #5 Michaela Fošumová - vloženo: 22.11.2013 v 13:36:33

    no když už ho nikde nechtějí, tak co mu zbývá, že..... tam to jde většinou každýmu ....

    1. na tento komentář reaguje Milan Hadrava — #
    2. na tento komentář reaguje Milan Hadrava — #9
    odpověz na tento komentář
  27. avatar
    #4 vlada - vloženo: 22.11.2013 v 12:57:13

    Libi se mi jak je na fotce v pozadi poveseny dres QS:)

    odpověz na tento komentář
  28. avatar
    #3 lalin - vloženo: 22.11.2013 v 12:41:04

    Super, každopádně trošku šok taková zpráva, ale každopádně se těším na další oživení bikové scény, fyzička o tom asi není debat :-) a pokud jezdí na biku v zimě, tzn bláto sníh, tak třeba budeme ještě koukat jak si poradí s technikou. gratulace a hodně štěstí :-)

    odpověz na tento komentář
  29. avatar
    #2 Bergi - vloženo: 22.11.2013 v 12:29:49

    No tak to teda valím bulvy. Velká a upřímná gratulace, ale jsem docela zvědavej, jak bude zvládat techniku jízdy v terénu. Rozhodně bude zajímavé sledovat jeho MTB začátky, doufám, že MTBS nás bude pravidelně zásobovat. Hodně spokojených MTB kilometrů Franto!

    odpověz na tento komentář
  30. avatar
    #1 Honza D. - vloženo: 22.11.2013 v 12:24:16

    Tak to teda čumím!!!Hodně štěstí v terénu Fery.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744