Mondraker představil nový karbonový sjezďák Summum

Španělská značka Mondraker doplňuje sortiment svých sjezdových kol o špičkový karbonový model...

Autor: Petr Bureš
Foto: Mondraker
Mondraker představil nový karbonový sjezďák Summum

Dalo se to očekávat. Mondraker se karbonu nebojí, a jestliže je pro něj tento materiál běžnou spíše samozřejmou součástí u XC, trail i enduro modelů, pak i sjezdaři mohou počítat s tím, že na ně nějaký ten uhlík také zbyde :-)

Dosud měl Mondraker v nabídce v rámci nejnovější generace pouze hliníkové rámy svých sjezdových speciálů. To se nyní konečně mění, protože na scénu přichází prémiový model Summum Carbon a že má sjezdařům opravdu co nabídnout. Hlavní prioritou je zde hmotnost. Díky použití špičkových karbonových vláken Stealth Air Carbon se podařilo stáhnout hmotnost rámu bez tlumiče na 2800 g.

Pokud porovnáte vizáž nového karbonového rámu s tím hliníkovým, tak zjistíte, že zde dochází k malé úpravě v oblasti středu, kde se sedlová trubka jako by rozdvojuje do tvaru obráceného písmena Y. To přispívá tuhosti rámu podobně jako typicky mondrakerovská rozdvojená horní rámová trubka u hlavovky.

Odpružení s novou vychytávkou

Mimochodem, dostanete zde také karbonové hlavní horní vahadlo, které je důležitou součástí ZERO suspension virtuálního odpružení, které nově Mondraker postavil na bázi Trunion tlumičů.

Další zásadní novinkou je pak implementace nového systému telemetrie, díky kterému může jezdec s pomocí speciální aplikace pro mobilní chytré telefony nastavovat své odpružení. Po trail a enduro modelech tak tenhle chytrý systém míří také na sjezďáky.

Mondraker přichází s chytrou telemetrií MIND

Geometrie na výběr

Jestli se někdo nebojí experimentovat s geometrií svých sjezdových kol a dávat jim pořádný drive, pak je to právě Mondraker. Začalo to ještě za dob Fabiena Barela, který se na těchto kolech nesmazatelně zapsal do historie sjezdu, ale pokračuje to i v dalších generacích. Mondraker dnes v rámci nového modelu nabízí navíc poměrně velkou možnost upravovat hlavový úhel, a to prostřednictvím speciálních asymetrických vložek, jejichž otočením můžete měnit hlavový úhel až v rozsahu +/- 2°, to znamená fakticky v rozsahu 61,5° - 65,5°.

Pokud se chcete dostat ještě na méně, tak vám Mondraker nabízí i MX setup, v rámci kterého kombinuje přední 29" a zadní 27,5" kolo a tím se dostane ještě o půl stupně nižší hlavový úhel při zachování možností jeho nastavování.

A nastavovat lze pro dosažení ideálních jízdních vlastností také délku zadní stavby, a to v rámci tří pozic v rozmezí 450/455/460 mm. Efektivní sedlový úhel 77° patří nejen mezi sjezďáky mezi ty hodně progresivní.

Pokračovat na: Modely a výbavy

Seznam stránek článku:

  1. Mondraker představil nový karbonový sjezďák Summum
  2. Modely a výbavy
  3. Fotogalerie
Přečteno - 10096x Tagy: dh mondraker sjezd my2022
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: GT Fury 2024
    Fotogalerie: GT Fury 2024
  2. PreviewGT Fury 2024 - sjezdařův sen
    GT Fury 2024 - sjezdařův sen
  3. OstatníNa beton. Gaspiho stylizovaná óda na devadesátky
    Na beton. Gaspiho stylizovaná óda na devadesátky
  4. TechnikaFotogalerie: Mondraker F-Podium 2024 Ondřeje Cinka
    Fotogalerie: Mondraker F-Podium 2024 Ondřeje Cinka
  5. PreviewBikecheck: Nový Mondraker F-Podium Ondry Cinka
    Bikecheck: Nový Mondraker F-Podium Ondry Cinka
  6. DoplňkyRock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid
    Rock Shox vylepšil gravity tlumič Vivid

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Tomáš Šťastný I. - vloženo: 10.06.2021 v 13:28:53

    Tak do toho bych šel rád. Jenže na tom odkazovaném webu píšou, u všech modelů, že v současné době nejsou k dispozici, a ty ceny tam uvedené nejsou. A něco mi říká, že aby mi mohl říkat pane, tak bych musel jednak vsadit Sportku, a druhak v ní taky vyhrát "trochu" víc, než páté nebo čtvrté pořadí. A letos už jsem jednou vsadil, tak snad příští rok ..

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744