Když jedou doprava, já jedu doleva. Jsem samotář, říká Friedl

Sedm let jsme ho vídali v dresu Meridy, před nedávnem mnohé překvapil na cyklokrosovém kole a změnou týmu...
Autor: Jan Němec
Když jedou doprava, já jedu doleva. Jsem samotář, říká Friedl

Jiří Friedl, opora týmu Merida Biking a české mountainbikové reprezentace, letos na podzim prožívá vstup do nové éry své kariéry. Přestoupil do nového týmu a začal závodit na cyklokrosovém kole, nejdůležitější je pro něj ale fakt, že jeho zdravotní stav se zlepšuje...

Když vloni seděl Jiří Friedl před novináři na tiskové konferenci těsně před začátkem světového poháru, říkal, že je pro něj nejdůležitější zdravotní stav. Asi si pamatujete na léto 2009, když Jirka musel vzdát světový pohár v Kanadě a následně vynechat několik dalších podniků díky problémům se sedací partíí. Bohužel jeho přání nebylo vyslyšeno a Jirkovy zdravotní problémy se táhly i celou letošní sezónou. Nakonec ji musel předčasně ukončit; na jejím sklonku také změnil tým. V jeho barvách si minulý týden připsal dvě cenná umístění v cyklokrosu. Třetí místo v Toi Toi Cupu v Kutné Hoře a vítězství v pražském cyklokrosu.

"Abych pravdu řekl, dodneška jsem stoprocentně nezjistil, co mi bylo. Dohady jsou, že za to mohly bakterie Chlamydie, ale nikdo mi to nepotvrdil jednoznačně. Každopádně jsem půl sezóny bojoval se zdravotními potížemi. Dělal jsem pro uzdravení maximum, ale nešlo to. Vyvrcholilo to mistrákem v Kuřimi, pak jsem ukončil sezónu," vysvětlil Floutek, který nebyl schopen důstojně objet závod.

Na kolena ho to ale nesrazilo, víra v uzdravení byla natolik silná, že dnes znovu dosahuje elitních výsledků a přitom mu nikdo neřekl, co mu bylo a jak se má léčit. "Lítal jsem potom intenzivně po doktorech, bolela mě noha, řešil jsem ty bakterie. Ty mi bohužel dodnes nikdo nevyřešil, tak jsem to nechal na přírodě, ať se s tím tělo popasuje samo. Na kole jsem neseděl 14 dnů, nebylo to ideální, ale pak jsem se do tréninku znovu vrátil, myslím, že jsem z toho nevypadnul."

Nemoc a absolutní nedostatek výsledků nebyl důvod změny týmu. Alespoň to Jiří tvrdí. Motivace prý byla jednoduchá - změna. "Merida se k tomu postavila čelem, dohodli jsme se na tom, že sezónu můžu přerušit. Navrhnul mi to sám Petr Vaněk, což mě hodně potěšilo," popisoval Jirka, který v týmu Merida Biking dosáhnul svých nejlepších výsledků - 4. místo U23 MS Fort William 2007, 4. místo U23 ME Cappadocia 2007 a 7. místo SP Bromont 2008.

V Meridě i přes zpackanou sezónu dostal nabídku do týmu 2011. "Já jsem si žádný nový tým ani nehledal, v Meridě jsem byl spokojený. Ozval se mi pak ale pan Žitný z týmu Rubena Birell Specialized a nabídnul mi smlouvu. Já si nadiktoval podmínky a on mi je v podstatě splnil," líčil přestup. Po sedmi letech byl odchod z Meridy pro pětadvacetiletého rodáka z Náchoda hodně těžký. "Bylo to strašný, oznámit můj úmysl vedení nebylo vůbec jednoduchý, měl jsem se všema hodně dobrej vztah. Zachovali se velmi férově, bylo tam hodně emocí, ale smluvně se vše dodrželo, naprosto profesionální. Řekl bych, že náš rozchod byl nesrovnatelně odlišný od těch, o kterých slyším kolem sebe."

Otázkou je, jaká by byla situace, kdyby před rokem kývnul na nabídku z mezinárodního týmu Trek World Racing. "Tak toho trochu lituju, že jsem ji odmítnul, otázka je, jak by se zachovali, když by nastala stejná situace s mým zdravotním stavem. Merida se k tomu postavila čelem, takže na druhou stranu jsem rád, že jsem to neudělal."

Dnes má za sebou téměř dva měsíce závodění na cyklokrosovém kole v dresu Rubena Birell Specialized a první úspěchy na svém kontě. "Nebylo to ze začátku jednoduchý, hodinová intenzita v cyklokrosu je daleko vyšší než na biku, ale zvykám si. Tělo zatím funguje dobře, takže snad jsem už na dobré cestě. S výsledkama jsem zatím spokojenej ani jsem nečekal, že by mi to mohlo takhle jít." Na horská kola se ale těší, i nadále budou pro něj prioritou.

Jirka se svou přítelkyní Veronikou

V týmu bude mít dva totožné biky Epic S-Works na Sramu a na Rubenách. "V podstatě to samé, na čem letos jezdil Jára. Ještě nevím, jestli kola budou Reynolds nebo Roval, ale rýsuje možnost karbonových Reynoldsů. Těším se na spolupráci s Rubenou, jsou taky z Náchoda jako já, navíc mě těší spolupráce s českou značkou."

Skladba závodů je zatím v plenkách. "Řeším to individuálně, ale na jaro plánuju znovu Kypr a samozřejmě světový pohár."

Jirka o sobě tvrdí, že je samotář, takže menší tým s menším zázemím mu bude vyhovovat. "V Meridě to fungovalo naprosto skvěle, ale práce mechanika a maséra se musela rozdělit mezi několik lidí, tak to chvíli trvalo. Mechanik pak musel třídit deset informací od několika různých závodníků a ne vždy to dopadlo, tak jak jsem potřeboval. Tady budu sám nebo budeme dva a tím pádem bude jednodušší i práce pro mechanika. Myslím, že v tomhle měl letos Jára obrovskou výhodu, všechno s jeho kolem se řešilo okamžitě, nemusel čekat až se dodělají další tři nebo čtyři kola. Tým už nějaký ten rok funguje, zázemí je srovnatelný s ostatními českými týmy, nemám z toho strach," věří v úspěch v dresu nového týmu.

"Já jsem navíc totální samotář. I když jsme byli na soustředění, tak se přijelo na křižovatku, všichni jeli doprava a já zahnul doleva. Uměl jsem si ale z týmu vzít to dobrý, hlavně společné dlouhé tréninky na jaře," zakončil naše povídání Jiří Friedl.

Sledujme tedy jeho cestu v roce 2011, dosáhne na stejné mety jako jeho předchůdce Kulhavý?

Foto: Michal Červený, Jan Němec

Přečteno - 12167x Tagy: rozhovor jiří friedl
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyKristýna Zemanová: introvertka, jež málem sekla s kolem. Naštěstí našla motivaci
    Kristýna Zemanová: introvertka, jež málem sekla s kolem. Naštěstí našla motivaci
  2. Ostatní závodyOndřeje Cinka trápí koleno. "Jsem nervózní, sleduju, jak padám v žebříčku," říká
    Ondřeje Cinka trápí koleno. "Jsem nervózní, sleduju, jak padám v žebříčku," říká
  3. ServisPetr Vavrys: Elektrokolo je osvobozující
    Petr Vavrys: Elektrokolo je osvobozující
  4. Světový pohárNohy nebyly stoprocentní, řekl po závodě Kulhavý
    Nohy nebyly stoprocentní, řekl po závodě Kulhavý
  5. Mistrovství světaRadomír Šimůnek: mistr světa zbytku světa
    Radomír Šimůnek: mistr světa zbytku světa
  6. Mistrovství světaNikola Nosková: Medaili z krku hned tak nesundám
    Nikola Nosková: Medaili z krku hned tak nesundám

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #3 Milan - vloženo: 21.11.2010 v 18:44:27

    Ukaž co je v tobě, floutku. Jinak super změna. Ještě že už tam není pan Zapletal, trenér všech mistrů.....umí se jen sápat po zádech druhých, nic víc!

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #2 Mira - vloženo: 18.11.2010 v 19:30:45

    Od Jirky očekávám hodně. Měl postupný vývoj, který mu přetrhly zdravotní problémy. Přestup mu taky něco přidá. Dostane se do týmu lidí kteří "vychovaly" vícemistra světa a podle mě má Jirka na to, aby se dostal taky hodně nahoru. Good luck!

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #1 Tom - vloženo: 18.11.2010 v 14:59:58

    Floutku hodně štěstí :)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744