Přijíždí nový Scott Patron

Po novém závodním XC fullu Spark představuje Scott další model, u kterého uplatnil plnou integraci tlumiče do rámu...

Autor: Petr Bureš
Foto: Scott
Přijíždí nový Scott Patron

Dříve nebo později se to dalo čekat. Ano, řeč je o novém ebiku postaveném na bázi plně integrovaného tlumiče uvnitř rámu. Jenomže jak to udělat, když mu u středového složení překáží motor a ve spodní rámové trubce zase zabírá místo baterie? Odpověď byla nasnadě. Tlumič musí jinam než u Sparku, Který byl prvotinou Scottu využívající skrytý tlumič.

S novým umístěním tlumiče přichází také několik dalších novinek, které Scott sestavil do zbrusu nového ebiku s názvem Patron. Předně, jde o vysokozdvihovou celoodpruženou elektrickou devětadvacítku, která se svým určením ocitá někde mezi Geniusem a Ransomem. Patron je postavený na 160mm zdvizích a jeho geometrie se více blíží endurovému pojetí Ransomu.

65° hlavový úhel je zde doplněný o 76,9° sedlový úhel a reach 474 mm pro velikost L. Rozvor sice není tak dlouhý jako u Ransomu, ale dostatečný na to, aby byl Patron stabilní a současně i velmi snadno ovladatelný.

Hlavní novinky jsou tu především ve zcela novém pojetí rámu a integrace jednotlivých součástí do něj. Jinak je tu v podstatě úplně všechno od uložení motoru, přes fixaci baterie až po umístění tlumiče.

Scott zde využívá Performance CX pohon poslední generace, ovšem aby měl dostatek prostoru v rámu pro baterii, rozhodl se ho pootočit tak, že se nově nachází uvnitř rámu nad spodní rámovou trubkou a je tak zespodu chráněný před případným poškozením. Jeho zakrytování je perforované a pohonu tak umožňuje lepší větrání při zachování nízko položeného těžiště.

Scott využil největší baterie, kterou Bosch nabízí ke svému pohonu nově v rámci MY22, a to o kapacitě celých 750 Wh. Profil baterie zůstal i přes nárůst kapacity o 20% stále stejný, ovšem její integrace do rámu byla kompletně přepracována a místo dosavadního vycvaknutí z dolní rámovky se nyní do rámu zasouvá zespoda, otvorem umístěným přesně v místě, kde je obvykle motor. Spodní rámová trubka je tak celkově tužší při zachování jejího průřezu.

Další, na první pohled (ne)viditelnou novinkou, je zadní odpružení, resp. umístění tlumiče uvnitř rámu mezi sedlovou a horní rámovou trubkou. Polohu tlumiče z vnějšku prozrazuje jednak vahadlo a jednak šroub čepu, který tlumič drží v rámu, pod kterým je umístěn odnímatelný plastový kryt pro případné servisní zásahy. Tento rámový detail Scott krásně ukazuje na průhledném plastovém modelu, kde je patrná šikmá pozice tlumiče prakticky ve stejném úhlu jako horní vzpěry zadní stavby.

Kinematika zadní stavby zde sice byla oproti Geniusu nebo Ransomu upravena, kvůli poloze a délce vahadla, nicméně Scott zde stále používá osvědčený systém čtyřčepového přepákování. Spodní řetězové vzpěry jsou přitom dostatečně robustní, aby zvládly přenášet maximum točivého momentu, který zde může dosahovat až 85 Nm.

Jelikož je tlumič uložen a zakrytován v rámu, je jasné, že musí být ovládán dálkově. Scott má na to ostatně svůj TwinLoc systém už mnoho let a použil ho pochopitelně také zde. U levé rukojeti najdete dvoupáčku, která přepíná jak tlumič, tak vidlici současně v rámci tří poloh Descend, Traction Control a Lockout.

Jinak co se týká samotného vedení kabeláže, tak ta je nyní oproti předchozím modelům ebiků více a lépe integrována do rámu díky novému průchodu hlavovou trubkou, kterou vede jak kompletní elektrokabeláž, tak řazení či bovden k tlumiči. U nejvyšších specifikací pak celek doplňuje ještě karbonový kokpit Syncros Hixon iC SL, který pomáhá s částečným zakrytím kabeláže už v rámci samotných řídítek a představce.

Scott navíc doplnil nový Patron také o několik praktických doplňků, mezi které patří zejména integrovaný zadní blatník, v rámci kterého najdete také dvojité zadní světlo, napojené vnitřkem rámu na hlavní baterii ebiku. Systém Bosch je pak připravený připojit napájení také k přednímu světlometu a vše navíc ovládat prakticky prostřednictvím nového ovladače pohonu. Systém je navíc nově vybaven snímačem okolního světla, takže dokáže automaticky regulovat jas displeje i připojených LED světel. Nový je také dvoupalcový barevný LCD displej Kiox, umístěný uprostřed řídítek, který pokud nechcete, můžete z kola sundat a vše ovládat a kontrolovat jednoduše jen přes ovladač a mobilní telefon.

Oproti konkurenci se Scott rozhodl, že bude nabízet nejenom špičkovou karbonovou verzi rámu, ale také výrazně dostupnější hliníkovou variantu, která sice bude o něco těžší, ale stále nabídne všechny plně integrované prvky.

Pokračovat na: Modely a výbavy

Seznam stránek článku:

  1. Přijíždí nový Scott Patron
  2. Modely a výbavy
  3. Fotogalerie
Přečteno - 26276x Tagy: scott elektro my2022
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. TechnikaFotogalerie: Crussis Legend 68
    Fotogalerie: Crussis Legend 68
  2. Tech newsSpeciální edice Scott Spark RC N1NO pro Cape Epic
    Speciální edice Scott Spark RC N1NO pro Cape Epic
  3. Testy - RecenzeTEST: Crussis Legend 68
    TEST: Crussis Legend 68
  4. Tech newsCanyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
    Canyon Grizl:ON, nový gravel hladový po dobrodružství
  5. Tech newsMerida představuje eTRILOGY
    Merida představuje eTRILOGY
  6. ServisJak se vyrábí Crussis Legend 68? Mrkněte se s námi
    Jak se vyrábí Crussis Legend 68? Mrkněte se s námi

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 rotik - vloženo: 09.09.2021 v 21:58:57

    Hmm, hnusna obluda

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 tntbiker - vloženo: 07.09.2021 v 11:48:29

    A zase, převzaté obrázky, rozumy vyčtené na internetu, kde si je najde každý. Dohady, předpoklady. Zase není test:-) Občas tu i bývaly.:-) On vám už nikdo žádné kolo nepůjčí? :-))

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 Jirka Stratil - vloženo: 07.09.2021 v 10:25:57

    odpověď na Jirka Stratil — #1 26,5 kg oficialni vaha, takze tak 27kg

    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 Jirka Stratil - vloženo: 07.09.2021 v 10:20:12

    Co to **** je za monstrositu. Krasnych 28 -30 kilo

    1. na tento komentář reaguje Jirka Stratil — #2
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744