Seznamte se: Petter Fagerhaug, parťák Hynka pro Cape Epic

Česko-norský pár na Cape Epic dělí sedmnáct let a v elitní kategorii je to rarita. Petter je v 21 letech neuvěřitelně vyzrálý...

Autor: Jan Němec
Foto: Jan Němec
Seznamte se: Petter Fagerhaug, parťák Hynka pro Cape Epic


Když mu bylo šest let, v Jihoafrické republice se rodil etapový závod Cape Epic. Tehdy vůbec netušil, že nějaký takový závod existuje. Po patnácti letech si norský talent Petter Fagerhaug stoupnul vedle zkušeného Kristiana Hynka, vítěze etapáku v roce 2014. Společně se viděli poprvé teprve ve čtvrtek, tedy 4 dny před samotným startem závodu. Ale podle všeho ani sedmnáctiletý věkový rozdíl ničemu nevadí. “Dobře jsme se s Petterem sladili, i když mě od startu prologu strašně pekl. Pak si to ale sedlo, fungovalo nám to, což je důležitý pro další dny,” komentoval Kristian první společné představení s celkovým vítězem Světového poháru XCO U23 Petterem.

“Je to pro mě hodně speciální moment. Myslím, že mám velké štěstí, že mohu jet svůj první Cape Epic právě s Kristianem, který ho jel už tolikrát a dokázal i vyhrát. Prolog jsme jeli dobře, já jezdil kratší stoupání, Kristian zase ty delší, jsem spokojený,” řekl blonďatý biker z Lillehameru.


Kristian s Petterem na startu Cape Epic 2019

“Dostal jsem od Kristiana nabídku v prosinci, ale nejdřív jsem si myslel - ne, tohle není pro mě, to je moc těžký závod. Ale pak jsem o tom začal přemýšlet a diskutovat o tom s několika lidmi včetně mého kouče a rozhodl jsem se, tak jak jsem se rozhodl. Jsem tady!” vyprávěl Petter, který obývá pronajatý dům v Hermanusu s Kristianem a jeho ženou Šárkou, Giovanem a Martinem Stoškem. “Česká přesila mi nevadí, je dobrá atmosféra, jsou to všichni pohodáři. A vaří dobré kafe :-))”

Petter začal na kole závodit už v sedmi letech. “První větší mezinárodní závody jsem jel jako junior, ale až pak v kategorii do 23 let se začala moje výkonnost hodně zvedat a začaly přicházet výsledky,” přiblížil své začátky Petter. Jeho talentu si všimnul i tým Mathieu van der Poela Corendon Circus a dal mu nabídku.

“Něco takového se neodmítá, Mathieu je téměř dokonalý, dokáže být dobrý v tolika disciplínách, moc si toho vážím, že jsem s ním v jednom týmu a mám takovou příležitost.”


... a v cíli prologu na 6. místě

Petter se považuje za závodníka cross country. “Definitivně, z velkých maratonských závodů jsem jel jenom loňské mistrovství světa v Itálii, takže jsem tím doslova nepolíben. Cape Epic pro mě bude velká škola a kdo ví, třeba to jednou v budoucnu budu jezdit častěji. Mám rád všechny disciplíny na horském kole, už jsem jel i enduro. Mám rád úplně všechno, nevadí mi kopce, mám rád traily i roviny, nejsem specialista.”

“Těším se na závod, jak se to bude vyvíjet. I když vím, že to bude hodně těžké, budu asi trpět, ale to je součást hry a je to něco, co mám na závodění rád. Věřím, že mi to dá hodně zkušeností do dalšího závodění a do dalších Epiců. S Kristianem to půjde dobře, jsem si jistý. On bude boss, takže ho budu ve všem poslouchat :-))) Ne, vážně, tady asi není jiná možnost než jet podle jeho rad, těch chyb, kterých se může člověk dopustit, je hodně. Já jsem ještě hodně mladý a takový nedočkavý, takže bych asi chybu mohl udělat velmi brzy. Tady to bude ještě sedm dnů závodění, musím se držet jeho rad a jeho plánu,” řekl Petter, který si sám natáčí dokument o své účasti na Cape Epic.


Kristianova věrná parta v Hermanusu

  

 

 

 


Partneři MTBS.cz zpravodajství z Absa Cape Epic 2019
   

     
Děkujeme!

 



Přečteno - 5211x Tagy: cape epic kristián hynek petter fagerhaug
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Týmy a klubyKulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
    Kulhavý je zpátky na kole. Návrat na závodní tratě plánuje v květnu
  2. Týmy a klubyTým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
    Tým Buff Megamo se vrací ke Cape Epic ve videu "Fighting for a dream"
  3. PozvánkyKristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
    Kristián Hynek dává tip na příští sobotu: Future Cycling Bike Fest by the river #1
  4. ZávodyFotogalerie: Cape Epic 2024
    Fotogalerie: Cape Epic 2024
  5. PreviewVítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
    Vítězný Cape Epic Bikecheck: Ghost Anne Terpstry & Specialized Howie Grottse
  6. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #4 germano - vloženo: 22.03.2019 v 15:44:31

    odpověď na zbartos — #1 Ano, propojení s Petterem je přes Canyon.... Varianta jet Cape Epic s Mathieu van der Poelem existovala, ale opravdu byla jen velmi málo pravděpodobná... Díky Zdenku Bartosi!

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #3 zbartos - vloženo: 21.03.2019 v 20:07:13

    odpověď na Žvejk — #2 Díky, to s tim kaňonem mne nenapadlo. Ale s Mathieu to byl dobrý nápad. To by byl asi ještě silnější tým než Petterem (kdyby měl Kristian normálně natrénováno...).

    odpověz na tento komentář
  3. avatar
    #2 Žvejk - vloženo: 21.03.2019 v 13:27:14

    Myslím že původně měl jet s Mathieu Van der poel, ale ten se nakonec chystá na jarní klasiky...A Kristián musel jet s někým kdo jezdí Canyon.

    1. na tento komentář reaguje zbartos — #3
    odpověz na tento komentář
  4. avatar
    #1 zbartos - vloženo: 20.03.2019 v 20:16:50

    Díky za výborné komentáře k etapám i za tento profil. Nemohli byste nám ještě zjistit, proč si Kristian vybral zrovna Pettera ? Protože byl z první 20 loňského MS XCM v Auronzu jediný ochotný/volný (Petter byl 13. se ztrátou 10 minut na Kristiana, viz https://event.endu.net/events/event/live_44575.do ) ?

    1. na tento komentář reaguje germano — #4
    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744