Glasgow bude v roce 2023 hostit unikátní projekt MS napříč disciplínami

Šampionát, který poprvé spojí 13 cyklistických disciplín /vyjma cyklokrosu/ do 11denní "megaakce", se bude konat od 3. do 13. srpna 2023.

Autor: Tomáš Ježek
Glasgow bude v roce 2023 hostit unikátní projekt MS napříč disciplínami

 
Mezinárodní cyklistická unie UCI oznámila destinaci, kde se v roce 2023 uskuteční světové šampionáty nejen horských kol, ale i silnice, dráhy, BMX a dalších cyklistických disciplín. Jedinou disciplínou, která bude chybět, je cyklokros.

Glasgow velké sportovní akce hostí pravidelně, například v roce 2018 se zde uskutečnilo mistrovství Evropy v silniční cyklistice, v hromadném závodě bral medaili Wout van Aert i Mathieu van der Poel.

Termíny jednotlivých startů sice zatím neznáme, ale v Glasgow se budou závody pořádat od 3. do 13. srpna. Pro silničáře bude termín světového šampionátu nezvykle brzký, každým rokem se duhové trikoty na silnici rozdávají ke konci září. I bikeři se zpravidla o duhové trikoty perou ke konci srpna, jsme tedy zvědaví, na jaké termíny se budou muset přesunout národní a kontinentální šampionáty.

BMX, sálová cyklistika, cross country, downhill, MTB marathon, silnice - závod s hromadným startem a časovky, dráha, trial para - silnice, para - dráha, všechny tyto disciplíny poznají své mistry světa v roce 2023 právě v Glasgow, pouze cyklokros bude chybět. Ten bude mít svůj světový šampionát již za sebou, v roce 2023 se uskuteční v nizozemském Hoogerheide na konci ledna.


V roce 2018 už se v Glasgow konalo společné ME mnoha sportů, včetně MTB XCO...
 

UCI i organizační výbor v Glasgow si od této "Cyklistické olympiády" slibuje hodně a věří, že díky spojení se naláká k cyklistice větší masa lidí.

„Bude to jednoduše největší cyklistická akce, která se kdy konala, a jsme hrdí, že Glasgow bude centrem této události. Je nám ctí, že nás UCI pověřila pořádáním vůbec prvního mistrovství světa v cyklistice a těšíme se, že od 3. do 13. srpna 2023 přivítáme cyklisty, federace a fanoušky z celého světa,“ uvedl předseda organizačního výboru Paul Bush.

„Jsem potěšen, že úvodní mistrovství světa v cyklistice se bude konat v Glasgow. Díky jejich zkušenostem s pořádáním velkých mezinárodních sportovních akcí na vysoké úrovni, ikonických sportovištích v Glasgow a ohromující skotské scenérii máme všechny ingredience pro výjimečných 11 soutěžních dní,“ uvedl prezident UCI David Lappartient.

Šampionát v roce 2023, který spojí 13 různých cyklistických disciplín, přinese událost, jakou světová scéna ještě nezažila. Očekává se, že se ho zúčastní více než 8 000 amatérských a elitních cyklistů z nejméně 120 zemí a že bude korunováno více než 190 mistrů světa UCI. Čeká se na více než milion diváků a celosvětová televizní sledovanost přesahující jednu miliardu diváků, což z něj učiní jednu z deseti nejsledovanějších sportovních událostí na planetě.

K dnešnímu dni bylo oznámeno šest míst konání (BMX freestyle, BMX, sálová cyklistika, cíl silničních závodů, dráha a trasa silničního závodu pro handicapované), další místa budou potvrzena v následujících týdnech a měsících. Jsme tedy zvědaví, jestli se o tituly na horských kolech bude bojovat přímo v Glasgow jako na ME v roce 2018 nebo budou mít biky společný šampionát XCO + XCE + DHI + eMTB v tamní Mekce ve Fort William. 

Nechme se překvapit... 

 

Zdroj: tisková zpráva UCI

Přečteno - 4765x Tagy: mistrovství světa glasgow
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaTomáš Fláma dojel osmý na MS ve sprint eliminatoru
    Tomáš Fláma dojel osmý na MS ve sprint eliminatoru
  2. Mistrovství světaSrnská a Zatloukal akademickými mistry světa, Novotná má bronz
    Srnská a Zatloukal akademickými mistry světa, Novotná má bronz
  3. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  4. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  5. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  6. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 anjay111 - vloženo: 07.02.2022 v 13:57:33

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744