Oba v Plzni bronzoví. Nash spokojená, Štybar zklamaný!

Úvodní podnik světového poháru cyklokrosařů na domácí trati v Plzni přinesl dvě bronzové medaile českých reprezentantů. Kateřiny Nash a Zdeňka Štybara...

Autor: Jan Němec
Oba v Plzni bronzoví. Nash spokojená, Štybar zklamaný!

Nádherný slunečný víkend přivítal světové cyklokrosaře v Plzni, kde se otevíral letošní světový pohár. Západočeská metropole hostila nejprestižnější závod seriálu už třetím rokem za sebou. A čeští fanoušci cyklokrosu mohli být spokojeni, Zdeněk Štybar s Kateřinou Nash shodně vybojovali bronzové medaile.

Plzeňská část Doubravka a areál u Svatého Jiří se začaly pomalu plnit už od rána, kdy se na přehledné 2,4 kilometru dlouhé trati odehrávaly boje Toi Toi Cupu mladších kategorií.

Světový pohár v cyklokrosu, Plzeň 2011

Hodinu a půl po poledni ze startovního roštu vyrazilo 39 cyklokrosařek, jejichž závod byl ustanoven na šest okruhů. Mezi nimi nechyběly české reprezentantky v čele s úřadující domácí šampionkou Kateřinou Nash (Luna Pro), Pavlou Havlíkovou (Telenet Fidea) nebo Martinou Mikukáškovou (EXE Jeans). Trojici zkušených doplnila i dvojice mladých bikerek, osmnáctiletá Vendula Kuntová (GT Czech) a sedmnáctiletá Nikola Hlubinková (Moravec Merida). Další bikerka Pavlína Šulcová bohužel ani neodstartovala, hned na startu ji vystavili červenou kartu rozhodčí kvůli příliš širokým plášťům....

První žena světového žebříčku a vicemistryně světa Američanka Katie Compton (Rabobank Giant) hned po startu vyrazila vstříc velkému sólu. V prvním kole se jí ještě držely Sanne Van Passen (Bikewash Wielerploeg), její krajanka Daphny van den Brand (NED, AA Drink - Leontien.nl), Britka Helen Wyman (Kona Factory) a Katka Nash byla v těsném závěsu na páté pozici. Kousek za ní jezdila druhá domácí cyklokrosařka Pavla Havlíková.

Světový pohár v cyklokrosu, Plzeň 2011

Katka se rychle na nejlepší dotáhla a ve druhé polovině závodu začala útočit, ale to již osamoceně jezdila na čele Compton. "Ve druhý půlce jsem se rozjela, bylo to lepší," řekla Katka. Dokonce se dostala až na druhou pozici před holandskou cyklokrosařku Van Passen.

"Pomýšlela jsem ještě výš, šla jsem po Katie, ale v zatáčce před nájezdem do posledního kola jsem lehla a bylo po šancích. Trochu jsem si rozhodila i řazení, takže stíhání už bylo hodně těžké," líčila Kateřina osudný okamžik závodu, ve kterém se před ní dostala i Van Passen.

Světový pohár v cyklokrosu, Plzeň 2011 - Katie Compton

Katie Compton neohroženě pokračovala v jízdě za prvním letošním triumfem ve světovém poháru. Ruce nad hlavu zvedla v čase 40 minut a 37 vteřin. "Tak tohle jsem potřebovala. Konečně jsem měla dobré nohy a nedělala technické chyby, krásně se to dnes sešlo," pochvalovala si Katie, která vysekla poklonu plzeňským organizátorům za trať a atmosféru.

Stříbro uhájila drobná Nizozemka Van Passen, o deset vteřin za ní, na bronzové příčce, přijela Katka Nash. Zopakovala tak umístění z loňského roku, to skončila za vítěznou Van Passen a stříbrnou Van Den Brand.

Světový pohár v cyklokrosu, Plzeň 2011 - Kateřina Nash

"Určitě jsem pomýšlela na stupně vítězů a to se podařilo, takže jsem spokojená. řekla v cíli spokojená Katka, která pojede v letošním roce v Evropě již jen jednou, za týden se postaví na startu druhého závodu seriálu v Táboře.

Pavla Havlíková dojela na osmém místě a do spokojenosti měla daleko. "Jsem trochu zklamaná, šestý místo bylo na dosah. Rozhodly poslední schody, kde mi holky utekly, to prostě není můj šálek kávy. Snad to bude příští týden lepší, forma pomalu přichází," zhodnotila závod domácí vicemistryně Havlíková.

Světový pohár v cyklokrosu, Plzeň 2011 - Pavla Havlíková

Pokračovat na: Závod mužů

Seznam stránek článku:

  1. Oba v Plzni bronzoví. Nash spokojená, Štybar zklamaný!
  2. Závod mužů
  3. Výsledky
  4. Fotogalerie
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Světový pohárOkruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
    Okruh v Araxá plný skoků, rozhodčí musí krotit
  2. Světový pohárSvětový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
    Světový pohár v NMnM spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
  3. Světový pohárBikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
    Bikový karneval SP pokračuje v Araxa! 2. díl startuje už zítra
  4. Světový pohárCo ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
    Co ukázal první SP v Mairipora? Nástup nových tváří nebo jen boj o OH?
  5. Světový pohárÚvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
    Úvodní díl SP v Brazílii vyšel Američanům, Cink 17.
  6. Světový pohárGaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.
    Gaze a Richards vítězí v úvodním short tracku SP, Cink 23., Čábelická 28.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744