IronBike Italia s rekordní českou účastí

Legendární závod Ironbike je právem považován za jeden z nejtěžších bikových etapáků, na jeho startu se objeví pět českých bikerů...

Autor: Jan Němec
Letošní ročník startuje, stejně jako každý rok, třetí červencový víkend a na 140 účastníků z 16 zemí čeká prolog a sedm přetěžkých etap, v nichž celkem absolvují 650 km a nastoupají 22 000 výškových metrů. Na start se postaví i pětice českých bikerů. Největší nadějí bude v mužské kategorii obhájce loňského prvenství Radoslav Šíbl (NORTH.Bikezone.cz), který již tento závod dokázal dvakrát zdolat nejrychleji a v ženské kategorii pak Ludmila Damková (Kastar), loni třetí žena celkového pořadí. Dalšími Čechy na startu budou Martin Janota (Rock Machina — Cyklomax) a v kategorii dvojic pojedou Martin Sovadina s Tomášem Dočekalem (NORTH.Bikezone.cz).

Slavnostní start se uskuteční v sobotu 21. července v severoitalském městečku Entracque, kde závodníci absolvují noční prolog po osvětlené sjezdovce. Cíl je pak v Sauze d?Oulx nedaleko olympijského Turína v sobotu 28. července. Podle sdělení pořadatelů je jisté, že závod se nevyhne klasickým velehorským etapám, denně se bude šplhat do sedel a vrcholů přes 2500 metrů nad mořem, dvakrát i přes 3000 metrů nad mořem, po letech by se opět měl uskutečnit bivak v pevnosti Tete de Viraysse ve výšce 2600 metrů nad mořem. Pořadatelé chystají i další překvapení. Každý si má nabalit do nepromokavého obalu 2 kg nejnutnějších věcí (suché cyklo oblečení, teplé ponožky, boty a zubní kartáček) do Campu Monte Chaberton, kde bude před poslední etapou vysokohorský nocleh ve výšce 3000 metrů nad mořem.

U nás je závod proslaven zejména díky třem vítězstvím Ondřeje Fojtíka (dnes Toyota Dolák) a dvěma Radoslava Šíbla (NORTH.Bikezone.cz). Výraznou měrou se zde zapsala i třemi druhými místy Ludmila Damková.

Těsně před odjezdem se nám podařilo vyzpovídat Radoslava Šíbla (NORTH.Bikezone.cz). Radek měl původně v plánu nezúčastnit se italského masakru, chtěl dát přednost jinému bikovému maratónu, Transalpu. Nakonec je ale vše jinak. K tomu sám říká: „Po těžkém zranění začátkem června, které mi zabránilo ve startu na Transgermany, Alpentour a taky na legendárním Drápalovi (pozn. red. Radek je holešovský rodák a tak má citový vztah k tomuto závodu), jsem objektivně zhodnotil, že jediným etapovým závodem, na který se můžu letos stihnout rozumně připravit je opět Ironbike. Tam jde spíš o psychickou odolnost, a ta mi doufám zůstala. Hodně mě navnadil i Foja (pozn. red. přezdívka O. Fojtíka), který po letech o Itálii opět uvažoval, ale nakonec musí zůstat u povinností na domácích maratónech“.

Více se o tomto závodu můžete dočíst na oficiálních webových stránkách www.ironbike.it , kde budou také briskně doplňovány aktuální výsledky každé z etap. Pokud vše půjde podle plánu, bude pro české fanoušky na stránkách www.bikezone.cz každodenní reportáž s fotkami, samozřejmě neopomeneme reportáž doplnit o pocity jezdců a perličky ze zákulisí.
Přečteno - 5729x Tagy: marathony 2007
Zapojte se do diskuze

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 Buf - vloženo: 22.07.2007 v 23:39:57

    Aktualni foto z Ironbike - Hlavní je že našim to zatim jede, a objevili se i na fotkách, které jsou aktualizovany kupodivu rychleji než výsledky. Jak na ty terény koukám, asi začnu tajně trénovat......

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 Martina Janotová - vloženo: 22.07.2007 v 21:22:06

    Který závod je "Drápal" ?!? Tohle by Radek Šíbl nikdy neřekl. Autor článku působí dojmem člověka, který k psaní tohoto článku přišel jak slepý k houslím, jako by nevěděl, o čem je řeč.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 Martina Janotová - vloženo: 22.07.2007 v 21:16:38

    Pěkně informaticní článek, jen by bylo fajn si předem zjistit fakta, například přesná jména zúčastněných...

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744