Neff se dočkala titulu! Výborně Průdková - 4. v U23

Jolanda Neff získala svou první elitní medaili na MS a hned zlatou! Výborně zajely Průdková a Czeczinkarová v U23, obě v top ten...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec
Neff se dočkala titulu! Výborně Průdková - 4. v U23


Znáte ten termín "natrhnout někomu p..."? Tak přesně to dnes udělala Jolanda Neff (SUI) svým soupeřkám v závodě žen na mistrovství světa MTB v Austrálii, když zvítězila obrovským rozdílem a získala tak svou vůbec první elitní medaili! Vynikající tečku za sezonou pak předvedly obě reprezentantky v ranním závodě U23 Barbora Průdková a Jana Czeczinkarová, když skončily na 4. respektive na 8. místě.

Pojďme si nejříve zrekapitulovat závod třiadvacítek, ve kterém měla Česká republika nakonec jen dvojnásobné zastoupení, Adéla Šafářová vinou zraněného zápěstí z tréninku nestartovala. A české duo se předvedlo v plné své kráse a síle. Barča se od startu tvrdě rvala o pozice a do poslední chvíle bojovala o bronz, ten jí nakonec utekl o tři čtvrtě minuty.


Barča Průdková tvrdě bojující ve výjezdu...

"Jsem strašně šťastná, sice mě to trochu mrzí, protože jsem bojovala o bronz, ale zítra budu už jen šťastná :-))) Protože jsem s tím vůbec nepočítala, chtěla jsem být do top ten, a i to jsem si říkala, že bude hrana... Pro mě byla ta první pětka strašně daleko celou sezonu, takže jsem neskutečně spokojená," smála se v cíli Barča, když přijímala gratulace. Aby nebyla, když před ní skončila už jen tři velké jména kategorie U23: úřadující mistryně Evropy Sina Frei (SUI), vítězka světového poháru Kate Courtney (USA) a Alessandra Keller (SUI), která letos absolvovala svěťák mezi elitou.

"Ale závod to byl neskutečně náročný, poslední dvě kola mě braly křeče do břicha, ale bojovala jsem s tím. Měla jsem slabou chvilku v předposledním kole, kdy se přede mě dostaly holky z Holandska a Španělska, musela jsem to trochu ve sjezdu pustit, abych je docvakla. Jinak trať mi seděla, závod od závodu se teď zlepšuju, ze začátku sezony mě trochu limitovala škola. Teď jsem dokonce i změnila trenéra, připravovala jsem se tady na ten závod a všechno mi dneska vyšlo. Měla jsem od rána dobrou náladu, dobře jsem se najedla, takový den je asi málokdy. 

Jana Czeczinkarová přidala ke čtvrtému místo Barči osmou příčku a společně tak vytáhly Česko v hodnocení národů na třetí příčku za Švýcarky a Američanky. Janě se také povedl start, nalepila se na kolo Katie... "No, říkala jsem si, že za ní to bude jistota, ale ona se bohužel smotala a já šla s ní," líčila Jana první okamžiky po startu. "Ona si to ale hned dojela, já pak měla ještě jeden pád a ohnula jsem brzdu. Nějaká smůla tam byla, ale rozhodně ne taková jako zlomená noha, takže já jsem moc spokojená. Nevěřila jsem, že bych takhle mohla dojet. Jsem uvolněná, nebyl na mě takovej tlak," vypověděla dvacetiletá bikerka, která trochu ztrácela i tím, že ty nejdrsnější sekce jezdila lehčí variantou.


Jana Czeczinkarová

"Trať jsem si poctivě najížděla, měla jsem svoje stopy, ale raději jsem volila B liny. Nejsem letos tak vyježděná, abych mohla dávat všechny věci. Jela jsem na jistotu a abych neměla defekt," uvedla Jana.

Brzký pád Kate Courtney rezultoval v jednoduchý únik Švýcarky Frei. Vládnouc bravurní technikou jen navyšovala náskok a bez problémů si dojela pro titul. Američanka se během druhého kola dostala ze šestého na druhou příčku a na ní skončila i celkově. Bronz brala Alessandra Keller, které se vůbec nepovedl start, od prvního kola se prokousávala až z první třicítky. "V polovině závodu kolem mě proletěla šílenou rychlostí, vůbec jsem neměla na to se jí chytit," přiznala Bára. 


Jolanda Neff se konečně dočkala. Na svém kontě má čtyři zlata z kategorie U23, ale jedinou medaili z elity. Dnes předvedla famózní výkon, ve kterém dokonale využila svou technickou dokonalost a špičkovou výkonnost. Vyhrála doslova o parník, přesně o 2:23 min před stříbrnou Annie Last z Velké Británie, další výborně technicky vybavenou závodnicí, které letos překvapila vítězstvím v Lenzerheide. Už tři minuty ztráty měla třetí v cíli Pauline Ferrand Prevot (FRA), ta rovněž tvrdě bojovala - ve třetím kole, když se dotahovala na Annie, měla totiž defekt! 

Jolanda Neff

Defekty a pády vůbec hrály důležitou roli v dnešním závodě žen. K zemi se jako první ošklivě poroučela Linda Indergand (SUI), která zpočátku pomáhala Jolandě, skončila i Yana Belomoyna, nabila si Emily Batty, defekty měly Maja Wloszczowska i Irina Kalentieva, obhájkyně titulu Annika Langvad měla defekt a dojela až pětadvacátá, o dvě příčky před Catherine Pendrel....

České závodnice si v šestikolovém závodě vedly tak nějak odpovídajíc svým standardům. Karla Štěpánová se rvala o první dvacítku, která jí unikla o dvě příčky, a Jitka Škarnitzlová byla bez šťávy a dojela devětatřicátá. 


Jitka Škarnitzlová 


Karla Štěpánová

"Já jsem spokojená, byl to hodně těžkej závod, kde rozhodovala jak fyzička, tak technika. Škoda, že to nebylo do dvacítky, celej závod jsem o ni bojovala, v posledním kole mě začaly brát křeče do jedný nohy a měla jsem toho dost. Ještě tady kousek před cílem na rovině jsem byla do dvacítky, ale holky mi ujely. Cítila jsem se silná jak do kopce, tak z kopce, předjížděla jsem, líbilo se mi to," přiznala v cíli dvaadvacátá Karla. 

 


Mitas Štěrba Nemo Selecta Simplerent.cz



Přehled českých reprezentantů na MS 2010
Medailový přehled předchozích mistrovství světa horských kol


Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Neff se dočkala titulu! Výborně Průdková - 4. v U23
  2. Výsledky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  2. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  3. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  4. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
  5. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
  6. Mistrovství světaFem van Empel obhájila titul světové šampionky
    Fem van Empel obhájila titul světové šampionky

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744