Startuje Tour de France bez Čechů. Na co se můžeme těšit?

Pojďte se společně s námi podívat, co nám letošní Tour de France nabídne. Starou dámu pro MTBS komentuje i Tomáš Jílek z České televize, mimo jiné prozradil, že spolukomentátorem bude i Roman Kreuziger...

Autor: Jaroslav Cícha
Startuje Tour de France bez Čechů. Na co se můžeme těšit?

Největší cyklistický svátek je tady. Slavná Tour de France odstartuje už zítra v sobotu 30. června v belgickém Lutychu a letošní vítěz, již 99. ročníku, bude znám na Champs Elysées v centru Paříže v neděli 22. července. Po čtyřech letech kdy na "Staré dámě" jel Roman Kreuziger 2008 (12. místo), 2009 (9.), 2010 (9.), 2011 (112.) tentokrát mezi startujícími žádný český jezdec bohužel nebude.
 

Tour de France je každopádně největší závod sezony a vůbec jedna z největších sportovních událostí každého roku. Kdo vyhraje Tour, zapíše se nesmazatelně do historie cyklistiky. Navíc vítěz získá 200 bodů do žebříčku ProTour. Při absenci Alberta Contadora lze letošní ročník považovat za jeden z nejvíce otevřených závodů posledních let. Každopádně letošní trasa zvýhodňuje dobré časovkáře. Na jezdce čeká téměř stovka kilometrů jízdy proti chronometru rozdělených do tří částí. Hned na úvod prolog dlouhý 6,4 kilometru, poté v průběhu podniku jsou v programu časovky v Besançonu na 41,5 km a závěrečná časovka do Chartres (53,5 km). Ale hory do pořadí bezpochyby také výrazně promluví, v Alpách a Pyrenejích je celkem 25 vrchařských prémií. A kdo bude chtít vyhrát, tak musí zvládnou obojí.
Na obhajobu žlutého trikotu určitě myslí Australan Cadel Evans (BMC Racing Team), ale evropské sázkové kanceláře více favorizují britského cyklistu Bradleye Wigginse (Team Sky), který od začátku sezony dominuje v závodech WorldTour. Zvítězit dokázal již v podnicích Paříž-Nice, Tour de Romandie a kritérium Dauphiné Libére. Navíc za ním stojí velice silný tým.

Dalšími kandidáty na celkové prvenství by mohli být Rus Denis Menčov (Katuša Team), kanadský vítěz Giro d'Italia Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) či v kopcích silný a výborný v časovce Nizozemec Robert Gesink (Rabobank). Na nejvyšší příčky chce útočit také Ital Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale), Belgičan Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol), Američan Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quickstep), ale i dvojice stáje RadioShack-Nissan Andreas Klöden (Něm.) a před rokem třetí Frank Schleck z Lucemburska.

Tour de France ale není jen o celkovém vítězi, každá vyhraná etapa se počítá. A na to sází druhá hvězda Team Sky mistr světa Mark Cavendish z Británie. V koncovkách je současná jasná jednička, ale je otázkou, jak se tým Sky dokáže vypořádat s útokem na žlutý trikot v kombinaci se snahou dominovat v etapách určených pro spurtery.

Spurteři budou mít šanci ukázat své umění první týden závodů. První test pro vrchaře přijde v sedmé etapě, kdy peloton dorazí do pohoří Vosges ve východní Francii a na jeho lyžařskou stanici La Planche des Belles Filles s výškou 1148 metrů nad mořem, kde na jezdce čeká také patnáctiprocentní stoupání. Dvě těžká alpská zápolení čekají po dnu volna v 10. a 11. etapě a nejnáročnějščí kopce jsou v Pyrenejích. V 16. etapě se jezdcům postaví do cesty Aubisque, Tourmalet, Aspin a Peyresourde a o den později je cíl v lyžařském středisku Peyragudes. A to již budou s největší pravděpodobností celkem jasně rozdány karty před časovkou v 19. etapě na 53,5 km.
 

Slavný závod budete moci sledovat, stejně jako vloni, kromě Eurosportu, i na obrazovce České televize s komentářem Tomáše Jílka a jeho hostů.

"Tour s Gretzkyho číslem sice bude bez českých cyklistů přímo na silnici, ovšem pořádně exkluzivní společnost vám přibliží tuhle nádhernou akci v přímých přenosech České televize: René Andrle, Tomáš Konečný, Pavel Padrnos, Ján Svorada, František Raboň, Lubor Tesař, Zdeněk Štybar... A po čtyřech letech, kdy jsme mu fandili, tentokrát od komentátorského mikrofonu i Roman Kreuziger!" prozradil komentátor Tomáš Jílek.


Komentář Tomáše Jílka

Ředitel Staré dámy Christian Prudhomme při představování trasy letošní Tour prohlásil: "Bude to ročník plný překvapení!" Myslel tím především překvapení na trase; zdánlivě "snadný" profil (to nejtěžší si určitě organizátoři schovávají na příští jubilejní Grand Boucle) v sobě skrývá řadu na první pohled málo nebezpečných záludností. Zdá se to nemožné, ale i v 99. pokračování největší cyklistické akce jsou v programu dosud nenavštívené kopce: v 7. etapě, která není počítána mezi ty horské, se bude končit v místě s půvabným názvem La Planche des Belles Filles, v 10. alpské zkoušce pak peloton poprvé v historii Tour zdolá Grand Colombier (který si většina favoritů vyzkoušela na letošním Critériu du Dauphiné), v Pyrenejích to zase bude další těžká premiéra v podobě Mur de Péguere. Prudhomme věří, že letošní profil bude svědčit odvážným, útočným jezdcům: první klasická etapa do belgického Seraingu může svým závěrem připomenout úvodní den Tour 2008 v Bretani nebo vloni na Skřivánčí hoře (že by tedy první výhra sezony pro loňského fenoména Philippa Gilberta?).

Nejvíc se ale mluví o počtu časovkářských kilometrů (nejvyšší za posledních 5 ročníků) a tím pádem o letošním králi Bradley Wigginsovi a obhájci trůnu Cadelu Evansovi. Poslední duel vyhrál jasně Brit, na Dauphiné málem uštědřil australskému klokanovi pořádnou psychologickou ránu v podobě dostižení během jízdy proti chronometru, do níž Brit s licousy a la Sherlock Holmes startoval o 2 minuty později. Jenže mnozí se ptají: může Wi(n)ggins udržet takhle skvělou formu celou sezonu?

Já se těším mimojiné i na to, co zase předvede Thomas Voeckler (snad ho nebudou moc brzdit problémy s kolenem), jak dopadnou návraty do sladké Francie v podání Scarponiho, Nibaliho či Valverdeho a samozřejmě: co předvede slovenský uragán Peter Sagan ve své, tak nedočkavě vyhlížené premiéře.

Program Tour de France 2012

30. června: Lutych (prolog na 6,4 km),
1. července: 1. etapa Lutych - Seraing (198 km),
2. července: 2. etapa Visé - Tournai (207,5 km),
3. července: 3. etapa Orchies - Boulogne-sur-Mer (197 km),
4. července: 4. etapa Abbeville - Rouen (214,5 km),
5. července: 5. etapa Rouen - Saint-Quentin (196,5 km),
6. července: 6. etapa Épernay - Metz (207,5 km),
7. července: 7. etapa Tomblaine - La Planche des Belles Filles (199 km),
8. července: 8. etapa Belfort - Porrentruy (157,5 km),
9. července: 9. etapa Arc-et-Senans - Besançon (časovka na 41,5 km),
10. července: volný den,
11. července: 10. etapa Mâcon - Bellegarde-sur-Valserine (194,5 km),
12. července: 11. etapa Albertville - La Toussuire - Les Sybelles (148 km),
13. července: 12. etapa Saint-Jean-de-Maurienne - Annonay Davézieux (226 km),
14. července: 13. etapa Saint-Paul-Trois-Châteaux - Le Cap d'Agde (217 km),
15. července: 14. etapa Limoux - Foix (191 km),
16. července: 15. etapa Samatan - Pau (158,5 km),
17. července: volný den,
18. července: 16. etapa Pau - Bagnères-de-Luchon (197 km),
19. července: 17. etapa Bagnères-de-Luchon - Peyragudes (143,5 km),
20. července: 18. etapa Blagnac - Brive-la-Gaillarde (222,5 km),
21. července: 19. etapa Bonneval - Chartres (časovka na 53,5 km)
22. července: 20. etapa 22 Rambouillet - Paříž (120 km).

Text: Jaroslav Cícha, Tomáš Jílek
Foto: Team Sky, Tourdefrance.net 

Přečteno - 11808x Tagy: silnice zdeněk štybar roman kreuziger
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyCzech Challenge Tour - závody pro amatéry už letos s pěti závody
    Czech Challenge Tour - závody pro amatéry už letos s pěti závody
  2. PreviewBikecheck: Ridley X-Night SL Zdeňka Štybara
    Bikecheck: Ridley X-Night SL Zdeňka Štybara
  3. Mistrovství světaZdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
    Zdeněk Štybar: "Nemohl jsem se rozloučit na lepším místě"
  4. Mistrovství světaBoroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
    Boroš v Táboře vyrovnal své maximum, dojel sedmý, Van der Poel pošesté mistrem
  5. TechnikaFotogalerie: Ridley X-Night - poslední závodní kolo Zdeňka Štybara
    Fotogalerie: Ridley X-Night - poslední závodní kolo Zdeňka Štybara
  6. ZávodyFotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024 - štafety
    Fotogalerie: Mistrovství světa v cyklokrosu Tábor 2024 - štafety

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #2 Babec - vloženo: 29.06.2012 v 20:56:57

    a opravte i to jméno: ne Bradleye Wigginse ale Bradlyho Wigginse .)

    odpověz na tento komentář
  2. avatar
    #1 algheroteam - vloženo: 29.06.2012 v 17:29:51

    Opravte prosím ten program... Jede se v červenci :-)

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744