Swiss Epic 2020 - byla to naše etapa, řekl Kristián Hynek

Kristián Hynek s Martinem Stoškem zvítězili ve druhé etapě Swiss Epic, v průběžném hodnocení se přiblížili podiu... 

Autor: Jan Němec
Foto: Michal Červený a Michael Chiaretta / Swiss Epic
Swiss Epic 2020 - byla to naše etapa, řekl Kristián Hynek

 

Skvěle se dařilo českým zástupcům ve druhém dni Swiss Epic, ve kterém se startovní pole přesunulo z Laaxu do Arosy. V 75 km dlouhé etapě s finálním dvacetikilometrovým stoupáním dokázali prodat své vrchařské kvality Kristián Hynek s Martinem Stoškem (Future Cycling - Northwave), když zvítězili s 36sekundovým náskokem před týmem Scott Sram ve složení Nino Schurter a Lars Forster. České duo se tak o jedno místo posunulo v průběžném hodnocení na 4. příčku. Vynikající osmé místo obsadil Jan Vastl s Fabianem Gigerem (Maloja Pushbikers).

V závodě žen se dařilo jediné české závodnici, která jede po boku domácí Lindy Indergand (Maloja Pushbikers) a společně dokázaly dojet třetí. Za vítězným párem týmu Specialized - Annika Langvad (DEN) a Haley Batten (USA) zaostaly o 8 minut a 7 vteřin. 

"Byla to naše etapa," říkal v cíli Kristián Hynek, když popisoval vývoj dnešních pětasedmdesáti kilometrů. "Podle profilu tratě jsme s Martinem tušili, že by nám to mohlo sedět. A sedělo. Byl tam jedinej sjezd, kde jsme předpokládali, že se Nino s Larsem urvou, a to se taky stalo. My jsme je pak ale dokázali sjet, ale o dost déle, než jsme si mysleli, asi až na čtyřicátém kilometru. Rozhodoval dlouhý kopec, kam jsme vyjížděli společně ve čtyřech týmech, nejdřív se jelo takový udržovací tempo, ve druhý půlce jsem pak zkusil zrychlit, nejdříve jsme urvali kluky z Bullsu. Já se na čele střídal s Ninem a ke konci kopce nakonec odpadl Forster a nakonec i Centurion Vaude. Posledních 250 výškových metrů jsme už jeli s Martinem sami a nahoru jsme dojeli s 35vteřinovým náskokem. Následoval 5 km poslední sjezdík a cíl, ale ten už o ničem nerozhodl, ten už byl celkem jednoduchý, takže jsme si náskok udrželi až do finiše. Všechno šlo dneska podle plánu," radoval se Kristián, kterého těšila i změna počasí.

"Už konečně svítilo sluníčko, byly místa, kde to bylo pořád hodně mokrý a klouzavý, ale už je hezky a má snad i být. Včera to byl extrém, doufám, že v takový podobě už nás to tady nečeká. Musím pochválit i Martina, který se už cítil líp než včera, přeci jen jak dorazil jen dva dny před startem, tak to není ono. Každopádně z naší vrchařský formy máme radost, horší už je to s tou sjezdařskou..."


Kristián Hynek a Martin Stošek

Po dnešním vítězství se Kristián s Martinem posunuli na 4. místo průběžného hodnocení, jemuž stále vévodí Scott Sram. Česká dvojice ztrácí 6:49 min., na třetí místo už jen minutu a čtvrt.

V průběžném hodnocení se také podařilo prodrat do první desítky česko-švýcarskému páru Jan Vastl a Fabian Giger, to jim zajistila dnešní osmá příčka a ztráta 10 minut. 

"Dneska byla nejdelší etapa, prvních 50 km až do Churu se víceméně klesalo a pak přišel 20 km kopec nahoru do Arosy. Měli jsme plán zůstat v první skupině až do Churu, to se nám povedlo a potom zkusit vydržet co nejdéle i v kopci. Fabian neměl nejlepší den, takže se posledním stoupáním protrápil. Ale jinak jsme spokojený, posunuli jsme se do desítky celkově, což je super," zhodnotil Vastlík.


Jan Vastl 


Jaroslav Kulhavý

Důvodů k radosti asi příliš nemá česko-dánská dvojice Jaroslav Kulhavý a Simon Andreassen (Specialized).
"Andreassen vypálil po startu s Ninem a Forsterem a objel s nima celou etapu, ale podle pravidel můžou být od sebe max. 2 minuty, takže je nejspíš čeká minimálně penalizace, ale to je vlastně fuk... Jára jel celou etapu s Lakatou a Plattem a necítí se moc dobře...," informuje z dějiště fotograf Michal Červený.

Závod žen byl další spanilou jízdou královny etapových závodů Anniky Langvad a její americké parťačky Haley Batten (Specialized Racing). Díky tomu, že jim odpadla nejvážnější konkurence v podobě domácích Siny Frei a Nicole Koller, vinou zranění kolene úřadující mistryně světa kategorie U23, navýšily si v průběžném hodnocení své vedení už na 15 minut! To je po dvou dnech opravdu úctyhodný počin. 


Haley Batten a Annika Langvad

Jak chutná medaile na Swiss Epic, si dnes také mohla prožít Karla Štěpánová s Lindou Indergand (Maloja Pushbikers). Byl to bronz s příchutí zlata.

"Od začátku se nám dařilo držet tempo těch nejlepších a hlavně z kopce jsme hodně získávaly. Linda jede jak smyslů zbavená a já mám co dělat, abych to uvisela. Řekla mi, ať vůbec nebrzdím, že se to za kořenama chytne, tak jsem jela... po pravdě, myslela jsem, že pro nás bude takhle etapa nejhorší. Hodně přejezdových šotolin a na konci 20 km do šílenýho kopce. Když se nám ale podařilo na 50. kilometru dostat na 2. místo, doufala jsem, že by to na bednu mohlo stačit. Linda si konec výjezdu docela vytrpěla, vozila jsem ji vodu a snažila se ji povzbudit, že už tam musíme za chvilku být. Když jsme se pak přehouply z nejvyššího bodu do sjezdu, věděly jsme, že to zvládneme. U cedule 1 km do cíle jsme se skoro rozbrečely radostí, že už nemusíme šlapat. Uvidíme, jak budeme vypadat další dny, ale jsme rády, že jsme si alespoň jednou užily ceremoniál! Jo a dneska byly i ty panoramata... Arosa je nádherná!" bohatě referovala Karla.


Karla Štěpánová a Linda Indergand

Zítřejší etapa se odehraje v okolí střediska Arosa, byť má jen 50 km a 1 900 m převýšení, rozhodně není odpočinková. Hned po startu totiž na závodníky čeká patnáctikilometrový výšlap na nejvyšší bod celého letošního ročníku Swiss Epic - Gredigs Fürggli ve výšce 2 614 m.n.m. 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Swiss Epic 2020 - byla to naše etapa, řekl Kristián Hynek
  2. Výsledky
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyZávěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
    Závěrečnou etapu Cape Epic ovládl tým Bulls Mavericks, celkovými vítězi Beers s Grottsem
  2. Ostatní závodyCape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
    Cape Epic 2024: vyhraná 6. etapa je pojistka "žluťáku" Beerse s Grottsem
  3. Ostatní závodyBeers s Grottsem se rozjíždí, v 5. etapě Cape Epic navýšili náskok
    Beers s Grottsem se rozjíždí, v 5. etapě Cape Epic navýšili náskok
  4. Ostatní závodyNa Cape Epic se měnily dresy! V čele je Becking s Allemanem. Stošek s Vakočem šestí!
    Na Cape Epic se měnily dresy! V čele je Becking s Allemanem. Stošek s Vakočem šestí!
  5. Ostatní závodyCape Epic 2024: Stošek s Vakočem dnes plnili svou úlohu a skočili do top ten
    Cape Epic 2024: Stošek s Vakočem dnes plnili svou úlohu a skočili do top ten
  6. Ostatní závodyNino Schurter ukázal hlad po vítěztví na Cape Epic, s Carstensenem ovládli prolog
    Nino Schurter ukázal hlad po vítěztví na Cape Epic, s Carstensenem ovládli prolog

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.
  1. avatar
    #1 Paklík - vloženo: 20.08.2020 v 07:01:08

    BRAVO KLUCI! Pojezdit Nina, to se fakt cení. Doufám, že se za týden uvidíme na Malevilu. Držíme VÁM všem palce.

    odpověz na tento komentář

redakční systém | ISSN 1803-5744