Prach, 20m skoky a 67 km/h. To je sjezd na MS podle Lebla

Martin Lebl, jeden ze čtveřice českých sjezdařů na MS MTB v Cairns, nám představil trať a své cíle. Povídal o zranění i o konkurentech...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec, Lukáš Navrátil
Prach, 20m skoky a 67 km/h. To je sjezd na MS podle Lebla

 

Dnes se na mistrovství světa horských kol zapojí do dění i sjezdaři. I když to ještě nebude o medaile, jistě rozřazovací jízdy odstartují debaty, kalkulace a plány na nedělní finále. My jsme si povídali s Martinem Leblem - přezdívaným Motejlem - jedenadvacetiletým českým sjezdařem, který je i přes svůj nízký věk jedním z nejzkušenějších členů DH výpravy Čechů, na mistrovství světa je už popáté. Vloni ve Val di Sole skončil na 32. místě, po sezoně plné zranění doufá, že by mohl v Austrálii výsledek zopakovat.... 

 

Martine zrekapituluj prosím našim čtenářům, co se ti vlastně na začátku sezony přihodilo...
Na prvním Evropským poháru v Lošinji v Chorvatsku jsem si utrhnul něco v rameni a byl jsem na čtvrt roku úplně mimo, pak jsem se dal do kupy a před mistrákem republiky jsem si zlomil palec. Takže jsem jel jen dva malý závody, ale teď jsem ready a snažím se to solit, jsem rád, že tady na mistráku světa můžu reprezentovat.

Co říkáš trati? Můžeš ji trochu přiblížit?
Moc se mi líbí, je to moc dobrá trať, nikde jinde na světě podobná není. Je tady strašně prachu a není to jen o tom, jakou má člověk techniku, ale především o tom, jakou má fyzičku. Je tu hodně technickejch zatáček, ze kterých se musí rychle sprintovat, jsou tu i dlouhý roviny. To se mi líbí, je to kombinace zatáček, rockgardenů, kořenů a skoků, ten nejdelší má snad 20 metrů. Nejrychleji se tady jede 67 km/h, takže i rychlý. Nejtěžší je konec, kde jsou hodně zatáčky a hodně se šlape. Do cíle se musí sprintovat...


Martin Lebl

Jaký máš cíl do závodu?
Letos jsem v podstatě žádnej výsledek nezajel, vůbec nevím, s čím bych mohl počítat. Já doufám, že se do padesátky vejdu, ale to rozhodně není cílem, chtěl bych zopakovat loňskej rok, takže bych byl rád kolem třicítky.

Koho tipuješ na vítěze?
No, to bude hodně zajímavý. Letos je to dost zamíchaný a jak už jsem říkal, vyhraje ten, kterej má nejlepší fyzičku. Řekl bych, že Troy Brosnan by tady mohl vyhrát, pojede doma před svýma fanouškama, který ho poženou. No a pak Greg Minnaar, ten má letos famózní kondici, je na tom hodně dobře na takových tratích. 

Chystá se startovat i další domácí borec Sam Hill, který letos sjezdy vůbec nejezdil...
Jo, to je další věc, ten má na závod připravený endurový kolo. On jezdí jen EWS, takže to bude hodně zajímavý a já bych řekl, že bez šancí rozhodně není, ani bych se nedivil, kdyby měl medaili. Na seedingrunu jedu hned za ním, takže se ho budu snažit dohnat :-)))

A co Češi, jak ti si povedou?
Asi nejlíp s fyzičkou je na tom Standa Sehnal, ale špatně na tom není ani Kysák - Ondra Štěpánek. A já? No já jsem na tom taky dobře :-))) Myslím, že jsme na tom podobně, kluci možná o trochu líp. Důležitou roli taky hraje psychika, je to velkej závod, stát se může cokoli. 

Jak jsi na tom ty? Jsi stresař?
Před šesti, sedmi lety jsem byl velkej stresař, ale jezdím už dlouho, jsem na pátým mistrovství světa, takže mám nějaký zkušenosti a dokážu se s tím vyrovnat. Mám svůj předstartovní rituál, kterým se uklidním a povzbudím. Neříkám, že nejsem před startem vůbec nervózní, to určitě ne, ale neklepu se, spíš se těším. 


Důležitou osobou na MS je i Matěj Charvát. V Cairns je v roli mechanika, rádce a mentora...

Kolik toho do nedělního závodu najezdíš?
Ve čtvrtek jsem dal pět jízd, v pátek plánuju čtyři plus seeding, v sobotu tři a v neděli ještě před závodem dám 2 jízdy. Je to hodně vyčerpávající, těžký udýchat, ono se to nezdá, člověk si řekne, že je to jenom z kopce, ale hrábneš si pěkně. 

Jezdíš teda dolů šrot nebo spíš najíždíš stopy?
Stopy už má člověk vymyšlený téměř od začátku od prvního okamžiku, kdy si trať prochází. Samozřejmě, že jak se trénuje, tak se vyjíždí nový a nový stopy, ale základ má člověk najetej. Dneska půjdu ještě jednou na trať pěšky, myslím si, že zhruba 85 % je to stejný. Tréninkový jízdy nejezdím úplně naplno, spíš se ostřejc vozím. Síly šetřím na závod.

Co Seeding run?
Pojmu to v klidu, nejsou za to žádný body, pojedu rychlejc, ale nebudu to hrotit, 70-80 %...

 


Mitas Štěrba Nemo Selecta Simplerent.cz



Přehled českých reprezentantů na MS 2010
Medailový přehled předchozích mistrovství světa horských kol

Přečteno - 6262x Tagy: mistrovství světa downhill dh martin lebl cairns
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  2. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  3. Mistrovství světaStříbrná paráda Kristýny Zemanové
    Stříbrná paráda Kristýny Zemanové
  4. Mistrovství světaStřípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
    Střípky z Tábora aneb co se do článků nevešlo
  5. Mistrovství světaPrvní medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
    První medaile pro Česko, junior Bažant bere v Táboře bronz
  6. Mistrovství světaFem van Empel obhájila titul světové šampionky
    Fem van Empel obhájila titul světové šampionky

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744