Kateřina Nash vybojovala bronz! Mistryní světa je Sanne Cant

Drama do posledních okamžiků, Sanne Cant v závěrečných metrech MS porazila Marianne Vos, Katka Nash dojela třetí...

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený
Kateřina Nash vybojovala bronz! Mistryní světa je Sanne Cant


Takové závody, jako byl ten dnešní, jsou kořením cyklokrosu. Souboje o zlato i bronz na takhle těžké trati, to se jen tak nevidí. Šestadvacetiletá Belgičanka Sanne Cant v samém závěru předjela vedoucí Marianne Vos, ve sprintu ze sebe vydala všechny síly a zvítězila. "O tomhle dresu sním dvacet let, dnes v něm budu spát!" řekla Sanne Cant, která předvedla fascinující drama s Marianne Vos, zejména v závěrečném, pátém okruhu. A když se před šampionátem předpovídalo, že poslední sjezd bude rozhodovat, tak v tom ženském klání to platí dvojnásob. O svém triumfu v něm rozhodla jak Sanne, tak i Katka ho dala na "srdce" a udolala nizozemskou soupeřku. Česko má bronz!


"Riskla jsem to a pustila, měla jsem dole větší rychlost a kolem Marianne se prosmýkla. Ona to vůbec nečekala a nestačila zareagovat. Do posledního výjezdu jsem dala všechno, věděla jsem, že tam mě nepředjede, protože to tam strašně klouzalo. Popravdě jsem moc nevěřila, že do cíle dorazím první, ale o to je to cennější vítězství. Myslím, že bych si zasloužila ještě jeden proužek k té duze za to, že jsem porazila Marianne," culila se Sanne, která letos před šampionátem výrazně změnila přípravu, když vynechala předposlední závod SP v Itálii a čas věnovala tréninku. O své vzrůstající formě dala vědět před týdnem v Hoogerheide, kde připravila Katku o celkové druhé místo v SP. "Konečně to vyšlo, už jsem jak Sven Nys, kterému to šlo vždy v sezoně, ale na mistrovství světa ne..."

Katka Nash vydřela bronzovou medaili, svou druhou v kariéře. Zopakovala si tak pocity z roku 2011, kde skončila za Marianne Vos a Katie Compton. Dnes v Lucembursku to ale bylo o hodně těžší, Katka totiž vůbec nezačala dobře.


Bronzový úsměv Katky Nash

"Hned na konci prvního kola jsem měla pád a taky defekt předního kola, musela jet až do depa na prázdným kole, ale naštěstí jsem neztratila tolik. Pak jsem se posouvala skrz pole, co to šlo," líčila Katka svou cestu za medailí.

"Já už jsem popravdě ani moc nevěřila, že to dám, protože když jsem holky zase dojela zpátky, tak za to Marianne vzala a já zase odpadla. Potřebovala jsem ještě pár minut se za nima vézt, abych si odfrkla," popisovala Katka, která byla sice v tu chvíli na medailové pozici, ale zezadu se k ní přiřítila Lucinda Brand a znovu se rozjel boj.


"Poslední kolo to bylo hodně dramatický, Lucinda mě dojela a začalo to vypadat špatně, zase jsem totiž spadla. Ona se pak naštěstí nemohla dostat do pedálů a já za to vzala. Ona mě ale předjela zpátky a rozhodlo se až těsně před cílem, když jsem to v posledním sjezdu pustila a vzala za to do posledního výjezdu, kde jsem ji předjela a v cílový rovince to udržela," vyprávěla se zkrvavenýma kolenama, ale šťastná. Další čtvrté místo už by nechtěla. 

"Těch čtvrtých míst už mám tolik a medailí málo, že tuhle medaili hodnotím fakt hodně vysoko. Hlavně si cením výkonu, že jsem to nevzdala a bojovala jsem do konce. Jsem moc spokojená, jak se to dnes vyvíjelo, ale kdyby mi někdo v prvním kole řekl, že z toho bude medaile, tam mu nebudu věřit."

Druhá česká reprezentantka Pavla Havlíková skončila závod hned v nájezdu do terénu, když jí praskl rám a zavinila tak hromadný pád, při kterém si natloukla rameno. Sice odešla po svých, ale kvůli bolesti v oblasti žeber vyhledala lékařské vyšetření. Záchranáři ji přes její nevoli připoutali na lehátko a odvezli na další vyšetření. 

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Kateřina Nash vybojovala bronz! Mistryní světa je Sanne Cant
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie - ženy & muži Elite
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  2. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  3. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  4. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
  5. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
  6. Mistrovství světaFem van Empel obhájila titul světové šampionky
    Fem van Empel obhájila titul světové šampionky

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 panzdenda - vloženo: 31.01.2017 v 09:49:41

    U Pavly Havlíkové nikdy člověk neví, na čem vlastně jezdí. Pamatuju si, jak jí na MS 2009 praskl rám od Lucas frames přestříkaný na Prodoli :-).

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 Fujix - vloženo: 30.01.2017 v 10:54:29

    Vynikající reklama výrobce, který si přivlastnil značku Favorit.

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 heyhula - vloženo: 29.01.2017 v 11:19:36

    krásnej závod, gratulace Katce

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 karel.neugebauer.7 - vloženo: 29.01.2017 v 09:56:57

    Katka pecka, neuvěřitelný výkon, to že je vůbec sjela. Pavly je mi líto, pokud chtěl Favorit reklamu, udělal si ji tedy dost slušnou. :-(

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744