Na 2000 bikerů si přijelo užít otvírák KPŽ 2018 - Trans Brdy

Otvírák, jak se sluší a patří. Plný bikerů, slunce, dobré atmosféry, ale bohužel také několika sportovních vandalů, kteří se úmyslně snažili znehodnotit krásný závodní den v Brdech...

Autor: Petr Slavíček, Jan Němec
Foto: Jaroslav Svoboda, Miloš Lubas
Na 2000 bikerů si přijelo užít otvírák KPŽ 2018 - Trans Brdy

 

V sobotu 21. dubna v Dobřichovicích u Prahy proběhl tradiční otvírák seriálu Kolo pro život. Na programu nechyběly ani dětské závody či fitness jízda pro rodiny s dětmi. Ti, kteří se chtěli pořádně svézt, se mohli rozhodnout pro trasu C s délkou 41 km a převýšením 1220 m. Ovšem ti, kterým nechyběla odvaha, se vydali na hlavní trasu B s distancí 59 km a převýšením 1610 m. Tato trasa je označená, co do náročnosti, jako nejtěžší závod celého seriálu. Na startu nechyběl ani Jaroslav Kulhavý, Pavel Boudný, Matouš Ulman či Ondřej Synek.

A právě Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing) a Kateřina Drhová (Česká spořitelna Accolade) vyhráli úvodní podnik seriálu Kolo pro život 2018, kterým byly ČT Trans Brdy.



Již tradičně se rozhodovalo hned v prvním stoupání. Na vrcholku totiž ani letos nechyběla vrchařská prémie a ta vždy zamíchá karty. Nahoře byl první Jára, Matouš a Filip Rydval. A zatímco ostatní bloudili, uháněla tahle trojice do cíle. Po jednom z technických sjezdů odpadl Filip, a tak se rozhodovalo na cílové rovince ve dvou. „Jak se rozjel spurt, hned jsem poznal, že mé plány na Jardu byly hodně optimistické. On je někde jinde a spurtovat s ním nešlo. S druhým místem jsem proto spokojený,“ uvedl druhý Matouš Ulman (Česká spořitelna Accolade). Třetí pak dojel Filip Rydval (Alltraining.cz) před Tomášem Višňovským a Pavlem Boudným (oba Česká spořitelna Accolade).

Mezi ženami patřilo druhé místo Vendule Kuntové (Ghost Team) a třetí místo obsadila Jana Žídeková (Cyklotrenink.com).


Trojice uprchlíků v čele s Jaroslavem Kulhavým

Bohužel celý závod ovlivnila situace, která překazila snahu pořadatelů nachystat jako vždy skvělé podmínky všem zúčastněným. Skupinka lidí, která se pohybovala na trati, z nepochopitelných důvodů těsně před průjezdem pelotonu na několika místech trať úmyslně přeznačila a tím byla zmařená práce a úsilí mnoha osob, které se podílely na přípravě akce. Tím byla také ale ohrožena bezpečnost a zdraví samotných závodníků. Nebylo to nic příjemného, někteří se zorientovali rychle, otáčeli se a jeli zpět do kopce a křičeli na ty, co se řítili v plné rychlosti dolů. Bylo opravdu velké štěstí, že vše dopadlo bez větších zranění. To neznalí tratě bloudili dál a najížděli kilometry jako v začarovaném kruhu.

I přes mnohdy emotivní upozornění na tuhle skutečnost od dobrovolníků, kteří hlídali přejezdy přes silniční komunikaci, se situace opakovala i u trasy C, která startovala hodinu po hlavní trase B. Takže těch, co bloudili, bylo opravdu požehnaně a následně ze závodu odstoupily desítky rozhořčených lidí.


Nejrychlejší ženy na trati 59 km...

Nutno však dodat, že těmto „záškodníkům“, jak poukazuje oficiální vyjádření KPŽ, ani přes maximální úsilí nejde předcházet. „Bohužel není v našich silách hlídat každou šipku a každý kus mlíka, kterým je vyznačena 60km trať, a jehož odstraněním či umístěním na jiné místo se dá ve vteřině zkazit radost a uškodit mnoha lidem, kteří si přijeli zasportovat. Samozřejmě se ale i z takto negativní zkušenosti budeme snažit pro příští závody poučit a nějak, i když zatím nevíme jak, se jí pokusit předejít a zabránit,“ uvedli organizátoři seriálu.

Druhý závod seriálu se jedu už nadcházející sobotu v Hustopečích, kde jsou připraveny dvě trasy na 56 a 35 km. 

 

Více informací na www.kolopro.cz

 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Na 2000 bikerů si přijelo užít otvírák KPŽ 2018 - Trans Brdy
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Kolo pro životKolo pro život roztočí 25. sezonu v Berouně
    Kolo pro život roztočí 25. sezonu v Berouně
  2. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  3. Ostatní závodyNejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí
    Nejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí
  4. Ostatní závodyBylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě
    Bylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě
  5. Ostatní závodyKolo pro život spouští startovné, láká na 8 závodů i výhodné permice
    Kolo pro život spouští startovné, láká na 8 závodů i výhodné permice
  6. Ostatní závodyFilip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká
    Filip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744